Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.6° 21.5°
3 BF
30%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.2° 22.3°
3 BF
35%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
24.0° 22.7°
2 BF
48%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
56%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.2°
0 BF
60%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.0°
1 BF
54%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
24%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
1 BF
44%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.4°
4 BF
71%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 21.8°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.7° 19.9°
5 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.7° 20.7°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
5 BF
57%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 23.0°
2 BF
16%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.5° 21.8°
2 BF
37%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.7°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.3° 21.7°
2 BF
26%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.7°
2 BF
54%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
MOTION TEAM

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου

Nέο κύκλο προσφυγών και δικαστικών κινήσεων άνοιξε η προσπάθεια αιφνιδιασμού που επιχείρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράφοντας την Παρασκευή το βράδυ την απόφαση για την καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι φορείς ετοιμάζονται για νέα προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ άνοιξε από την Πέμπτη κύκλος εξώδικων από πολίτες ή ομάδες πολιτών κατά των υπεύθυνων της Αττικό Μετρό (Α.Μ.) και του υπουργείου Πολιτισμού με τα οποία καταλογίζονται πλέον προσωπικές ευθύνες για την επαπειλούμενη καταστροφή.

Η δημοσιοποίηση από την «Εφ.Συν.» της υπουργικής απόφασης («Ασυγκίνητοι στις διεθνείς εκκλήσεις, ασυγκράτητοι στην καταστροφή», 10/7/2021, ) κινητοποίησε φορείς και φυσικά πρόσωπα προκειμένου να εμποδιστεί ο επιχειρούμενος αιφνιδιασμός εν μέσω θέρους. Η ίδια η υπουργική απόφαση βρίθει αντιφάσεων καθώς αφενός λέει ότι «εγκρίνεται η μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης αρχαιοτήτων» αφετέρου ζητά «να κατατεθούν συμπληρωματικά σχέδια επανατοποθέτησης των καταλοίπων για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου».

Το οξύμωρο θέτει σωρεία ζητημάτων και για τις προηγούμενες διαδικασίες αφού η οριακή απόφαση του ΣτΕ (13 ψήφοι υπέρ της απόσπασης έναντι 12 κατά) βασίζεται στο σύνολό της στην αντίστοιχη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) η οποία ενώ ενέκρινε τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι καταφανώς λειψή.

Πώς λοιπόν το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη από την στιγμή που η υπουργική απόφαση παρατηρεί και ζητά μεταξύ άλλων

α) «να κατατεθούν συμπληρωματικά σχέδια επανατοποθέτησης των καταλοίπων για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου, στα οποία να περιλαμβάνονται οι χαρακτηριστικές περιοχές του Τετραπύλου, του cardo, της μαρμαρόστρωτης πλατείας και για όποια άλλη περιοχή κριθεί απαραίτητο από την αρμόδια ΕΦΑ. Τα σχέδια δύνανται να αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα προκύψουν κατά την ανασκαφή της Β′ φάσης» (!!!)

β) «να συμπληρωθεί, κατά περίπτωση, η μελέτη ως προς τον τρόπο έδρασης των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων, με στόχο την κατά το δυνατό μέγιστη διατήρηση του αυθεντικού στρώματος και των υποβάσεων των αρχαιοτήτων που θα επανατοποθετηθούν», γ) «να τεκμηριωθεί η στατική επάρκεια των επανατοποθετούμενων αρχαιοτήτων», δ) «να συμπληρωθούν τα σχέδια με χαρακτηριστικές στάθμες και διαστάσεις» (ολόκληρη η υπουργική απόφαση έχει δημοσιευτεί στο efsyn.gr).

Εξώδικο στον Ταχιάο

Στο μεταξύ μια νέα σειρά δικαστικών προσφυγών φαίνεται να ανοίγει μετά το εξώδικό που έστειλε στον πρόεδρο της Α.Μ. Νίκο Ταχιάο ο δικηγόρος Απόστολος Σοφιαλίδης, επίκουρος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ. Το εξώδικο στάλθηκε την Πέμπτη, όταν βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Κώστας Καραμανλής και Λίνα Μενδώνη, αρχικά στο σκάμμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και ακολούθως σε ευρεία σύσκεψη πολιτικών και τεχνικών παραγόντων στα γραφεία της Αττικό Μετρό.

Ο κ. Σοφιαλίδης διαπιστώνοντας ότι κινδυνεύει «το “Αρχαίο Σταυροδρόμι” της πόλης μας, το οποίο μπορεί και πρέπει να μείνει αιώνιο» στρέφεται κατά του κ. Ταχιάου θεωρώντας ότι οι αποφάσεις για την απόσπαση των αρχαιοτήτων «λήφθηκαν και με τη δική Σας προσωπική συμμετοχή, συνειδητά, ηθελημένα και με πρόθεση επιβολής προσωπικών απόψεων, οι οποίες δεν είχαν επικρατήσει στο παρελθόν».

Σημειώνει επιπροσθέτως -προαναγγέλλοντας την αποστολή εξώδικου και κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα- πως οι αποφάσεις τους «προκάλεσαν, επίσης, εντελώς αδικαιολόγητες και εξαιρετικά ζημιογόνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου».

Ο κ. Σοφιαλίδης καταλογίζει στον κ. Ταχιάο ότι οι δηλώσεις του «απειλούν με καταστροφή το Μνημείο της πόλης μας, απειλούν και προσβάλλουν κάθε πολίτη που τολμά να διατυπώσει αντίθετη άποψη και βούληση, διχάζουν και δηλητηριάζουν επικίνδυνα την κοινωνία μας και, σε κάθε περίπτωση, προσβάλλουν αφόρητα την προσωπικότητά μου» ενώ η στάση του κ. Tαχιάου από τον Σεπτέμβριο του 2019 «επιτρέπει σε διάφορους τρίτους (εργολάβους, υπεργολάβους, συνεργάτες ή προστηθέντες της εταιρείας Σας) να αποκομίζουν παράνομα οφέλη σε βάρος της περιουσίας μου, καθώς και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου».

Ζητά από τον κ. Ταχιάο μεταξύ άλλων μέσα σε 10 μέρες να ανακαλέσει τις από 1/7/2021 επίμαχες δηλώσεις του και να γνωστοποιήσει εγγράφως τους σχεδιασμούς της εταιρείας για το Αρχαίο Σταυροδρόμι στο σταθμό Βενιζέλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για τα αρχαία Βενιζέλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας