• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.9°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 17.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά

 • A-
 • A+
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, έχει αναλάβει πολύ φιλόδοξες πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάσταση των πληθυσμών Ρομά από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου με ασφάλεια και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, όμως το πρόγραμμα βρίσκεται προ κατάρρευσης καθώς το κράτος δεν έχει εκπονήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση ● Πρόκειται ίσως για την καλύτερη ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος που πλήττει και τους ίδιους τους Ρομά και την τοπική κοινωνία από το 1970.

Eκκληση στην πολιτεία «να κάνει επιτέλους αυτό που οφείλει εδώ και 40 χρόνια» για την οριστική επίλυση του θέματος των Ρομά Χαλανδρίου απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου, το οποίο ζητά την οικονομική στήριξη του δήμου προκειμένου να υλοποιηθεί η προσπάθεια ένταξης στο κοινωνικό σύνολο των πληθυσμών Ρομά που διαβιούν στην πόλη και να ολοκληρωθεί η κατάργηση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο.

Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει προ πολλού ξεκινήσει «καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών δυνατοτήτων του», όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση, δράσεις για τη μετεγκατάσταση και την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην εκπαίδευση, την υγεία και την απασχόληση.

Παρέχοντας τα κατάλληλα κίνητρα, συνάντησε τη συναίνεση των Ρομά να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Ηδη έχουν αποχωρήσει 81 άνθρωποι (συνολικά 17 οικογένειες) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου και 24 άνθρωποι (5 οικογένειες) από τον καταυλισμό του Πατήματος, ο οποίος έχει πλέον καταργηθεί. Ομως, η προσπάθεια κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η οικονομική στήριξη που ανέμενε ο δήμος για το επιδοτούμενο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ουδέποτε εκταμιεύθηκε.

Ο καταυλισμός στο Νομισματοκοπείο δημιουργήθηκε το 1971, με την εγκατάσταση πέντε οικογενειών, γιγαντώθηκε κατά τη δεκαετία του ‘80 και άρχισε να απασχολεί το ελληνικό δημόσιο από τη δεκαετία του ’90, μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις για αποζημίωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων όπου στεγάζεται.

Το 2015, στην πρώτη θητεία της δημοτικής αρχή Σίμου Ρούσσου, ξεκινούν οι πρώτες δράσεις για την επίλυση του ζητήματος. Καταγράφεται ο πληθυσμός των δύο (τότε) καταυλισμών και ακολούθως δημιουργείται το Κέντρο Κοινότητας Παραρτήματος Ρομά, μέσω του οποίου εντάθηκαν οι δράσεις για την κοινωνική τους ένταξη. Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από έγκριση της Περιφέρειας Αττικής και ακόλουθες ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, ο δήμος μπαίνει σε πρόγραμμα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, το οποίο προβλέπει επιδότηση ενοικίου και οργανισμών κοινής ωφέλειας σε 40 οικογένειες για τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης. Πρόκειται για μια συνολική στρατηγική κοινωνικής ένταξης των Ρομά, για ίσα δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη.

Το πρόγραμμα προβλέφθηκε να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 850.000, μέσω προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής. Επειδή, όμως, οι συγκεκριμένοι πόροι αντιστοιχούσαν στην κοινωνική ένταξη 40 οικογενειών (συνολικά είναι περισσότερες από 70), ο Δήμος Χαλανδρίου χρηματοδότησε με επιπλέον πόρους το πρόγραμμα, με «ανοιχτό» προϋπολογισμό, προβλέποντας και την οικονομική ενίσχυση οικογενειών Ρομά, με εφάπαξ καταβολή, για όσες περιπτώσεις ήθελαν να μετεγκατασταθούν σε περιοχές όπου κατοικούν συγγενικά τους πρόσωπα.

Πάνε τα λεφτά!

Ομως, οι ευρωπαϊκοί πόροι του προγράμματος δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ. «Μας είπαν προφορικά στην πορεία ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είχε αντιρρήσεις και θα γινόταν διαπραγμάτευση», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσος.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο δήμος κατέβαλε ίδιους πόρους για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, δαπανώντας μεταξύ 2016-2020 περισσότερα από 750.000 ευρώ για σχετικές δράσεις. «Δεν φτάνουν η ισχυρή βούληση και τα μέσα του δήμου. Πρέπει επιτέλους να αναλάβει η πολιτεία το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί. Η τριπλή ομηρία των Ρομά, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, των περιοίκων και των ιδιοκτητών πρέπει να τελειώσει. Στο θέμα των Ρομά κρίνεται η αξιοπιστία όλων μας. Διακυβεύεται η αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού», τονίζει ο δήμαρχος.

Με αμφίβολη την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και δεδομένη την οικονομική αδυναμία του δήμου να επωμιστεί όλο το κόστος της στεγαστικής αποκατάστασης των Ρομά του καταυλισμού, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει στείλει αίτημα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για έκτακτη επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ.

«Ο Δήμος Χαλανδρίου, το ενδιαφέρον του οποίου για τους Ρομά είναι έμπρακτο, ευελπιστεί ότι η Ελληνική Πολιτεία θα συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δοθεί άμεσα, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, μία λύση σε ένα ζήτημα που χρονίζει για δεκαετίες. Με τη συνδρομή σας σύντομα ο καταυλισμός στη θέση Νομισματοκοπείο δύναται να αποτελεί παρελθόν», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου διαμένουν συνολικά 75 οικογένειες με 257 ανθρώπους (143 ενήλικες και 114 ανήλικοι), ενώ όποια αύξηση στον πληθυσμό προκύπτει από νέες γεννήσεις εντός του καταυλισμού κι όχι από προσθήκες νέων πληθυσμών. Στον καταυλισμό έχει υπάρξει αλλαγή αντίληψης γύρω από την εργασία και την εκπαίδευση. Μέσω του κοινωνικού συνεταιρισμού που έχουν φτιάξει οι Ρομά, πολλοί είναι αυτοί που έχουν βρει μόνιμη ή περιστασιακή εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών έχει εγγραφεί σε σχολεία. Ομως, η πανδημία ανέτρεψε -όπως και σε όλη την επικράτεια- την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα παιδιά του καταυλισμού, βέβαια, κρατούν επαφή με το σχολείο μέσω των tablets που τους έχει διανείμει ο δήμος.

Ο καταυλισμός βρίσκεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα σε καθεστώς σκληρού lockdown λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Οι Ρομά του Νομισματοκοπείου παραμένουν συναινετικοί στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, αν και οι γενικότερες συνθήκες και ο κίνδυνος να ανατραπεί το πρόγραμμα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης διατηρούν την υπόθεση σε μια «λεπτή ισορροπία», όπως τονίζει με αγωνία ο δήμαρχος.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής
Μοριακά τεστ (PCR) σχεδόν μισοτιμής έχουν εξασφαλίσει οι Δήμοι Χαλανδρίου, Νεάπολης-Συκεών, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοριακά τεστ με κόστος 24 ευρώ στο Χαλάνδρι
Επειτα από έρευνα αγοράς του δήμαρχου Σίμου Ρούσσου, προσφέρεται διαγνωστική εξέταση σε προσιτή τιμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές της πόλης, αλλά και για τους γονείς τους.
Μοριακά τεστ με κόστος 24 ευρώ στο Χαλάνδρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε αυστηρή καραντίνα ο οικισμός Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου
Αυστηροί περιορισμοί στον οικισμό Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου μετά την εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού.
Σε αυστηρή καραντίνα ο οικισμός Ρομά στο Νομισματοκοπείο Χαλανδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
Μόλις εννέα χλμ. από την πλατεία Ομονοίας, εκτυλίσσεται εδώ και μισό αιώνα μια ιστορία παραλογισμού. Η Πολιτεία ξεσπιτώνει 30 οικογένειες, ενώ αναγκάζει τον Δήμο να πληρώσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή ΚΕΔΕ σε Θεοδωρικάκο για οικονομική στήριξη Δήμων
Την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους το επόμενο διάστημα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού, ζητά η ΚΕΔΕ από...
Επιστολή ΚΕΔΕ σε Θεοδωρικάκο για οικονομική στήριξη Δήμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας