• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%
ΕΦ.ΣΥΝ.

Η «Εφ.Συν.» στην Πρυτανεία του ΑΠΘ – Η απάντηση στα ψέματα

 • A-
 • A+

Απάντηση στους διαδρομιστές της εξουσίας, τους ψευδολόγους κατ' επάγγελμα, τους προβοκάτορες του αγώνα των φοιτητών συνιστά το βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» από την κατάσταση των χώρων της πρυτανείας του ΑΠΘ, σήμερα το μεσημέρι. Πρόκειται για αποστομωτική απάντηση στους ευφάνταστους θιασώτες ανύπαρκτων καταστροφών με τις οποίες επιχειρούν να σβήσουν τα αιτήματα των φοιτητών, το πολιτικό διακύβευμα, και κατατείνουν συνεχώς στη διαρκή κατασυκοφάντησή τους.

Εξάλλου και ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου στο όνομα αυτών των «πληροφοριών» τις οποίες «κάποιοι» του είχαν μεταφέρει πήγε στο γραφείο του εισαγγελέα για να φτάσουμε στην βαρβαρότητα της εκκένωσης, τον ανηλεή ξυλοδαρμό φοιτητών και τις συλλήψεις. Έκτοτε, η κατάληψη αντί σμικρυνθεί, μεγάλωσε, μαζί και η κατευθυνόμενη σπερμολογία.

Όπως είναι προφανές από τα πλάνα, άνθρωπος δεν έχει καν πατήσει στα γραφεία, τα οποία βρίσκονται στην κατάσταση που αφέθηκαν από τους υπαλλήλους. Επιπλέον μπορεί όποιος θέλει να κάνει απλή αντιπαραβολή από πλάνα προηγούμενων ημερών στα οποία εντοπιζόταν ένα δύο συνθήματα σε τοίχους τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν αφού έχουν σβηστεί από τους καταληψίες, ακόμη κι αυτά στην πόρτα του γραφείου του πρύτανη, το οποίο δεν έχει ανοιχτεί ποτέ.

(Τα πρώτα λεπτά του βίντεο από τους κάτω ορόφους αποδίδονται με ανεβασμένη ταχύτητα διότι δεν έχει κανένα νόημα η απλή καταγραφή γραφείων και εγκαταστάσεων και επιβραδύνει όσο φτάνουμε στους τελευταίους ορόφους. Αν κάποιος θέλει πάλι να τα δει σε αργό ρυθμό μπορεί να το κάνει μόνος του, δεν είναι δα και τίποτα τεχνικά δύσκολο).

ΕΦ.ΣΥΝ.

Η προβολή του βίντεο σήμερα είναι πρόγευση του ρεπορτάζ της εφημερίδας μας που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Δευτέρας 8 Μαρτίου, για να αποκτήσουν όλοι –πέρα από αστήρικτες εικασίες- την αληθινή εικόνα των προταγμάτων της κατάληψης που αναδεικνύουν το πιο ευχάριστο μήνυμα των ημερών: ωριμότητα λόγων και στόχων.

Ως απλή συνοδεία του οπτικού υλικού επιλέγουμε να δημοσιεύσουμε τρεις από τις προκηρύξεις της Συνέλευσης της κατάληψης (η πρώτη είναι σημερινή).

Η (σημερινή) ανακοίνωση της Κατάληψης Πρυτανείας

«Ο Αγώνας μας είναι Δίκαιος, θα νικήσουμε»

Η κατάληψη της Πρυτανείας μετράει σχεδόν δύο εβδομάδες ζωής. Σε αυτό το διάστημα, έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα κέντρο αγώνα μέσα στο πανεπιστήμιο. Καθημερινά, στην πρυτανεία συναντιόμαστε φοιτητές/τριες από πολλές σχολές, ευρύτερος κόσμος και όποια άλλη ταυτότητα νιώθουμε ότι μας περιγράφει, συμμετέχουμε σε πολιτικές διαδικασίες, συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, αποφασίζουμε για τον αγώνα μας και κυρίως υπάρχουμε μέσα στο campus.

Η Κατειλημμένη Πρυτανεία, δηλαδή, αποτελεί το πεδίο μέσα στα πανεπιστήμια που δίνει ζωή στην επανοικειοποίηση του Ασύλου, αποδεικνύει καθημερινά με έμπρακτο τρόπο, ότι η ύπαρξη μας μέσα σε αυτό δεν έχει ανάγκη κανέναν φύλακα ή πανεπιστημιακό αστυνόμο. Η αυτοοργάνωση των φοιτητών/τριών είναι αυτή που δίνει ζωή στα πανεπιστήμια, τα οποία ένα χρόνο είναι εντελώς κλειστά λόγω της διαχείρισης της πανδημίας ενώ για χρόνια μεθοδεύονταν η επιχείρηση γκετοποίησής τους.

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις με φοιτητικούς συλλόγους, καθηγητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, συζητήσεις με τους συλληφθέντες της 22/2 και δράσεις οικονομικής ενίσχυσης των εξόδων τους, καλλιτεχνικές και εικαστικές παρεμβάσεις. Το σημαντικότερο όλων, αυτό που επισφραγίζει την ανάγκη να παραμείνουμε στο κτήριο είναι η ίδια η κοινωνική δυναμική που εκφράζει στο δρόμο. Οι δύο τελευταίες πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις και το πλήθος του κόσμου που συμπορεύτηκε με το κοινό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της κατειλημμένης πρυτανείας αποδεικνύουν το δίκαιο του αγώνα μας. Ακόμη, διαρκώς όλο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις αποφασίζουν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στην Κατάληψη (μέχρι στιγμής 10 σύλλογοι του ΑΠΘ).

Οι λασπολογίες και τα ψέματα με τα οποία οι πρυτανικές αρχές από κοινού με τα συστημικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να λοιδορήσουν την κατάληψη από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον ρόλο του Παπαϊωάννου στη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την κατάσταση και τις φθορές του κτηρίου και για εμάς τους ίδιους. Δεν υπάρχει λόγος, να επεκταθούμε επί του ζητήματος. Ίσως τα βίντεο και οι φωτογραφίες του κτηρίου, οι αντιδράσεις των υπαλλήλων που έχουν έρθει και έχουν δει την κατάσταση των γραφείων τους είναι οι πιο καλές απαντήσεις.

Ας γίνει εδώ μια σημαντική διευκρίνηση. Το κτήριο τελεί υπό κατάληψη ως ύστατο μέσο πίεσης και διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Η παύση των διοικητικών λειτουργιών της Πρυτανείας χρησιμοποιείται, για να προωθήσει τον αγώνα μας. Όποτε, όμως, έχει έρθει στο κτήριο  κάποιος που χρειάζεται να διευθετήσει κάποιο σημαντικό ζήτημα δια ζώσης, όπως η μισθοδοσία των καθαριστών/στριών, του έχει επιτραπεί η είσοδος. Θεωρούμε, ότι ο αγώνας μας είναι κοινός μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους συμβασιούχους που εργάζονται στην Πρυτανεία. Τονίζουμε, ότι αντιδρούμε εξ αρχής στη σκέψη για παύση πληρωμών των εργαζομένων ως μέσο καταστολής της Κατάληψής μας. Άμεσα, θα έρθουμε σε επαφή με τα συλλογικά όργανα των διοικητικών υπαλλήλων, για να διερευνήσουμε τις πιθανότητες ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, βρίσκονται σε πλήρη σύνδεση μεταξύ τους, και μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συνοψιστούν στο Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Η σύγκλητος, οι καθηγητές και όλοι όσοι μιλάνε για σχετικές υποχωρήσεις τους, χωρίς όμως να αρθρώνουν λέξη για τον ίδιο το νόμο, τις βίαιες πρακτικές που θεσμοθετεί και τις ατομικές ευθύνες του Παπαϊωάννου στην αστυνομική εισβολή και το όργιο καταστολής της προηγούμενης Δευτέρας, χάνουν την ουσία.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους/ες, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να γυρίσουμε σε ένα πανεπιστήμιο που η αστυνομική παρουσία θα αποτελεί κανόνα και οι βίαιες πρακτικές τους, όπως τις είδαμε προσφάτως στο ΑΠΘ, θα αποτελούν θεσμοθετημένη πραγματικότητα. Όλοι αυτοί που επιλέγουν να μη μιλήσουν για τον Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη κι ούτε καν να αναφερθούν στην εφαρμογή του, δηλαδή το ξυλοδαρμό, βασανισμό και τη σύλληψη φοιτητών/τριών, γίνονται συνένοχοι όσων συνέβησαν και αυτών που πρόκειται να συμβούν από την ένοπλη συμμορία της Ελ.Ας.

Με λίγα λόγια, η «διερεύνηση των ευθυνών της αστυνομικών δυνάμεων στη χρήση βίας» και η «επιθυμία για απαλλαγή των 31 συλληφθέντων/εισσών» από μεριάς της Συγκλήτου σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή τους είναι κενές νοήματος, αν δεν εκφράζουν και την παράλληλη αντιπαράθεση στον νέο Νόμο, αφού αυτός θεσμοθετεί και υπαγορεύει τη νομιμότητα αυτών των πράξεων που σίγουρα θα επαναληφθούν στο μέλλον.

Ο Παπαϊωάννου έχει συνειδητά επιλέξει από την πρώτη στιγμή, να βρίσκεται απέναντι από τους φοιτητές/τριες του και ταυτόχρονα αποποιείται τα όποια παιδαγωγικά καθήκοντα τον βαραίνουν, καθώς δεν τολμά καν να αναφερθεί στα γεγονότα ως έχουν. Επέλεξε με προσωπική του πρωτοβουλία, να είναι ο πρώτος που θα εφαρμόσει έναν από τους πιο επικίνδυνους νόμους των τελευταίων ετών και αυτό καθιστά και τον ίδιο άκρως επικίνδυνο. Όσο, λοιπόν, αυτό το άτομο δεν προχωρά σε δημόσια απολογία για τις εντολές και τις πράξεις στις οποίες προέβη και συνεπώς και στην άμεση παραίτησή του δεν μπορεί να υπάρξει καμία έκφραση πραγματικής μεταμέλειας και καλής θέλησης, πόσο μάλλον «εξάντλησης της ανοχής», όπως επιλέγουν να μας ενημερώσουν μέσα από γνωστό τοπικό μέσο.

Η απάντηση μας είναι συγκεκριμένη, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Δεν τρομοκρατούμαστε ούτε πτοούμαστε από τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους και την προετοιμασία μιας επικείμενης δεύτερης αστυνομικής εκκένωσης της Πρυτανείας.  Σχετικά, δε με τις ζημιές και τις φθορές του κτηρίου ήρθε η ώρα να πάψουν πια να αναπαράγουν οι ίδιοι άνθρωποι τα ίδια ψέματα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Για οποιαδήποτε ζημιά ή φθορά μοναδικοί υπεύθυνοι θα είναι οι δυνάμεις καταστολής που θα έρθουν σε περίπτωση εκκένωσης και όχι οι καταληψίες.

Οι πρόσφατες καταλήψεις των πρυτανειών σε Γιάννενα, Κομοτηνή, το κέντρο αγώνα του Ναυπλίου και γενικά οι εστίες αγώνα και οι κινητοποιήσεις σε όλη την ελλάδα μας γεμίζουν αισιοδοξία. Οι ανακοινώσεις του Πρύτανη και της Συγκλήτου των Ιωαννίνων και η αποκάλυψη των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης για εισβολή της αστυνομίας συνηγορούν στην άποψη, ότι όλο αυτό που συμβαίνει αποτελεί ένα οργανωμένο κρατικό σχέδιο εις βάρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που εκκινεί με την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Θέλουμε, να καλέσουμε όλους τους φοιτητές/τριες σε κάθε μεριά της χώρας να συντονιστούν μεταξύ τους και να προβούν σε καταλήψεις των σχολών τους και των κτηρίων διοίκησης.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να στηρίξουν την κατάληψη πρυτανείας.

Καλούμε τους συλλόγους μεταπτυχιακών, διδακτορικών και καθηγητών να στηρίξουν και να κοινοποιήσουν τα αιτήματά μας. Να συναντηθούμε όλοι/ες φοιτητές/τριες, μεταπτυχιακοί/ες, διδακτορικοί/ρισσες, καθηγητές/τριες, εργαζόμενοι εντός και εκτός πανεπιστημίου και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας στο Κατειλημμένο Κέντρο Αγώνα της Πρυτανείας, ώστε να υψώσουμε συλλογικές αντιστάσεις ενάντια στην Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση, την αυταρχικότητα και βία του Κράτους, της Αστυνομίας και των Πρυτανικών Αρχών.

Kαλούμε τους φοιτητές, τους κοινωνικούς φορείς και τα σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο/η της πόλης, να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού.

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
 • Καμία δίωξη στους 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της 22/2
 • Παραίτηση του Πρύτανη Παπαϊωάννου
 • Άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και με μέριμνα της υγείας των φοιτητών και εργαζομένων
 • Διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών από τους καθηγητές
 • Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας - δίψας Δ.Κ.

Δευτέρα 8/3

 • 11:00 Συγκέντρωση Υπεράσπισης της Κατάληψης της Πρυτανείας
 • 12:00 έξω από την Πρυτανεία, Πρόβα για την περφόμανς με αφορμή την 10 Μάρτη, τη συμπλήρωση ενός χρόνου κλειστών σχολών και την τηλεκπαίδευση από πρωτοβουλία ατόμων της Κατειλημμένης Πρυτανείας.*
 • 14:30 Συμμετοχή στην εκδήλωση της Κατάληψης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης «Ο αγώνας της καθεμιάς να γίνει αγώνας όλων μας»
 • 17:00 Άγαλμα Βενιζέλου, συμμετοχή στη Διαδήλωση της 8ης Μάρτη
 • 19:00 Συντονιστική Συνέλευση της Κατειλημμένης Πρυτανείας

Αλληλεγγύη στις Καταλήψεις των Πρυτανειών σε Γιάννινα, Κομοτηνή και στο Κέντρο Αγώνα του Ναυπλίου.

10, 100 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Κυριακή 7/3

Προκήρυξη της Συνέλευσης Κατάληψης

Σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 22/02 στην πρυτανεία, ο πρύτανης Παπαϊωάννου προχώρησε σε δηλώσεις γεμάτες λασπολογία και ανυπόστατα στοιχεία εις βάρος μας. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αστικές ιστοσελίδες και κανάλια, προπαγάνδισαν αυτές του τις θέσεις ως την πρώτη επίσημη αναφορά του. Το συγκεκριμένο κείμενο έρχεται σαν απάντηση στις προαναφερθείσες ψευδείς δηλώσεις.

Ψέμα πρώτο: μη ύπαρξη φοιτητικής ιδιότητας

Όσο ο πρύτανης διαδίδει πως οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε φοιτητές, δηλώνουμε πως και οι 30 συλληφθέντες που συνυπογράφουμε το κείμενο, είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες. Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε τα πανεπιστήμια ως ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους και ως διαχρονικά κέντρα αγώνα, στα οποία ζυμώνονται, αλληλεπιδρούν και δραστηριοποιούνται τόσο φοιτητές όσο και άλλα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Ο πρύτανης συνειδητά επιλέγει να αποσιωπήσει το γεγονός πως οι φοιτητικοί αγώνες πλαισιώνονται τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές όσο και από αλληλέγγυους/ες και αγωνιζόμενους/ες, όπως ακριβώς έγινε και στο πολυτεχνείο το 73′.

Ψέμα δεύτερο: φθορές στο κατειλημμένο κτίριο

Πρόκειται για μια κατηγορηματικά αβάσιμη δήλωση, η οποία άλλωστε αναιρείται και από σχετικά βίντεο που λήφθηκαν από το κατειλημμένο κτήριο. Εξάλλου είναι αρκετά συνηθισμένη τακτική τα αγωνιζόμενα στρώματα, σε κάθε  προσπάθεια διεκδίκησης, να κατηγορούνται για βανδαλισμούς και φθορές από την αστική προπαγάνδα.

Ψέμα τρίτο: φύλακες

Αναφορικά με τις κατηγορίες για χρήση βίας ως προς τους φύλακες της πρυτανείας, δηλώνουμε ότι ουδεμία μορφή βίας δεν υπήρξε απέναντί τους, παρότι δρουν σε μόνιμη βάση ως δοσίλογοι οποιασδήποτε δραστηριότητας εντός του πανεπιστημίου, όπως σαφέστατα φάνηκε στα όργια καταστολής που όλη η κοινωνία αντίκρισε.

Σχετικά με το "νόμιμο" των πράξεών μας

         Στους χαρακτηρισμούς μας ως παράνομα, παραβιαστικά και εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν επιθυμούμε καμία νομιμοποίηση από πρόσωπα που αναγνωρίζουν ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο ως έννομο και δίκαιο, ένα νομοσχέδιο του οποίου η φύση αποτυπώθηκε και στα γεγονότα της Δευτέρας. Αντιλαμβανόμενοι την νομιμότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία όπως η εξουσία σας την ορίζει, απαντούμε ότι στην πορεία της ιστορίας, ο νόμος και το δίκαιο δεν ήταν και δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Το δικό μας δίκαιο βρίσκεται σε σύγκρουση με ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε καθολική υποτίμηση των ζωών μας και την αποστείρωση του πανεπιστημίου.

         Δεν μπορούν να κρυφτούν οι κοινωνικές προεκτάσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που παρουσιάζεται ως μια εκπαιδευτική μονάχα μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς διαχωρισμούς και να διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους από πάνω και τους από κάτω. Το πανεπιστήμιο γίνεται όλο και περισσότερο πανεπιστήμιο της αγοράς και του κεφαλαίου, η ερευνητική του δραστηριότητα συνεχίζει να κεντροβαρίζει στις επιταγές της αγοράς, στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς εξοπλισμούς, ενώ παράλληλα είναι πρόθυμο να διαθέσει τα κονδύλιά του στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να αγνοούνται τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Τέτοιου είδους προβλήματα αποτελούν οι ανεπαρκείς φοιτητικές παροχές (θέσεις στις εστίες, σίτιση, απλήρωτη εργασία από ερευνητικό προσωπικό και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες κτλ), η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, αλλά και η αναγκαία πλέον για την πλειοψηφία μας παράλληλη με τις σπουδές μας εργασία σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε στο υψηλό κόστος διαβίωσης και στους γενικότερους αποκλεισμούς που ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να δημιουργεί στην ήδη φτωχοποιημένη κοινωνία.

         Αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες, με τις μαζικότατες κινητοποιήσεις χιλιάδων ατόμων, την πολύμορφη αλληλεγγύη και την αγωνιστική ανταπόκριση, αποτέλεσε μια ηχηρή απάντηση στο όργιο καταστολής, το οποίο τείνει να γίνει ασφυκτική καθημερινότητα. Μια απάντηση που αποσιωπήθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία δεν παρέλειψαν να πλέξουν από την πρώτη στιγμή το εγκώμιο του ψεύτη πρύτανη. Ωστόσο, σίγουρα δεν αποτελεί την τελευταία απάντηση, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται, η πρυτανεία συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη, και οι απαντήσεις μας θα δοθούν στους δρόμους.

·         Στηρίζουμε τις καταλήψεις ως κέντρα αγώνα για όλα τα κοινωνικά στρώματα

·         Ενάντια στην αστυνομοκρατία και την εντατικοποίηση των ζωών μας

·         Ενάντια στη λογική της αριστείας και της εκπαίδευσης για λίγους

·         Κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

·         Καμία δίωξη στους συλληφθέντες και στις συλληφθείσες της 22/02

·         Άμεση παραίτηση του πρύτανη Παπαϊωάννου

·         Νίκη στον δίκαιο αγώνα του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα

Οι 30 εκ των 31 συλληφθέντων/εισών

 

Ανακοίνωση της Κατάληψης Πρυτανείας

«Μια οφειλόμενη απάντηση στο κάλεσμα μας σε τηλεδιάσκεψη με τη Σύγκλητο των Πρυτάνεων, από τη Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας»

[ Συντονιστική Συνέλευση Κατειλημμένης Πρυτανείας, Δευτέρα 1/3 ]

Σήμερα 1/3 μετά το πέρας της συνεδρίασης της Συγκλήτου, μας απευθύνθηκε κάλεσμα για να συμμετέχουμε από κοινού με εκπρόσωπους από τα Δ.Σ. των Φοιτητικών Συλλόγων σε διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη της Συγκλήτου. Ως συντονιστική συνέλευση της Κατειλημμένης -επί μία εβδομάδα- Πρυτανείας, αποφασίσαμε ομόφωνα τη μη συμμετοχή μας σε αυτήν. Θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να εκθέσουμε τους λόγους αυτής μας της απόφασης:

1. Καταρχας, κρίνουμε αδύνατη την εκπροσώπησή των φοιτητών/τριών μέσω ενός μόνου ατόμου, πόσο μάλλον όταν αυτό το κάλεσμα απευθύνεται, λίγες μόλις ώρες πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης, χωρίς ούτε καν τον απαραίτητο χρόνο αν έρθουν έστω σε συζήτηση μαζί του. Οι φοιτητές/τριές, δηλαδή, θα πρέπει να εκπροσωπηθούν από τους προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων τους, εκλεγμένων αντιπροσώπων, μέσα από μια διαδικασία καθόλα ιεραρχική από την οποία εκλείπουν τα πολιτικά κριτήρια. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες σχετικά με τη διαφωνία μας με τον θεσμό αυτό, τη συνειδητή εναντίωσή μας σε κάθετες ιεραρχικές δομές, την παρουσία της κυβερνητικής νεολαίας σε αυτές και πολλά άλλα. Προτιμάμε, όμως, να μείνουμε στην ουσία του πράγματος: την επιχείρηση από μεριάς των Πρυτανικών αρχών να φορέσουν αυτή την εβδομάδα ένα μανδύα σε χρώμα «δημοκρατικό».

2. Αλήθεια, μας καλεί ο κ. Παπαϊωάννου σε διάλογο; Αυτός που πριν μια εβδομάδα έδωσε εντολή στην ένοπλη συμμορία της αστυνομίας να επιτεθεί σε φοιτητές/τριες και να τους συλλάβει μέσα στο χώρο του Πανεπιστήμιου; Αυτός που πηγε στη ΓΑΔΘ και το Δικαστικό Μέγαρο, όπου ήταν κλεισμένοι οι συλληφθέντες/είσσες φοιτητές/τριες, με σκοπό να καταδώσει και να αναβαθμίσει τις κατηγορίες τους; Αυτός που μετά το όργιο καταστολής και ακραίας βίας που δημιούργησε με προσωπική του ευθύνη, επιχειρούσε με τις ανακοινώσεις του, να δώσει θεσμική κάλυψη στη συμπεριφορά της αστυνομίας ως στρατού κατοχής μέσα στο πανεπιστήμιο; Αυτός, τέλος, που διέδιδε συκοφαντίες για την Κατάληψη της Πρυτανείας σχετικά με τις δήθεν φθορές, τη βία προς τους φύλακες που ουδείς μπορούσε να επιβεβαιώσει και τη μη φοιτητική ιδιότητα των συλληφθέντων/είσσων, σε μια μάταιη προσπάθεια του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που δημιούργησε; Ίσως κ.Παππαϊωάννου, λοιποί συγκλητικοί και όλοι όσοι υπογράφετε το κείμενο στήριξης προς τον Πρύτανη, δεν έχετε διαβάσει το κείμενο των 30 συλληφθέντων/εισσών συμφοιτητών/τριών και θα πρέπει να το κάνετε το συντομότερο.

3. Πώς γίνεται άτομα σαν τον Παπαϊωάννου και όλους, όσοι τον στηρίζουν με την καθηγητική τους ιδιότητα στο δημόσιο κείμενό τους, οι οποίοι θέλουν να υπηρετούν το λειτούργημα του παιδαγωγού – καθηγητή πανεπιστημίου να μην τολμούν να αναφέρουν ούτε κουβέντα για τους ξυλοδαρμούς των συμφοιτητών μας; Ιδιαίτερα, τη στιγμή που οι ίδιοι συμφοιτητές μας αντιμετωπίζουν ακόμη και ποινικές διώξεις. Είναι το λιγότερο επικίνδυνο να κλείνουν τα μάτια τους και να προσφέρουν στήριξη σε βίαιες και δολοφονικές πρακτικές. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που μπορούν να προσφέρουν είναι η προετοιμασία του εδάφους για ένα δεύτερο κύμα καταστολής και αστυνομικής βίας στα πανεπιστήμια.

4. Οφείλει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους/ες ότι ο «κύκλος βίας» μέσα στα πανεπιστήμια στον οποίο συχνά αναφέρονται, έρχεται με τον νέο Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδή, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τους καλοθελητές Πρυτάνεις που δίνουν το ελεύθερο στην αστυνομία να δείρει και να συλλάβει φοιτητές/τριές. Έρχεται, με την μόνιμη παρουσία αστυνομικών μέσα στο campus. Η καταστολή δεν προκλήθηκε από εμάς τους/τις ίδιους/ες αλλά από την ψήφιση και την εφαρμογή αυτού του νόμου. Η εφαρμογή αυτού του νόμου φέρνει τη βία όχι μόνο μέσω της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και μέσω των συστημάτων παρακολούθησης, τις διαγραφές των φοιτητών, τη φύλαξη του πανεπιστημίου και με κάθε άλλη πτυχή του.

5. Είναι φανερή η μη εμπιστοσύνη στον Πρύτανη απ' τους κύκλους διοίκησης και η σύγχυσή τους σχετικά με την πολιτική του απόφαση. Τα κείμενα της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ – ΠΑΜΑΚ», της «Κίνησης Υποψήφιων Διδακτόρων ΑΠΘ», οι ανακοινώσεις τμημάτων, όπως αυτές των Πολιτικών Επιστημών και του ΠΤΔΕ και επιμέρους καθηγητών από πολλά τμήματα, οι αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, το αποδεικνύουν.

Απαιτούμε:

 • Κατάργηση του Νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη
 • Καμία δίωξη στους 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της 22/2
 • Παραίτηση του Πρύτανη Παπαϊωάννου
 • Άνοιγμα των σχολών με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και με μέριμνα της υγείας των φοιτητών και εργαζομένων
 • Διακοπή των εκπαιδευτικών διαδικασιών από τους καθηγητές
 • Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας – δίψας Δ.Κουφοντίνα
 • Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να στηρίξουν την κατάληψη πρυτανείας.

Καλούμε τους συλλόγους μεταπτυχιακών, διδακτορικών και καθηγητών να στηρίξουν και να κοινοποιήσουν τα αιτήματά μας. Να συναντηθούμε όλοι/ες φοιτητές/τριες, μεταπτυχιακοί/ες, διδακτορικοί/ρισσες, καθηγητές/τριες, εργαζόμενοι εντός και εκτός πανεπιστημίου και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας στο Κατειλημμένο Κέντρο Αγώνα της Πρυτανείας, ώστε να υψώσουμε συλλογικές αντιστάσεις ενάντια στην Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση, την αυταρχικότητα και βία του Κράτους, της Αστυνομίας και των Πρυτανικών Αρχών.

Kαλούμε τους φοιτητές, τους κοινωνικούς φορείς και τα σωματεία, πολιτικές συλλογικότητες και κάθε αγωνιζόμενο/η της πόλης, να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στις βίαιες τακτικές του κράτους, την καταστολή και την επιβολή μέτρων ολοκληρωτισμού.

Τρίτη 2/3

 • 10:00 Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης
 • 13:00 Καμάρα, Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας – δίψας Δ.Κουφοντίνα
 • 18:00 Λευκός Πύργος, Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απεργό πείνας – δίψας Δ.Κουφοντίνα

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσαγωγή και αντεγκλήσεις για δεύτερη μέρα στο ΑΠΘ
Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Απέναντί τους φοιτητές και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου που διαφωνούν με τις εργασίες στο πρώην «Στέκι στο Βιολογικό«».
Προσαγωγή και αντεγκλήσεις για δεύτερη μέρα στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άνοιγμα σαν προετοιμασία κλεισίματος
Κραυγή αγωνίας από τους διδάσκοντες του Αριστοτέλειου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου για την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία χωρίς μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, με αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, με...
Άνοιγμα σαν προετοιμασία κλεισίματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
Νέα κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από φοιτητές που αγωνίζονται για την κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.
ΑΠΘ: τρίτη κατάληψη πρυτανείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»
Νέα φοιτητική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια μία εβδομάδα μετά την βίαιη αστυνομική επέμβαση για εκκένωση της πρυτανείας.
«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαύρη Πέμπτη για τη Θεσσαλονίκη με το στημένο σκηνικό τρόμου
Ενώ οι φοιτητές είχαν ήδη αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης στο ΑΠΘ, κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές ήθελαν να φανεί δικό τους κατόρθωμα, υπολογίζοντας λάθος σε συγκρούσεις και καταστροφές.
Μαύρη Πέμπτη για τη Θεσσαλονίκη με το στημένο σκηνικό τρόμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξύπνησε και κάνει μαθήματα αισθητικής και υποκριτικής
Τι κρύβει το όψιμο ενδιαφέρον της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης ● Στην ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τα αναρτημένα πανό στο ΑΠΘ «κουρελαρία» και καλεί «τον λαό της πόλης σε εγρήγορση».
Ξύπνησε και κάνει μαθήματα αισθητικής και υποκριτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας