• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 20.1°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 19.0°C
  0 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 21.4°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 20.5°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 20.4°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 16.2°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  84%

Η δημοσιοποίηση του σχεδίου απόφασης και μάλιστα με αναλυτικό τιμοκατάλογο προκάλεσε ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς διέρρευσε σε μια εποχή που οι πυρκαγιές αλωνίζουν σε δάση και εθνικούς δρυμούς και η κυβέρνηση, που αποτυγχάνει να τις σταματήσει, έχει επιβάλει πολυήμερη και οριζόντια απαγόρευση εισόδου ακόμη και στα αστικά άλση

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολυμπος Α.Ε. με εισιτήριο!

 • A-
 • A+
Κυβερνητικοί κύκλοι απορρίπτουν την πρόταση του επιτελικού φορέα, επειδή δεν περιλαμβάνει μελέτη ανταποδοτικότητας ● Σε αιώνια εκκρεμότητα το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του δρυμού ● Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Aλλη μία επιτυχία για το επιτελικό κράτος!… Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση σχεδίου απόφασης επιβολής εισιτηρίου 6 ευρώ την ημέρα για είσοδο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, η κυβέρνηση την απορρίπτει και αποδίδει τη λάθος εισήγηση στον οργανισμό ΟΦΥΠΕΚΑ που εκείνη δημιούργησε για να προστατεύονται καλύτερα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) δημιουργήθηκε πέρυσι με τον νόμο 4685 που εισηγήθηκε ο τότε Υυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και χαρακτηρίστηκε αντιπεριβαλλοντικός και περιβαλλοντοκτόνος. Μια από τις αιτίες για τους χαρακτηρισμούς αυτούς ήταν η κατάργηση των 36 φορέων που είχαν συσταθεί ανά την Ελλάδα για τη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών (Ολυμπος, Πάρνηθα, Πρέσπες, Κυκλάδες κ.α.).

Ολοι οι φορείς αυτοί θα συγχωνεύονταν στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα οργανωνόταν για να προστατεύει αποτελεσματικότερα από την Αθήνα το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Εναν και πλέον χρόνο αργότερα, οι φορείς ακόμη δεν έχουν συγχωνευθεί, ψυχομαχούν για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις και ταυτόχρονα πιέζονται από την περιβαλλοντική κρίση, ενώ ορισμένοι, όπως εκείνος της Πάρνηθας, δέχθηκαν σοβαρότατο πλήγμα και από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΦΥΠΕΚΑ απεργάζεται σχέδια όπως αυτό για την επιβολή εισιτηρίου σε όσους επισκέπτονται τον Ολυμπο. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που διέρρευσε, προτείνεται:

■ Επιβολή εισιτηρίου για δραστηριότητες όπως διέλευση, επίσκεψη, εκπαίδευση, έρευνα, επαγγελματική δραστηριότητα, επίσκεψη με μηχανοκίνητα μέσα, ορειβασία και ερασιτεχνική θήρα.

■ Το ημερήσιο ατομικό εισιτήριο είναι 6 ευρώ για κάθε εισερχόμενο. Εξαιρούνται όσοι είναι κάτω των 15 ετών και άνω των 67 και ορισμένες άλλες κατηγορίες μεταξύ των οποίων ιερείς και ιερομόναχοι με καθήκοντα εντός της προστατευόμενης περιοχής και οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου (βρίσκεται στον πυρήνα του δρυμού) και τα οχήματά τους.

■ Το ημερήσιο εισιτήριο για μοτοσικλέτα είναι 10 ευρώ, για Ι.Χ. 12 ευρώ και για τουριστικό όχημα 70 ευρώ.

Εννοείται ότι μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου δεν είναι κάτι που διεκπεραιώνεται σε μία ημέρα, οπότε οι παραπάνω τιμές δεν αντιστοιχούν στο συνολικό κόστος ανά άτομο και πολλές ορειβατικές ομάδες οργανώνουν συνήθως πολυήμερες επισκέψεις.

Η δημοσιοποίηση της εισήγησης αυτής προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς διέρρευσε σε μια εποχή που οι πυρκαγιές αλωνίζουν σε δάση και εθνικούς δρυμούς και η κυβέρνηση, που αποτυγχάνει να τις σταματήσει, έχει επιβάλει πολυήμερη και οριζόντια απαγόρευση εισόδου ακόμη και στα αστικά άλση.

Την ίδια στιγμή πουθενά μέσα στο σχέδιο δεν υπάρχουν αναφορές στην ανταποδοτικότητα των πόρων που θα συγκεντρώνονται. Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου υπολογίζεται πως δέχεται ετησίως 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, οπότε τα έσοδα θα είναι αντίστοιχα. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά, για παράδειγμα, τι μέρος τους θα καταλήγει σε δράσεις προστασίας, έργα υποδομών, προσλήψεις προσωπικού. Αντίθετα, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για την είσοδο ιδιωτών σε δράσεις διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι ολόκληρος ο εθνικός δρυμός φυλάσσεται από μόλις επτά άτομα και μάλιστα χωρίς ανακριτικές ιδιότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν εκατοντάδες εθελοντές συλλόγων ορειβασίας και περιβάλλοντος από τις γύρω περιοχές που προσφέρουν επικουρικά στο έργο της φύλαξης μιας τεράστιας έκτασης.

Η προστασία του Ολύμπου πάσχει επίσης στο θεμέλιό της, δηλαδή το προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και αφορά τη λειτουργία του δρυμού. Το Π.Δ. αυτό όλο ετοιμάζεται και όλο μένει στις καλένδες, παρά το γεγονός ότι μέσω αυτού κατανέμονται οι αρμοδιότητες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και ρυθμίζονται εκκρεμότητες δεκαετιών σχετικά με τον χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών μέσα στον εθνικό δρυμό. Μια τέτοια εκκρεμότητα αφορά το στρατιωτικό πεδίο βολής που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για πρόκληση πυρκαγιών.

Αντί όμως να έρχεται προς έγκριση το προεδρικό διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και να ρυθμίζεται χωροταξικά ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα στον κόσμο, η κυβέρνηση συζητά τώρα την είσοδο των ιδιωτών στα δάση μέσα από θεσμούς όπως εκείνος των «αναδόχων αναδάσωσης» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, βγαίνουν από τα συρτάρια και άλλα σχέδια, όπως αυτό για γραμμή τελεφερίκ που θα συνδέει τους πρόποδες με τα ανώτερα σημεία.

Σε σχέση, πάντως, με την επιβολή εισιτηρίου, κύκλοι της κυβέρνησης την απορρίπτουν, λέγοντας ότι αναμένουν την τελική πρόταση του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε χρονική στιγμή που θα είναι πιο κατάλληλη και αφού μελετηθεί καλύτερα ώστε να περιλαμβάνει και το στοιχείο της ανταποδοτικότητας των πόρων που θα συγκεντρώνονται.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν στο εισιτήριο για τον Ολυμπο
Εισιτήριο για είσοδο σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές προαναγγέλλει ο οργανισμός ΟΦΥΠΕΚΑ μέσα σε χθεσινή ανακοίνωσή του μετά τις αντιδράσεις για το σχέδιο επιβολής εισιτηρίου 6 ευρώ ανά ημέρα και άτομο για...
Επιμένουν στο εισιτήριο για τον Ολυμπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέρριψαν ψήφισμα της «Δύναμης Ζωής» για αντιπλημμυρικά και αναδασώσεις
Η «Δύναμη Ζωής» κατέθεσε την πρότασή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία και για τη φυσική αναγέννηση των αναδασωτέων.
Απέρριψαν ψήφισμα της «Δύναμης Ζωής» για αντιπλημμυρικά και αναδασώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
Μέχρι στιγμής πάντως η μόνη χορηγία που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι εκείνη των 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΗ.
Αντιπλημμυρικά με... χορηγίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
Τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε μέρες στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα Βίλια, εντοπίζει ο πρώην διευθυντής Δασών και νυν κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Σπαθής.
Τα λάθη που έφεραν την καταστροφή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»
«Επικίνδυνο να ξεκινήσουν αύριο οι αναδασώσεις στα καμένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Γιώργος Καρέτσος. Τα έργα στήριξης του εδάφους, όμως, «πρέπει να...
«Με τρομάζει η σκέψη των αναδασώσεων από ιδιώτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρελάνς Σκρέκα... «επί ασπαλάθων»
Αφού η κυβέρνηση τα βρήκε... μπαστούνια με τους δασικούς χάρτες και άκουσε τα εξ αμάξης από χιλιάδες οικοπεδούχους, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, επιχειρεί τώρα ρελάνς με τους ασπάλαθους.
Ρελάνς Σκρέκα... «επί ασπαλάθων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας