• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  2°C 0.6°C / 5.2°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.4°C / 4.7°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 8.4°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  16%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.8°C / 4.0°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.2°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.2°C / 7.6°C
  2 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.2°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.4°C
  6 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 4.9°C
  2 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 5.0°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 8.8°C
  2 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 3.3°C
  0 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  32%

Από την κινητοποίηση της περασμένης Κυριακής για τη δυσοσμία στις γειτονιές του Ευόσμου και του Κορδελιού

alterthess.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρατάει χρόνια αυτή η μπόχα

 • A-
 • A+
Κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν σήμερα και την Κυριακή αυτοκινητο-πορεία διαμαρτυρίας για την κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας που ταλανίζει την περιοχή. ● Ζητούν προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου των ΕΛΠΕ.

Δύσοσμα και δηλητηριώδη... ψέματα στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης! Στους δρόμους πάλι οι κάτοικοι με δύο μεγάλες αυτοκινητο-πορείες, σήμερα και την Κυριακή, καθώς κυβέρνηση, φορείς και ΕΛ.ΠΕ., όπως καταγγέλλεται, κωλυσιεργούν όσον αφορά την υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης δυσοσμίας, υπόθεση που εδώ και περίπου μια δεκαετία προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, πιθανώς και άλλα πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας στον κόσμο που ζει εκεί.

Μόλις το 2017 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πήρε τον τεχνικό εξοπλισμό για να εκτιμήσει την κατάσταση, το 2019 ανακοίνωσε επισήμως αυτό που όλοι λίγο-πολύ γνώριζαν, ότι δηλαδή πηγή του φαινομένου είναι τα ΕΛ.ΠΕ. και φτάνουμε στο σήμερα όπου, δυο χρόνια μετά, τα έργα επίλυσης του προβλήματος... απλώς αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μαζί με τις χημικές ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία.

Οι κάτοικοι πολλές φορές βγήκαν στους δρόμους, αυτή τη φορά αποφάσισαν όμως να κινητοποιηθούν με αυτοκινητο-πορείες λόγω πανδημίας, βάζοντας μια σειρά ζητημάτων καθένα από τα οποία είναι ένα βέλος στο κάδρο των ευθυνών κυβέρνησης, ΕΛ.ΠΕ. και όλων των αρμοδίων. Μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

■ Η δυσοσμία αποτελεί προϊόν της δραστηριότητας των ΕΛ.ΠΕ. Οφείλεται σε μερκαπτάνες (οργανικές ενώσεις που περιέχουν θείο, θειόλες) που σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ. παρατηρήθηκαν μέχρι και σε εικοσαπλάσιες συγκεντρώσεις από αυτή που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό!

● Η αιτία που οδηγεί σε άναρχη χωροθέτηση χρήσεων γης είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των βιομηχάνων και των εργολάβων. Ετσι εξηγείται το να δίνονται άδειες για βιομηχανίες σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και άδειες για κατοικίες δίπλα από βιομηχανίες.

● Καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εκτίμηση της επικινδυνότητας για τους κατοίκους.

● Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της εταιρείας πως μπήκε εμπόδιο η πανδημία στα έργα που είχαν δεσμευτεί τα ΕΛ.ΠΕ. να υλοποιήσουν επειδή οι εργαζόμενοι απεργούσαν για τα συνεχόμενα 12ωρα και την εντατικοποίηση που διαρκεί ένα χρόνο.

● Ακόμα πιο υποκριτικό είναι να παρουσιάζονται, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της δυσοσμίας, έργα όπως η Αποκατάσταση Παλιών Σκαμμάτων Ελαιωδών Αποβλήτων.

Για το συγκεκριμένο η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία σε βάρος δύο εκπροσώπων των ΕΛ.ΠΕ. στη Θεσσαλονίκη, καθώς διαπιστώθηκε για τα έτη 2017 και 2018 διαρροή μαζούτ στο έδαφος και πτητικών οργανικών ουσιών στον αέρα, αλλά και ανεξέλεγκτη απόθεση και απόρριψη επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων.

■ Για την όξυνση της δυσοσμίας το διήμερο 21-22/1/2021, τα ΕΛ.ΠΕ. δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους ως υπαίτιους («κάτι έγινε λάθος από τους εργαζόμενους και θα διορθωθεί»).

■ Πέρα από τους δύσοσμους ρύπους, τι μέτρα πήρε η εταιρεία όλες τις προηγούμενες δεκαετίες για τον πολύ σοβαρό κίνδυνο του δυνητικά καρκινογόνου βενζολίου, που φαίνεται να αποτελεί το 10% των αρωματικών υδρογονανθράκων που μετρήθηκαν, ζήτημα που αφορά πρώτα απ’ όλους τους εργαζόμενους; Κανένα!

Γιατί το βενζόλιο, παρ’ όλο που είναι πιο επικίνδυνο από τις μερκαπτάνες, δεν μυρίζει για να δημιουργεί «αναστάτωση», είναι «αόρατος κίνδυνος».

Οσο η εταιρεία δεν προχωρά στα απαιτούμενα μέτρα και έργα, οι κάτοικοι ζητούν την προσωρινή αναστολή των εργασιών της και παράλληλα διεκδικούν να γίνει επιδημιολογική έρευνα για τις πραγματικές συνέπειες του σοβαρού αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επεισόδια και συλλήψεις στην πορεία κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
Η πορεία αντίδρασης που διοργάνωσαν φοιτητές και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου το Σάββατο στην Καμάρα, κατέληξε σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ και συνολικά 20 θα δικαστούν για πλημμελήματα.
Επεισόδια και συλλήψεις στην πορεία κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνιακές... κρότου-λάμψης
Στη διάσωση διαδηλωτή από βόμβα μολότοφ στάθηκε η ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ παραβλέποντας την εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Επικοινωνιακές... κρότου-λάμψης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Για όποια εκτροπή φταίει η κυβέρνηση»
«Δεν φταίμε εμείς για οποιαδήποτε εκτροπή, φταίει η κυβέρνηση», υποστηρίζουν τώρα οι αστυνομικοί που χθες διαμαρτυρήθηκαν μαζικά έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης!
«Για όποια εκτροπή φταίει η κυβέρνηση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΑΤ εναντίον κατοίκων ξανά στη Νικήτη Χαλκιδικής
Νέο επεισόδιο στη Νικήτη της Χαλκιδικής με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης να στέλνει ξανά μπουλντόζες να κατεδαφίσουν τους βράχινους αμμοκράτες με την παρουσία ΜΑΤ.
ΜΑΤ εναντίον κατοίκων ξανά στη Νικήτη Χαλκιδικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργιο καταστολής και στη Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα μετέφερε χθες η ΕΛ.ΑΣ. το μένος της, επαναλαμβάνοντας εκεί τα προχθεσινά αίσχη της Αθήνας • Πάνω από 7.500 Θεσσαλονικείς διαδηλωτές είπαν βροντερό «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως.
Οργιο καταστολής και στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας