ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αφροδίτη Τζιαντζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για έναν δύσκολο χειμώνα προετοιμάζονται οι επιχειρηματίες της εστίασης, έχοντας προς το παρόν σύμμαχό τους τον καλό καιρό, που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων ως μικτών σε εξωτερικούς χώρους. Οσο, όμως, οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα τραπεζάκια έξω αραιώνουν τόσο ο κλάδος της εστίασης θα έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της υποχρεωτικής μετατροπής των εσωτερικών χώρων σε «covid-free».

Για «πολύμηνο άτυπο λοκντάουν» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), θεωρώντας ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δύο Ελληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων». Καλούν την κυβέρνηση να μην εργαλειοποιεί τον κλάδο χρησιμοποιώντας τον ως «πολιορκητικό κριό» απέναντι στους ανεμβολίαστους και ζητάνε αντισταθμιστικά μέτρα για να αντέξουν τη νέα οικονομική αιμορραγία που θεωρούν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει -όπως επαναφορά της μείωσης ενοικίων, της αναστολής συμβάσεων εργασίας και νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα υποστούν καφέ, μπαρ και κλαμπ, χώροι με νεανικό κοινό, στο οποίο τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλότερα από τον γενικό πληθυσμό, και ότι η απώλεια του τζίρου ενδέχεται να ξεπεράσει το 50%. Θεωρεί ότι τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα λειτουργήσουν ως μέτρο οικονομικής πίεσης για να εμβολιαστούν, αφού τους επιβαρύνει με κόστος τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα. Παραδέχεται ότι η απαγόρευση της εισόδου ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους εστίασης ίσχυε από τα μέσα Ιουλίου, απλώς δεν ήταν έντονα αντιληπτή λόγω καλοκαιριού, ενώ πλέον αποκτά στοιχεία μονιμότητας.

Ανακουφισμένοι για την εξαίρεση του λιανεμπορίου από τα περιοριστικά μέτρα δηλώνουν οι φορείς του εμπορικού κόσμου. Ανάστατοι είναι, τέλος, επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 30-31).