Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στις Σχολές της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΑΕΝ) πραγματοποιεί αύριο το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών ως ένδειξη αλληλεγγύης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί τους, τα οποία εδώ και καιρό παραμένουν άλυτα. Την κινητοποίηση υλοποιεί η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ) με σημείο αιχμής τη μη εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Οικονομικών και Ναυτιλίας (ΦΕΚ 2899/5/7/2019) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.
Οι διατάξεις αυτές αφορούν μισθολογικά θέματα για το εκπαιδευτικό προσωπικό με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) που υπηρετεί στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), στις Σχολές Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ) και στη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού-Μετεκπαίδευση Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ΘΑΛ/ΛΩΝ) και τους ναυτοδασκάλους στις ΑΕΝ.
Η ΠΕΕΔΝΕ με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη τον ενημερώνει για τη στάση εργασίας (από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) και ζητά να εφαρμοστούν οι διατάξεις της ΚΥΑ, σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν, η αντίδρασή τους θα είναι δυναμική. Επίσης ζητούν από τον υπουργό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου η αναγνώριση της θαλάσσιας υπηρεσίας των μονίμων και ΙΔΑΧ ναυτοδασκάλων που έχουν προσληφθεί στις ΑΕΝ μετά τις 31/12/2016 να αποτελεί αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη ως ένα κίνητρο προσέλευσης και παραμονής αυτών στις ΑΕΝ.
«Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύετε δυνητικά να κατηγορηθείτε ότι είστε ο υπουργός που έβαλε οριστική «ταφόπλακα» στον ναυτικό χαρακτήρα των ΑΕΝ» επισημαίνει η ΠΕΕΔΝΕ. Στις σχολές όπου γίνονται μόνο απογευματινά μαθήματα η στάση θα γίνει από τις 14.15 ώς τις 18.15.
