• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 36.7°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.3°C / 36.7°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.3°C / 34.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 36.0°C / 36.0°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  37°C 32.2°C / 39.4°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  37°C 36.0°C / 37.8°C
  2 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 26.7°C / 34.4°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.7°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.0°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 30.0°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 35.0°C
  4 BF
  21%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  40°C 40.0°C / 40.0°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.4°C / 35.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 31.0°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.7°C / 36.1°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 32.0°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 39.4°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 36.0°C / 37.8°C
  2 BF
  14%
Αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα από δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρα

 • A-
 • A+
Οι αντιδράσεις είχαν κύριο εκφραστή τον κοινοτάρχη Γιώργο Δαμιανού.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η γνωστή ρήση του Ισοκράτη, ότι πιο άξιοι να καλούνται Ελληνες είναι όσοι έχουν ελληνική παιδεία παρά όσοι έχουν ελληνική καταγωγή, δεν βρίσκει εφαρμογή σε ένα μικρό ποσοστό κατοίκων της κοινότητας Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης.

Η μερίδα αυτή των κατοίκων αντιδρά στη λειτουργία του Δημοτικού σχολείου στο οποίο από τις 21 Ιανουαρίου, επιτέλους, μαθαίνουν γράμματα 136 προσφυγόπουλα από τον παρακείμενο καταυλισμό Βαγιοχωρίου.

Την επόμενη κιόλας από τη λειτουργία του σχολείου, κατατέθηκε επερώτηση στη Βουλή από βουλευτή της Ελληνικής Λύσης με τη συνήθη ακροδεξιά ρητορική περί «ισλαμικού αποικισμού της χώρας», ενώ είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε ανάλογες διαμαρτυρίες το 2016, όταν προσφυγόπουλα έκαναν μάθημα στο Δημοτικό της κοινότητας Προφήτη.

Το ιστορικό λειτουργίας του Δημοτικού Νυμφόπετρας έχει ενδιαφέρον, καθώς ήταν κλειστό από το 2010, όταν επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου είχαν γίνει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Οι προσπάθειες να λειτουργήσει απέβησαν άκαρπες, παρότι στην περιοχή διαμένει πληθυσμός Ρομά με αρκετά παιδιά, τα οποία εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο.

Οταν ξεκίνησε η λειτουργία της οργανωμένης προσφυγικής δομής Βαγιοχωρίου στις 7 Οκτωβρίου 2019, ο μεγάλος αριθμός παιδιών κατέστησε επείγον το αίτημα για λειτουργία του σχολείου. Σήμερα στο Δημοτικό πηγαίνουν 136 παιδιά, 40 πηγαίνουν σε νηπιαγωγείο εντός της δομής, 50 παιδιά γυμνασίου φοιτούν σε διάφορα σχολεία της περιοχής, όπως και 30 παιδιά του λυκείου.

Το δημοτικό συμβούλιο Βόλβης σε συμφωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να παραχωρηθεί το κλειστό σχολείο της Νυμφόπετρας διότι τα 136 παιδιά (6 με 12 ετών) δεν θα χωρούσαν στο Δημοτικό του Προφήτη, χωριό στο οποίο είχαν καταγραφεί ντροπιαστικές αντιδράσεις το 2016. Ολόκληρο το 2020 τα παιδιά δεν παρακολούθησαν μαθήματα διότι… δεν δημοσιεύτηκε το απαιτούμενο ΦΕΚ.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν η δομή Βαγιοχωρίου απέκτησε διοικητή, καθώς ο Γιώργος Τσαούσης επέδρασε καταλυτικά στην επίσπευση των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί το ΦΕΚ στο τέλος του περασμένου Αυγούστου αλλά και η απόφαση λειτουργίας του σχολείου τον Ιανουάριο 2021, αφού ο Δήμος Βόλβης είχε ήδη εξοπλίσει το σχολείο.

Οι αντιδράσεις είχαν ενορχηστρωτή και κύριο εκφραστή τον κοινοτάρχη Γιώργο Δαμιανού, με διαρκείς οχλήσεις για επίδειξη εγγράφων, φωτογραφήσεις των λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών για να μη χρησιμοποιούνται ως μέσο μεταφοράς και Ελλήνων μαθητών, αναφορές σε μέσα ενημέρωσης σε «λαθρομετανάστες», επίκληση μετάδοσης του κορονοϊού και εξώδικα στον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα.

Σε απάντηση, ο διοικητής της δομής κ. Τσαούσης έκανε αναφορές στην αστυνομία με αποτέλεσμα να επιληφθεί –με ενεργό ενδιαφέρον– το τμήμα Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας. Μία μέρα μετά το άνοιγμα του σχολείου κατατέθηκε ερώτηση στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τον Κωνσταντίνο Χήτα, στην οποία ζητά κλειστά σχολεία στις δομές και αναφέρει ότι «σε σύνολο 550 γηγενών κατοίκων, εγκαταστάθηκαν πλέον των 2.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων, αλλοιώνοντας πλήρως την εθνολογική και πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής».

«Οι αντιδράσεις ελάχιστων, δεν έχουν κανένα νόμιμο έρεισμα, προσκρούουν ακόμη και στην κοινή λογική», αναφέρει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τσαούσης, σημειώνοντας για τη λειτουργία του σχολείου: «Ακολουθήθηκαν στο ακέραιο όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τα παιδιά είναι νομίμως διαμένοντα στην Ελλάδα και εμβολιασμένα στο σύνολό τους».

Διερωτάται μάλιστα: «Αλήθεια, τι ακριβώς ζητούν όσοι διαμαρτύρονται; Να έρθουμε σε σύγκρουση με τη συνταγματική επιταγή και τη νομοθεσία και να μη στείλουμε τα παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση;».

Τονίζοντας ότι είναι πρόθυμος να ακούει την τοπική κοινωνία, «όχι όμως και να ανεχτούμε όσους δημιουργούν αναίτια ένταση με μαγκιές, απειλές και ύβρεις, προσπαθώντας να αναζητήσουν διέξοδο στην ανυπαρξία της προσωπικότητάς τους ή ακόμη και να χτίσουν πολιτικές καριέρες. Είναι τυχαίο, άλλωστε, που τις “αυθόρμητες” αντιδράσεις κατοίκων “αξιοποίησε” αμέσως ανάλογα πολιτικό κόμμα, διαστρεβλώνοντας μάλιστα ταυτόχρονα την αλήθεια;»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
Τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός τηλεκπαίδευσης καθώς αφ’ ενός δεν διαθέτουν τάμπλετ ή υπολογιστές, αλλά ακόμη και να είχαν, δεν υπάρχει ίντερνετ στις δομές όπου φιλοξενούνται.
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εκπαιδευτική» εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ!
Τι μπορεί να μάθουν παιδιά του Δημοτικού από μια επίσκεψη στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας; Είναι ένα ερώτημα που μόνο η διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας μπορεί να απαντήσει...
«Εκπαιδευτική» εκδρομή στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο διαδίκτυο η βραβευμένη μαθητική ταινία «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»
Με όπλο την αρχαία δραματική τέχνη και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η μαθητική ταινία μικρού μήκους του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης που...
Στο διαδίκτυο η βραβευμένη μαθητική ταινία «Ικέτιδες του χθες, του σήμερα ικέτες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενεση... ευαισθησίας σε 117 προσφυγόπουλα
Την ώρα που τα κανάλια προέβαλλαν με συνεχείς συνδέσεις την έφοδο της αστυνομίας στις καταλήψεις που στέγαζαν πρόσφυγες, η ανθρωπιά έκανε «ντου» στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Καβάλας.
Ενεση... ευαισθησίας σε 117 προσφυγόπουλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «λαγωνικά» της Καλαμαριάς
Χάθηκε το μέτρο στην Καλαμαριά προχθές το βράδυ. Τρία περιπολικά της Αστυνομίας μάζεψαν κυριολεκτικά 10 μαθητές Γυμνασίου που κάθονταν στο προαύλιο του σχολείου τους και τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα...
Τα «λαγωνικά» της Καλαμαριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση συλλογικότητας αναρχικών για τη διαπόμπευση 12χρονου μαθητή
Αδιάπτωτο παραμένει το ενδιαφέρον στην υπόθεση του 12χρονου μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, την ώρα που αναμένονται με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της κατεπείγουσας έρευνας που ζήτησε το υπουργείο Παιδείας....
Παρέμβαση συλλογικότητας αναρχικών για τη διαπόμπευση 12χρονου μαθητή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας