• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.3°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.0°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 7.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 12.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  3 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.5°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  4 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  2 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινές λύσεις, μόνιμα προβλήματα

 • A-
 • A+
Αλυτα τα προβλήματα. ● Η κυβέρνηση «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022 μέσω τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

«Μπάλωμα» στο «μπάλωμα» με το Κτηματολόγιο. Εκεί που το ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να λύσει τα προβλήματα χιλιάδων ιδιοκτητών «με το πάτημα ενός κουμπιού» και πριν από 15 μέρες ανακοίνωναν την ολοκλήρωσή του χωρίς την εξέταση των ενστάσεων, έρχεται τώρα η κυβέρνηση και «παγώνει» τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022.

Το πάγωμα γίνεται μέσω τροπολογίας στο διαβόητο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και έχει σκοπό να μειώσει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών που έτρεχαν τους προηγούμενους μήνες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα και σε πολλές περιπτώσεις δεν τα κατάφεραν, με συνέπεια να απειλούνται με πρόστιμα.

Ταυτόχρονα, όμως, η τροπολογία που αναστέλλει την εφαρμογή των προστίμων (προβλέπονταν από το 1995!) τιμωρεί όσους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, καθώς αυτή η έλλειψη τους εμποδίζει πλέον σε κάθε πράξη μεταβίβασης, αγοραπωλησίας, εκμετάλλευσης (π.χ. αγροτικές επιδοτήσεις) και έκδοσης αδειών δόμησης και επισκευών.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 31 Μαΐου, οι αρμόδιοι υπουργοί Κ. Πιερρακάκης και Γ. Στύλιος είχαν ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για έτοιμο νομοσχέδιο που πρόκειται να λύσει άμεσα τις εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο. Αντ’ αυτού, η τροπολογία δεν αντιμετωπίζει καν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που ασχολείται με την επίβλεψη των μελετών.

Συγκεκριμένα, η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει στο δυναμικό της 44 εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων όμως οι συμβάσεις λήγουν μέσα στους επόμενους μήνες. Στην τροπολογία προβλέπεται η παράταση για τις συμβάσεις μόνο του ενός τρίτου αυτών, δηλαδή από τους 44 θα μείνουν 15 άτομα και αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην κτηματογράφηση όλης της χώρας.

Η «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα λειτουργίας του Κτηματολογίου σε πρόσφατο δημοσίευμα («Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες»-14/5/2021). Το «πάγωμα» των προστίμων για 18 μήνες δικαιολογείται με βάση τη μακρά περίοδο αναστολής των Υποθηκοφυλακείων και όλης της αλυσίδας που πρέπει να κινηθεί για να παραχθεί μια σειρά δικαιολογητικών, ώστε να υπαχθεί ένα ακίνητο στο Κτηματολόγιο. Πάντως, το 2020, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης εμφανιζόταν με σκληρή γραμμή άμεσης επιβολής των προστίμων.

200.000 ενστάσεις

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε πρόσφατα να νομοθετήσει και πάλι εμβαλωματικά, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συσσωρευμένων ενστάσεων. Στα συρτάρια των αρμόδιων επιτροπών βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 ενστάσεις που ήδη μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτές οι ενστάσεις είχε γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν από τους μελετητές της Κτηματογράφησης που αντέδρασαν προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη. Τελικά, άλλαξε πάλι η διαδικασία για να εξεταστούν από τις επιτροπές, οι οποίες όμως θα πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν. Με βάση αυτή την καθυστέρηση, ανακοινώθηκε αργότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το «κλείσιμο» του Κτηματολογίου χωρίς την εξέταση των ενστάσεων.

Αλλο μεγάλο θέμα δημιουργείται με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα που αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα σε πλήθος, όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση 16 εκατομμυρίων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε απομακρυσμένες περιοχές (ΚΤΙΜΑ-16), ενώ πολλά ακόμη αναμένεται να προκύψουν τώρα που ξεκινά η διαδικασία για Κυκλάδες, Κρήτη και άλλες περιοχές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προεκλογικές «τακτοποιήσεις»
Αν υποβληθούν τα δικαιολογητικά και καταβληθούν τα 250 ευρώ, παγώνουν οι διοικητικές πράξεις προστίμων και κατεδαφίσεων για ιδιοκτήτες κτιρίων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, σε πρώτη φάση.
Προεκλογικές «τακτοποιήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες γεννούν νέους πονοκεφάλους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένουν Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία για την εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο
Η κυβέρνηση φέρνει με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των «ενστάσεων» που υποβάλλονται στο Κτηματολόγιο.
Τροπολογία για την εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου
Σε 6 μήνες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα τιμωρεί την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. ● Πώς προχωρούν οι διαδικασίες της κτηματογράφησης
Καλοκαίρι τα πρόστιμα του Κτηματολογίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας