• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 21.3°C
  0 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.9°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 21.8°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 16.4°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.6°C / 21.8°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 22.1°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  38%
EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφαντες σήμερα οι δημόσιες βρύσες στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
Εχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια όταν οι τελευταίες δημόσιες βρύσες έκλειναν παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, επιδιώκοντας εμμέσως την απομάκρυνση των μεταναστών από τους δημόσιους χώρους ● Τώρα απευθύνουν συστάσεις για άφθονη κατανάλωση υγρών... που προϋποθέτουν όμως χρήματα για να τα αγοράσεις
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες πώς να προστατεύονται τις μέρες του καύσωνα ακούστηκαν και ακούγονται μπόλικες, αλλά ειδικότερα εκείνη που αναφέρεται σε κατανάλωση υγρών και νερού προϋποθέτει ότι… έχουν χρήματα για να αγοράσουν ένα μπουκαλάκι νερό. Οι δημόσιες βρύσες που έδιναν την ευκαιρία κάποτε στους διαβάτες να βρέξουν το κεφάλι τους και να ξεδιψάσουν μοιάζουν καρτ ποστάλ περασμένων εποχών. Είναι ζήτημα αν σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν απειροελάχιστες βρύσες σε πάρκα, παιδικές χαρές και πλατείες.

Μόνο που σήμερα η έλλειψη σε δημόσιες βρύσες είναι παρανομία – με τη βούλα του κράτους. Το θύμιζε πριν από έναν μήνα –και αναμένοντας τον καύσωνα όλοι πια μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία– με ανοιχτή επιστολή της η Πρωτοβουλία 62 φορέων και συλλογικοτήτων προς όλους τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής Θεσσαλονίκης: «Εφαρμόστε τον νόμο και διαθέστε δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες για δωρεάν πόσιμο νερό στους πολίτες!».

Αυτό έλεγαν, και για όσους έκαναν ότι δεν θυμούνται καλούσαν τους δήμους «να εφαρμόσουν τον Νόμο 4736/2020 (ΦΕΚ 200Α/20.10.2020) και ειδικότερα την παράγραφο 10 του άρθρου 4 (Μείωση της κατανάλωσης), που ορίζει: «Για τον σκοπό της μείωσης της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης του Μέρους ΣΤ’ του Παραρτήματος Ι, από την 1η Ιουλίου 2021, οι ΟΤΑ Α’ βαθμού, οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους»».

Θύμιζαν ακόμη ότι «αυτή η επιστροφή στις δημόσιες βρύσες είναι ένα από τα αποτελέσματα του μακροχρόνιου αγώνα των κινημάτων νερού στην Ευρώπη (αλλά και σε όλο τον κόσμο), που οδήγησε στην έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904/Ε.Ε., η οποία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού».

Ειδικότερα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια που κάποιοι θα θυμούνται ότι οι τελευταίες δημόσιες βρύσες έκλειναν παρουσία φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, καθώς η συνυφασμένη με την πόλη μας ανά τους αιώνες δημόσια παρουσία νερού –με κρήνες που στέκουν σήμερα σαν μνημεία ξηρασίας– ακυρώθηκε στο όνομα περιορισμού της κατανάλωσης. Ολοι όμως γνώριζαν ή αντιλαμβάνονταν τον λανθάνοντα ρατσισμό της πράξης, αφού η στέρηση νερού ήταν η μέθοδος απομάκρυνσης μεταναστών από τους δημόσιους χώρους. Αυτά μάλιστα πολύ πριν από το τελευταίο κύμα μετανάστευσης και προσφυγιάς.

«Το ψευτοεπιχείρημα της σπατάλης νερού πρέπει να σταματήσει», λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Πρωτοβουλίας, Κώστας Νικολάου, θυμίζοντας πως «το 40% του νερού σπαταλιέται ένεκα κακού δικτύου. Και αξίζει να τονιστεί ότι αν ο τζίρος της ΕΥΑΘ είναι 70 εκατομμύρια ευρώ, άλλος τόσος είναι ο τζίρος των εμφιαλωμένων νερών. Κάθε χρόνο! Αντιλαμβάνεστε τι δίκτυο νερού θα είχαμε αν αυτά τα χρήματα δίνονταν για το δίκτυο της ΕΥΑΘ; Εμείς στείλαμε την επιστολή στις 7 Ιουλίου, σε κάποια συμβούλια κάποιοι έκαναν αναφορές, αλλά κοντά έναν μήνα μετά δεν υπάρχει ούτε μία απάντηση από τους δήμους. Θα επανέλθουμε, διότι η ύπαρξη κοινόχρηστων βρυσών είναι εξαιρετικά σοβαρό θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος από τα πλαστικά των εμφιαλωμένων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χειρόφρενο στα «νέα» λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω ζέστης
Με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ελλείψει κλιματισμού και παραθύρων είναι αδύνατο να διεξαχθούν δρομολόγια ● Τι καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων
Χειρόφρενο στα «νέα» λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω ζέστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Η σύμβουλος της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, θέτει καίρια ερωτήματα για το έργο aqua3s που ψήφισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα περίεργο πρόγραμμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
Η αδυναμία ανεύρεσης δύο τουλάχιστον στελεχών ή η αμηχανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την αλλαγή κυβέρνησης κρατούν ακέφαλη την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
Παραμένει ακέφαλη η ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
Με παρέμβασή του, ο γ.γ. του υπ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την υπογράφη της νέας ΣΣΕ, χρεώνει το «ναυάγιο» στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.
Ο Κρεστενίτης ως βασικός υπαίτιος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
Την έγκριση χωρίς αντιρρήσεις και υποσημειώσεις πήρε, από τη συνέλευση των μετόχων το σχέδιο της ΕΥΑΘ, η οποία με συνολικές επενδύσεις 176 εκατομμύρια ευρώ προχωρά με ορίζοντα το 2023.
Πενταετές πλάνο της ΕΥΑΘ για να μην ξαναδιψάσει η Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ
Οι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι που προσέλαβε η ΕΥΑΘ με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όχι μόνο δεν ανέβασαν τα έξοδα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αλλά μείωσαν τις δαπάνες εξωτερικών αναθέσεων.
Οι 150 προσλήψεις μείωσαν τις δαπάνες της ΕΥΑΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας