• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -1.4°C / 2.9°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -5.4°C / 0.5°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.0°C / 2.3°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -9.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  0 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.8°C / -0.4°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.6°C / -5.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -1.0°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  5 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.3°C
  7 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.1°C / -5.5°C
  0 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -2°C -5.5°C / -0.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 4.9°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.1°C
  4 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.7°C / -2.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -7.3°C / 0.5°C
  1 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  51%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αυθαίρετο το υπουργείο της αυθαιρεσίας;

 • A-
 • A+
Ερώτηση πέντε βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανοίγει τον φάκελο των κτιρίων, όπου στεγάζεται και το ΥΠΑΙΘ ● Κατασκευάστηκαν χωρίς στατική και αρχιτεκτονική μελέτη ως Ολυμπιακό Χωριό Τύπου, πήραν παράτυπα ρεύμα και πλαισιώθηκαν με κατασκευές που βρίθουν πολεοδομικών παραβάσεων.

Ακόμα ένα έργο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαίνεται πως εξακολουθεί να κρύβει «σκελετούς» στα ντουβάρια του. Χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα κάλυψης, χωρίς στατική και αρχιτεκτονική μελέτη, χωρίς υπογραφή επιβλέποντα μηχανικού καταγγέλλεται ότι πήραν παράτυπα μετά τους αγώνες ρευματοδότηση και υδροδότηση κτίρια που είχαν ανεγερθεί ως ολυμπιακά κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή της ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι.

Πρόκειται για το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου και το κτίριο διοικητικών υπηρεσιών, ακίνητα τα οποία βρίσκονται στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται το υπουργείο Παιδείας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και τα οποία πλέον ανήκουν σε τραπεζικό ίδρυμα. Ο φάκελος της υπόθεσης ως προς τη μεταολυμπιακή φάση των ακινήτων άνοιξε εκ νέου πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ύστερα από ερώτηση πέντε βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Παιδείας.

Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 οικοδομήθηκαν κτίσματα συνολικής επιφανείας 38.686,25 τ.μ., σε εκτός σχεδίου γήπεδο επί της οδού Α. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι στον χώρο της ΣΕΛΕΤΕ με εργοδότη και αρχικό ιδιοκτήτη τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και με απόφαση της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου. Μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων άλλαξε ριζικά η διαρρύθμιση όλων των τμημάτων της ανωδομής, προστέθηκε εσωτερικά νέο κτίριο επιφάνειας 1.567,33 τ.μ. ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο επίπεδο του ισογείου ενώ στήθηκαν και διάφορες αυθαίρετες οικοδομές του περιβάλλοντος ακαλύπτου χώρου, συνολικής επιφάνειας 459,95 τ.μ. [εκκλησία 370,00 τ.μ. (!), θυρωρεία κ.λπ.].

Η μεταολυμπιακή χρήση

Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, το 2006 προστέθηκε στον χώρο μια νέα γεννήτρια τοποθετημένη σε μια πολύ μεγάλη βάση οπλισμένου σκυροδέματος, χωρίς να υπάρχει καμία αρχιτεκτονική και στατική μελέτη. Στη συνέχεια, το 2007, τμήμα επιφάνειας 198,38 τ.μ. άλλαξε εκ νέου χρήση και μετατράπηκε σε παιδικό σταθμό με αυλή επιφάνειας περίπου 600 τ.μ. Και πάλι δεν υπήρξε καμία θεώρηση για ρευματοδότηση των οικοδομικών αδειών ούτε κατατέθηκε νέο πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου.

Σημειώνεται ότι το 2005 με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά είχαν διατηρηθεί οι ορισθέντες μηχανικοί και για τη μεταολυμπιακή χρήση του έργου, που είχε τίτλο «Εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αλλαγές στις όψεις των κτιρίων». Ωστόσο, την επόμενη χρονιά χωρίς ακόμη να έχουν θεωρηθεί και σφραγισθεί, όπως έπρεπε, οι αναθεωρήσεις της οικοδομικής άδειας εκδόθηκε, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, νέα άδεια από το Γραφείο Πολεοδομικών Ερευνών του ΟΣΚ. Επιπλέον, μέχρι σήμερα οι επιβλέποντες μηχανικοί δεν έχουν πληρωθεί για το έργο!

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., «εγείρονται σήμερα σοβαρά ερωτήματα τόσο για την νομιμότητα του κτιρίου, όσο και για την παροχή ρεύματος και ύδρευσης σ’ αυτό, η οποία πραγματοποιήθηκε και συνεχίζει να πραγματοποιείται κατά παράβαση κάθε κανόνα και διαδικασίας.

Περαιτέρω, η νέα οικοδομική άδεια φέρεται ότι παρουσιάζει σοβαρή εκκρεμότητα και ως προς τα οικεία φορολογικά στοιχεία του έργου, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο αυτής, όπως προβλεπόταν κατά τον νόμο, με αποτέλεσμα τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και λοιποί φορείς (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΕΕ, ΕΜΠ, ΟΓΑ κ.λπ.) να έχουν απολέσει ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των προβλεπόμενων και ήτοι οφειλόμενων αμοιβών επίβλεψης τόσο του γενικού επιβλέποντος μηχανικού και των λοιπών επιβλεπόντων μαζί με τις αντίστοιχες κρατήσεις και τον καταβαλλόμενο φόρο».

Σημειώνεται πως το εν λόγω ακίνητο-συγκρότημα μεταβιβάσθηκε διαδοχικά από τον ΟΣΚ στην ΕΤΑΔ, στη συνέχεια στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί στην εταιρεία Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ» και τελικά στην «EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. παρότι, όπως καταγγέλλεται, δεν έχει τακτοποιηθεί μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τόσο οι καταγγέλλοντες μηχανικοί όσο και οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., «πλήθος υπαλλήλων και πολιτών απασχολούνται και εισέρχονται καθημερινά σε ένα κτιριακό συγκρότημα (σ.σ. το υπουργείο Παιδείας) το οποίο φέρεται ότι ουδέποτε παραδόθηκε νομίμως, χωρίς την υπογραφή των επιβλεπόντων μηχανικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία της όλης εγκατάστασης».

Κατάθεση εξωδίκου

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναζητηθούν τα απολεσθέντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και του ΔΕΔΔΗΕ εξαιτίας της μη νόμιμης ρευματοδότησης, να διασφαλιστεί η νομιμότητα των μεταβιβάσεων αλλά και να βρεθούν οι υπαίτιοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 Φεβρουαρίου ο αρχιτέκτονας μηχανικός (και γενικός επιβλέπων) του έργου Σωτήρης Μπλέτσας κατέθεσε εξώδικο προς τον Δήμο Αμαρουσίου και προς τον γενικό διευθυντή των Κτιριακών Υποδομών (πρώην ΟΣΚ) με στόχο «την αποκατάσταση της νομιμότητας, τον επανέλεγχο και την ανάκληση της ισχύος ή της διόρθωση των παρανόμως εκδοθεισών πράξεων». Ο ίδιος, υποψήφιος βουλευτής στο παρελθόν με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., έχοντας έννομο συμφέρον, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα για δικαστική δικαίωση έστω και αν έχουν περάσει 15 χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίεργη επίθεση σε καθηγητή της ΑΣΟΕΕ
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η επίθεση, με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου να δίνει εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Περίεργη επίθεση σε καθηγητή της ΑΣΟΕΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν ισχύει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημοκρίτειο;»
Αναπάντητη παραμένει η επιστολή του καθηγητή Β. Τσαουσίδη προς το ΥΠΕΘ για την παράκαμψη της πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος καθηγητών που διώκονται ποινικά.
«Δεν ισχύει το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημοκρίτειο;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει σε καραντίνα
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών διαμηνύει μέσω της «Εφ.Συν.» πως η απόφαση για κανονική διεξαγωγή της πορείας δεν αλλάζει και πως θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, όπως έχει γίνει και...
Το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει σε καραντίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελική φάση κτηματογράφησης σε ακίνητα του Δήμου Αθηναίων
Πλήρως ηλεκτρονικά θα υποβάλουν οι πολίτες διορθώσεις στα δηλωθέντα στοιχεία ακινήτων ιδιοκτησίας τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ορθότητά τους.
Τελική φάση κτηματογράφησης σε ακίνητα του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναθέσεις όλο στους ίδιους
Δεν έχει τέλος το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων κυβερνητικών έργων στις ίδιες ιδιωτικές εταιρείες με χαρακτήρα κατεπείγοντας εν μέσω πανδημίας, με έμφαση πάντα στο σκέλος της επικοινωνίας.
Αναθέσεις όλο στους ίδιους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας