• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 17.9°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  0 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.2°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  3 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.5°C / 28.4°C
  0 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 29.3°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.5°C
  0 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δήμαρχος αμάρτησε χάριν θρησκευτικής ψηφοθηρίας

 • A-
 • A+
Ο τοπικός άρχων του Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος αυθαιρέτησε, τοποθετώντας προκάτ εκκλησάκι αμφιβόλου αισθητικής στη δασική έκταση του Αλσους Βεΐκου. ● Οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμο 12.500 ευρώ, το οποίο δηλώνει πως θα πληρώσει από την τσέπη του αν απορριφθεί η προσφυγή του και δεν νομιμοποιηθεί.

Θεσμικός εκπρόσωπος της πολιτείας παραβαίνει τους νόμους προς… τέρψιν του θρησκευτικού ποιμνίου! Σε αυτή τη σύνοψη θα μπορούσε να περιγραφεί η υπόθεση της αυθαίρετης τοποθέτησης ενός προκάτ ναΐσκου από τον δήμαρχο Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλο, σε δημόσια και χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση του Αλσους Βεΐκου. Ο –αμφίβολης αισθητικής– ναΐσκος τοποθετήθηκε ετσιθελικά από τον δήμαρχο με την παραδοχή ότι είναι αυθαίρετος, αλλά «θα τον νομιμοποιήσει».

Προς το παρόν, το αποτέλεσμα είναι η Πολεοδομία και η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να έχουν επιβάλει στον Δήμο Γαλατσίου πρόστιμο 12.500 ευρώ και να έχουν εκδώσει οδηγία κατεδάφισης και απομάκρυνσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Ο ναΐσκος είχε τοποθετηθεί στη διάρκεια της καραντίνας, προκαλώντας εξ αρχής αντιδράσεις σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας που κατέκρινε την καταπάτηση του δάσους, ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι διέκριναν ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά στην κίνηση του δημάρχου. Πολίτες προσέφυγαν στις αρμόδιες αρχές καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία. Ετσι, έπειτα από αυτοψία, επιβλήθηκαν οι προαναφερθείσες κυρώσεις.

Υπάλληλοι της Πολεοδομίας προχωρούν σε αυτοψία στο αυθαίρετο κτίσμα

Οπως έχει δικαίωμα από τον νόμο, ο δήμαρχος άσκησε προσφυγή κατά των αποφάσεων. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθαρίζει ότι θα επιμείνει στην προσπάθεια νομιμοποίησης του ναΐσκου. Ο δήμαρχος αναφέρει ότι ένα σύνολο εγκαταστάσεων στο Αλσος Βεΐκου νομιμοποιήθηκε κατά τον ίδιο τρόπο. Στο σημείο όπου βρίσκεται ο ναΐσκος, προσθέτει, υπήρχε άλλη αυθαίρετη κατασκευή 56 τ.μ. (η τσιμεντένια βάση του ναΐσκου εκτείνεται σε 14,8 τ.μ.) που πλέον απομακρύνθηκε, ενώ σχετικά με το άλσος ο κ. Μαρκόπουλος σπεύδει να τονίσει ότι από την πρώτη του δημαρχιακή θητεία το 2014 «το έχουμε ανακαινίσει όλο κι έχουμε έργα 16 εκατ. ευρώ», ενώ το άλσος απέκτησε και διαχειριστική μελέτη – η οποία, βέβαια, δεν προβλέπει τον ναΐσκο.

«Αν έχω κάνει λάθος με το εκκλησάκι, μακάρι να είναι αυτό το μεγαλύτερο λάθος που έχω κάνει για τον δήμο μου», σχολιάζει ο δήμαρχος, που αποδίδει τις καταγγελίες κατά της αυθαιρεσίας σε κάποιους «που έχουν μένος με τον δήμο. Δεν τους πείραξαν στο παρελθόν όλες οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, αλλά τους πειράζει η εκκλησία», ισχυρίζεται.

Σε κάθε περίπτωση «η καταπάτηση χαρακτηρισμένης δασικής έκτασης και η ανέγερση κτισμάτων σ’ αυτήν (εξακολουθεί να) απαγορεύεται σ’ αυτή τη χώρα», τονίζει η δημοτική παράταξη «Γαλάτσι από Κοινού», που κατηγορεί τον δήμαρχο πως με τις ενέργειές του «στέλνει το μήνυμα ότι ο σεβασμός των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατικής νομιμότητας δεν αποτελεί εμπόδιο στις προσωπικές του επιδιώξεις και στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων».

Ζητούν συμμόρφωση

Η αντιπολιτευόμενη παράταξη καταγγέλλει τον κ. Μαρκόπουλο ότι «υποβάλλει τους πολίτες στο ανήθικο ψευτοδίλημμα «με τη θρησκεία και την αυθαιρεσία ή με την υπεράσπιση του πολύτιμου δασικού πνεύμονα και τη νομιμότητα»!» και ζητά από τον δήμαρχο να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών και να αποξηλώσει το αυθαίρετο κτίσμα.

«Tο επίδικο δεν είναι το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά το επικίνδυνο παράδειγμα των καταπατήσεων που υπονομεύουν το πλέον πολύτιμο δημόσιο αγαθό στην εποχή των πανδημιών και της κλιματικής κρίσης, το οξυγόνο και την υγεία τελικά», υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη. Η εξέταση της προσφυγής του δημάρχου κατά των κυρώσεων αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αν τελεσιδικήσει το πρόστιμο, ο κ. Μαρκόπουλος επαναλαμβάνει ότι «θα το πληρώσω από την τσέπη μου και δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
Σενάριο για πλήρη αποκλεισμό των Ι.Χ. από την Πανεπιστημίου έπεσε στο τραπέζι συνεδρίασης της διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Μεγάλος Περίπατος: στο τραπέζι σενάριο για ολική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»
Στόχος του σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων είναι να μπει τέλος στη «διαμπερή» κίνηση οχημάτων από το εμπορικό τρίγωνο ● Τι θα ισχύσει για τους μόνιμους κατοίκους και πώς η πανδημία ξαναγίνεται το πρόσχημα για...
Δοκιμαστικά πριν από τον «Μεγάλο Περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε για ακόμη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, εγκρίνοντας κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισμα καταδίκης της δράσης της νεοναζιστικής Χρύσης Αυγής εν όψει της...
Καταδίκη της Χρυσής Αυγής ζητά ο Δήμος Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδοχείο-μεγαθήριο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το πολεοδομικό σκάνδαλο με την υπογραφή του Γιώργου Καμίνη ● Στη θέση του ιστορικού θερινού θεάτρου «Αθήναιον», στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Μάρνη, θα... σηκώσουν δεκαώροφη τουριστική μονάδα με 700...
Ξενοδοχείο-μεγαθήριο απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιπλημμυρικά έργα και δρόμοι στον Λυκαβηττό, σιντριβάνι στην Ομόνοια
Μεγάλα και μικρά έργα, σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όσο και στις γειτονιές, βρίσκονται στον σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για το προσεχές μέλλον.
Αντιπλημμυρικά έργα και δρόμοι στον Λυκαβηττό, σιντριβάνι στην Ομόνοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας