Για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι σε διαδηλωτές, προχωρώντας σε βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Επεισόδια έλαβαν χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και κρότου λάμψης, αλλά και να βαράει τους διαδηλωτές με τα γκλοπ καθώς και με... μπουνιές και κλοτσιές.
Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίχτυα καταδεικνύουν το πάθος των αστυνομικών να... «επιβάλουν την τάξη», χτυπώντας ακόμα και ανθρώπους που –όπως φαίνεται ξεκάθαρα– δεν προκάλεσαν τις δυνάμεις του νόμου. Για το βίντεο που «αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να ασκούν βία σε βάρος ατόμων, στην οδό Ολύμπου - Τάσκου Παπαγεωργίου και Τοσίτσα» στη Θεσσαλονίκη, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα (ΕΔΕ).
Από την οργή των αστυνομικών δυνάμεων δεν γλίτωσαν ούτε οι φωτορεπόρτερ, καθώς στη συγκέντρωση της Αθήνας «χτυπήθηκε ο συνάδελφος μας
Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ πάλι από αστυνομικούς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.
Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μια σύλληψη 18χρονης που –σύμφωνα με την αστυνομία– συμμετείχε σε ομάδα ατόμων που κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών.
Στην Αθήνα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή 52 ατόμων τα οποία μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, με αλληλέγγυους και φίλους τους να σπεύδουν έξω από το κτίριο για να τους υποστηρίξουν και να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί είπαν στους δεκάδες συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το σημείο, αλλιώς θα παρέμβουν και θα επιδώσουν και σχετικά πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι η βουλευτής του και αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπάρχει κατάλογος με τα σωματεία, συλλόγους και οργανώσεις που είχαν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες κινητοποιήσεις ήταν ακόμα ένα μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έρχεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα, καθώς και εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς φορείς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας