Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 13.6°
4 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.5° 14.1°
2 BF
63%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.0° 14.9°
4 BF
71%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
51%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.5° 15.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.5° 13.0°
2 BF
95%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
17.5° 14.9°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.5° 16.9°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
17.8° 16.4°
5 BF
72%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
5 BF
80%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 15.9°
5 BF
63%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
17.4° 13.9°
4 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 13.5°
1 BF
87%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.0°
2 BF
67%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.7° 14.2°
2 BF
91%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.1° 8.1°
2 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

«Σείεται» ο δήμος Θεσσαλονίκης με τους «γαλάζιους» εμβολιασμούς

Σείεται συθέμελα ο δήμος Θεσσαλονίκης και η παράταξη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα με αφορμή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των «γαλάζιων ρουσφετολογικών» εμβολιασμών στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διότι όπως αποδεικνύεται εμβόλια για τον κορωνοϊό υπάρχουν αλλά για ενδοπαραταξιακά «μαχαιρώματα» όχι. Διότι τα ονόματα αυτών που εμπλέκονται στους εμβολιασμούς συγγενικών προσώπων δόθηκαν ουσιαστικά από την επίσημη ανακοίνωση του δήμου, γεγονός που οδηγεί σε μείζονα κρίση την παράταξη του δημάρχου και κατ' επέκταση την διοίκηση αφού με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής κάνει σαφές πως «δεν παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου, και για να με καθαιρέσουν πρέπει πρώτα να με διαγράψουν από την δημοτική ομάδα» και για την ουσία της υπόθεσης σημειώνει χαρακτηριστικά «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ο δήμαρχος με μια αιφνιδιαστική κίνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι «σήμερα (Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021) απάλλαξε των καθηκόντων της την Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου και κάλεσε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή να υποβάλει την παραίτησή του στο Σώμα. Ο Δήμαρχος τούς ευχαρίστησε για την έως τώρα προσφορά τους, όμως λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Ουσιαστικά με την ανακοίνωση επισημοποιούνταν η εμπλοκή των δύο στελεχών της παράταξης Ζέρβα και του δήμου στις καταγγελίες για ρουσφετολογικούς εμβολιασμούς ημετέρων εκτός σειράς στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Για την υπόθεση μάλιστα όπως είναι γνωστό έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση ενώ η ΝΔ ανέστειλε την κομματική ιδιότητα Τσαβλη- Ακριτίδου, αλλά όχι της προέδρου του Κέντρου, στελέχους του κόμματος επίσης αλλά και ανθρώπου του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (όπως τουλάχιστον η ίδια διατείνεται).

Πώς συνδέονται Τσαβλής και Ακριτίδου με το Κέντρο; Ο κ. Τσαβλής είναι πνευμονολόγος στον Άγιο Παντελεήμονα (ένα από τα δύο ιδρύματα του Κέντρου, το άλλο είναι ο «Άγιος Δημήτριος»), στο οποίο έχει καταγγελθεί ότι εμβολιάστηκαν η μητέρα και ο αδελφός του. Η κ. Ακριτίδου, καταγγέλθηκε ότι εμβολιάστηκε η ίδια εκτός σειράς στο ίδρυμα όπου γιατρός είναι η κόρη της.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Όταν τα χαμόγελα ήταν πλατιά.

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσαβλή να είναι εξοργισμένος με τον δήμαρχο που έδωσε τα ονόματά τους στην δημοσιότητα πολύ περισσότερο που η ανακοίνωση  του δήμου κάνει ευθεία αναφορά σε ζητήματα ηθικής. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τσαβλής κάνει σαφές ότι «δεν παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου, και για να με καθαιρέσουν από τη θέση πρέπει πρώτα να με διαγράψουν από την δημοτική ομάδα, η θητεία μου λήγει στις 6 Νοεμβρίου» σημειώνει ότι «δεν έγινε τίποτα παράνομο, ούτε τίποτα ανήθικο, εγώ δεν γεννήθηκα πρόεδρος ή βουλευτής, πήγα στην παράταξη Ζέρβα και όχι στην επίσημη κομματική παράταξη του Νίκου Ταχιάου που ήταν φυσικός μου χώρος, από ρομαντισμό, γιατί τον πίστεψα, στην παράταξη έχω εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς και είμαι πρόεδρος επειδή με ψήφισαν οι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι». Πληροφορίες από το περιβάλλον Τσαβλή- Ακριτίδου κάνουν λόγο για οργή των δύο στελεχών που μιλάνε για «ποινικά κολάσιμη ανακοίνωση του δήμου» καθώς δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να εξηγήσουν στον δήμαρχο και την παράταξη τι έχει συμβεί, συμπεριφορά που αποδίδεται στο περιβάλλον του δημάρχου αλλά και «καρφώματα» από άλλον αντιδήμαρχο που έχει βλέψεις για την θέση του προέδρου δημοτικού συμβουλίου.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου σε χαλαρές στιγμές με τον πρωθυπουργό
Η κ. Ακριτίδου με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεση των εμβολιασμών ο κ. Τσαβλής μας δηλώνει ότι «από την σειρά των εμβολιασμών που κάναμε περίσσεψαν 20 εμβόλια. Εγώ θα μπορούσα να έλειπα, το ωράριο μου είχε λήξει. Εμβολίαζε ασθενείς και προσωπικό κινητή μονάδα, από αυτά που περίσσεψαν εκτός σειράς χρησιμοποιήθηκαν τα 12 και τα 8 πετάχτηκαν, μπορείτε να το δείτε και στο πρακτικό καταστροφής του ΕΟΔΥ, πόνεσε η ψυχή μου. Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για "ρουσφέτι" στα εμβόλια, απλώς υπήρξαν εργαζόμενοι που ήταν στη λίστα αλλά ασθενούσαν, υπήρχαν αρνητές εργαζόμενοι και άλλοι που απουσίαζαν από την εργασία, και τα εμβόλια θα καταστρεφόταν, δεν παρακάμψαμε κανένα, δεν πατήσαμε πάνω σε κανέναν. Θα πείτε αυτά τα λες κι αν θέλετε τα πιστεύετε. Υπάρχει το άρθρο 52 που λέει ότι αδιάθετα εμβόλια που περισσεύουν μπορούν να διατεθούν σε ανθρώπους εκτός σειράς. Θα πείτε γιατί κάλεσες την μάνα σου και όχι την γειτόνισσα; Έχετε δίκιο, πρώτα την μάνα μου σκέφτηκα, διότι ο αδελφός μου μπορούσε να την φέρει στο Δερβένι. Είχα υπόψη μου δημοτικούς συμβούλους που είναι ασθενείς και θα έπρεπε να εμβολιαστούν, όσους μπορούσαν αλλά δεν θα προλάβαιναν. Δεν ξέρω πως ακούγονται όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται μυθοπλασίες αλλά δεν είναι. Εγώ προσωπικά δεν έχω εμβολιαστεί γιατί είχα ασθενήσει και έκανα αντισώματα, κι από εμένα προέκυψε μια δόση εμβολίου που περίσσεψε. Δεν είχαμε ούτε είκοσι λεπτά χρόνο για να καλέσουμε να έρθουν άλλοι άνθρωποι από Σώματα Ασφαλείας ή όσους είναι σε προτεραιότητα. Η μητέρα μου είχε έτσι κι αλλιώς πάρει σειρά σε 15 μέρες να εμβολιαστεί σε κέντρο. Θα τα εξηγήσω όλα αναλυτικά σε ανακοίνωση που θα εκδώσω αύριο».

Όταν η κ. Ακριτίδου ενημέρωνε για εμβολιασμό με «συνέπεια στα μέτρα και αναμονή στη σειρά προτεραιότητας»

Δηλώση για το θέμα έκανε ήδη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης.

Η δήλωση της Δώρας Αυγέρη

Οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, που εμβολιάστηκαν «τρώγοντας» τη σειρά ηλικιωμένων και παιδιών με αναπηρία, παραιτήθηκαν. Μάλιστα, προ ολίγου, τέθηκαν και εκτός κόμματος ΝΔ.

Η γαλάζια υπεύθυνη του Κέντρου Πρόνοιας γιατί παραμένει στη θέση της ;

Για την ιστορία:

Η κ. Νάκου ορίστηκε το 2016 αναπληρώτρια γραμματέας Σχέσεων, Κόμματος και Κοινωνίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια εποχή μπήκε στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με όσα αποκαλύπτονται από το ΜΜΕ και τις ανακοινώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για την εμπλοκή στελεχών του δήμου σε «εκτός σειράς» εμβολιασμούς, ένα είναι βέβαιο :

Είναι αναγκαίο, επιτακτικό και επείγον να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών για όσα συνέβησαν, καταγγέλλονται και ερευνώνται από τη εισαγγελία για τα παραπάνω γεγονότα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται πρόεδρος κοινωφελούς οργανισμού (σ.σ. συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ – εργαζόμενη του δήμου σε αναστολή), αντιδήμαρχος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, άπαντες στελέχη της ΝΔ. Είναι ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για πολιτικά στελέχη.

Η κομματική ένταξη όσων εμπλέκονται, σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνει ανάλογα φαινόμενα με άλλες δημοτικές διοικήσεις ή κυβερνήσεις. Απλά επιβεβαιώνει τη «συνέχεια» πολιτικής και κράτους.

Επειδή η διοίκηση του δήμου με τις ανακοινώσεις της για τη τύχη στελεχών της, (για υπόθεση που ήδη, εδώ και ώρες απασχολεί την εισαγγελία), επιδιώκει να φιλοτεχνήσει την εικόνα ενός δημάρχου που «παίρνει κεφάλια» κάθε παραβάτη, θυμίζουμε :

Ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας ήταν εκείνος που μέχρι προχθές προστάτευε τα στελέχη του από τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες όχι μόνο της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά εκατοντάδων δημοτών για τη στάση και πολιτική των στελεχών του, της διοίκησης του.

Το θέμα δεν είναι ΜΟΝΟ να πάρει κεφάλια για τη συγκεκριμένη υπόθεση (που έτσι κι' αλλιώς απασχολεί έρευνα των δικαστηρίων) αλλά να πάρει το κεφάλι της πολιτικής που εφάρμοσαν τα στελέχη του (όχι μόνο τα καταγγελλόμενα αλλά όλη η διοίκηση του).

Φοβόμαστε ότι άδικα θα περιμένουμε την αλλαγή της πολιτικής του δήμου που  (με τραγική εκπρόσωπο τη κ. Ακριτίδου) «έριξε στα τάρταρα» τη σχολική στέγη στο δήμο, με αποκορύφωμα το φύτεμα σαρδελόκουτων στις αυλές σχολείων και τον επικίνδυνο υπερσυνωστισμό μαθητών – εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας. Ήταν και είναι πολιτική της διοίκησης.

Φοβόμαστε ότι άδικα θα περιμένουμε την επανάληψη μετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από τη δημοτική τηλεόραση καθώς είναι ολοφάνερη η πρόθεση του δημάρχου να κυριαρχεί χωρίς αντίλογο στο δημόσιο διάλογο.

Φοβόμαστε ότι άδικα θα περιμένουμε την αλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής στους άλλους τομείς πολιτικής του δήμου, όπου προϊστανται άλλοι αντιδήμαρχοι και στελέχη.

Τα γεγονότα που δημοσιοποιούνται είναι ένα μόνο μέρος και σύμπτωμα της συνολικής πολιτικής με πρόσημο την υποβάθμιση των δημοτών και των αναγκών τους.

Είναι αποτέλεσμα της (παροιμιωδώς στενής) πρόσδεσης της διοίκησης του δήμου με τη κυβέρνηση, της αναζήτησης συμμάχων για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας ακόμα και με προκλητικούς εκπροσώπους της ακροδεξιάς, που φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί στο κυνήγι για δημοτικές πλειοψηφίες, προεκλογικά χρίσματα και συγκρότηση ψηφοδελτίων με το νέο, απαράδεκτο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση :

Ζητάμε άμεση, αναλυτική ενημέρωση, έρευνα, διελεύκανση και απόδοση ευθυνών.

Παροτρύνουμε τους δημότες να μη πέσουν στη παγίδα της εικόνας της «κάθαρσης». Οι ανάγκες τους επιβάλλουν να γίνει κάθαρση του δήμου, της χώρας, συνολικά της πολιτικής ζωής από τα μεγάλα συμφέροντα που κυριαρχούν στη ζωή τους, στη πόλη, στο δήμο. Που ιδιωτικοποιούν, παραδίνουν φιλέτα στα συμφέροντα (βλ. ΔΕΘ, παραλία κ.λ.π), φοροκυνηγούν τους δημότες, ούτε καν παίρνουν κάποιο μέτρο προστασίας της υγείας και ζωής τους, δεν διεκδικούν τίποτα από τη κεντρική εξουσία αλλά αποτελούν μέρος της, υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της «μέχρι κεραίας» σε τοπικό επίπεδο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Σείεται» ο δήμος Θεσσαλονίκης με τους «γαλάζιους» εμβολιασμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας