• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 23.5°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 26.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 24.2°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  71%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσφυγές στην Εύβοια ενάντια στα αιολικά πάρκα

 • A-
 • A+

Πέντε προσφυγές κατά αποφάσεων με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν συνολικά 90 ανεμογεννήτριες σε περιοχές που καταστράφηκαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές κατέθεσαν οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

Πρόκειται για αιολικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε τον περασμένο μήνα. Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε στο τέλος Ιουλίου και αποφάσισε να καταθέσει τις τρεις από τις πέντε ενδικοφανείς προσφυγές.

Αλλαξε, όμως, κάτι από τη στιγμή που μεσολάβησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στις αρχές Αυγούστου; «Φυσικά και άλλαξε, λέει ο δήμαρχος. Μετά από μια τέτοιου μεγέθους περιβαλλοντική καταστροφή, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων. Είναι κάτι που το ξεκαθάρισα και στον πρωθυπουργό. Δεν θα δεχθούμε ούτε συζήτηση στο θέμα. Προηγείται ο συνολικός σχεδιασμός για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της περιοχής μας, για χάρη της οποίας συγκροτήθηκε Επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η νομικός Αγγελική Καλλία - Αντωνίου που ετοίμασε τις προσφυγές εξηγεί ότι τα νομικά κείμενα είχαν ετοιμαστεί πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, βασιζόμενα στο δεδομένο ότι πρόκειται για περιοχές Natura, με καθεστώς ειδικής προστασίας. Προφανώς, οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως και οι εξαγγελίες για σχέδιο συνολικής ανασυγκρότησης, προσθέτει. Οι προσφυγές αφορούν αναλυτικά:

● Αιολικό σταθμό ισχύος 48 Μεγαβάτ με εγκατάσταση 16 ανεμογεννητριών διαμέτρου πτερωτής 90 μέτρων στη θέση Πυξάρια - Πριόνα των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως και Μεσσαπίων των Δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Διρφύων - Μεσσαπίων στην «Αιολική Μαρμαρίου Εύβοιας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας».

● Αιολικό σταθμό επίσης 16 ανεμογεννητριών ανοίγματος πτερωτής 90 μέτρων και συνολικής ισχύος 48 Μεγαβάτ στη θέση «Γερακοβούνι Βασκαντήρα» των Δημοτικών Ενοτήτων Κηρέως, Μεσσαπίων στην «Ενεργειακή Στύρων Εύβοιας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

● Αιολικό σταθμό με 17 ανεμογεννήτριες διαμέτρου πτερωτής 80 μέτρων και συνολικής ισχύος 34 Μεγαβάτ, στη θέση Μπαρδάκος Σουληνό της δημοτικής ενότητας Κηρέως, στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία».

● Αιολικό σταθμό με 15 ανεμογεννήτριες διαμέτρου πτερωτής 90 μέτρων και συνολικής ισχύος 30 Μεγαβάτ στη θέση Κατάρτι Ανεμίτσα της Δημοτικής Ενότητας Μεσσαπίων στην «Αιολική Καρυστίας Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

● Αιολικό σταθμό με 16 ανεμογεννήτριες διαμέτρου πτερωτής 90 μέτρων και συνολικής ισχύος 48 Μεγαβάτ στη θέση Τσαγκαράκι Πέτρες των Δημοτικών Ενοτήτων Διρφύων Μεσσαπίων στην «Ενεργειακή Δυστίων Εύβοιας Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Οπως εξηγείται στις ανακοινώσεις των δήμων, όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά την συνολική παραγωγή 208 Μεγαβάτ, όπως δηλώνεται ρητά στις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Στις ενδικοφανείς προσφυγές καταδεικνύονται τα σοβαρά νομικά σφάλματα των προσβαλλόμενων αποφάσεων και ιδιαίτερα την παραβίαση του ελληνικού και του ενωσιακού περιβαλλοντικού δικαίου με την αυθαίρετη χωροθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura, καθώς και την παράνομη κατάτμηση ενιαίου έργου συνολικής ισχύος 208 MW σε επιμέρους έργα, χωρίς να εξετασθούν οι συνολικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ζητείται, όμως, η αναστολή λήψης αποφάσεων μέχρι και την εκπόνηση σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, όχι μόνο μετά τις πυρκαγιές αλλά και μετά τις μεγάλες πλημμύρες που είχαν προηγηθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Βόρεια Εύβοια για νέες άδειες αιολικών πάρκων ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να εξαγγείλει την ακύρωσή τους, ρίχνοντας όλη...
Ο Σκρέκας ρίχνει την ευθύνη στη ΡΑΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
Σκληρή κριτική από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας Γιώργο Χριστοφορίδη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Επιτροπής Μπένου για τη Βόρεια Εύβοια.
«Ανεξέλεγκτη εισβολή συμφερόντων στα καμένα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας
Μία από τις 17 αποφάσεις της ΡΑΕ δίνει άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής σε βουνό που σώθηκε. Mε αγώνα μέχρι τέλους απαντά ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού.
Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της β. Εύβοιας
Οι Δήμοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Διρφύων - Μεσσαπίων κατέθεσαν προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην περιοχή που επλήγη από τις...
Προσφυγές κατά των ανεμογεννητριών στα καμένα της β. Εύβοιας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράδειγμα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
Μέσα στο κλίμα της γενικευμένης οργής για την ανεπάρκεια του ελληνικού συστήματος δασοπυρόσβεσης, το κλιμάκιο των 108 Ρουμάνων πυροσβεστών, που ήρθαν στην Εύβοια, έπεσε σαν βροχή στο πυρωμένο χώμα.
Παράδειγμα οι Ρουμάνοι πυροσβέστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Β. Αιγαίο
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Β. Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας