Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ στις οποίες η Κοζάνη κατέγραφε 53 κρούσματα, τα περισσότερα στη χώρα μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Όμως, όπως προκύπτει, από τις σημερινές εξελίξεις η καταγραφή αυτή ήταν λανθασμένη, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να ζητά, πλέον παρέμβαση εισαγγελέα.
Σε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι εμφανίστηκαν στις χθεσινές και προχθεσινές ανακοινώσεις ετεροχρονισμένα κρούσματα κορονοϊό από τον Νεοέμβριο του 2020.
Ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες.
Επίσης ο Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».
Όλα ξεκίνησαν από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας που εμφάνισε την ΠΕ Κοζάνης στις 12 Ιανουαρίου να έχει 53 κρούσματα covid, όταν οι υπηρεσίες του τοπικού ΕΟΔΥ έβλεπαν στο σύστημα καταγραφής μόνο 13 ημερήσια κρούσματα.
Από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του Λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.
Ο κ. Γκοβεδάρος εξήγησε ότι 9 κρούσματα του Νοεμβρίου προστέθηκαν ετεροχρονισμένα στην λίστα της 11 Ιανουαρίου και ακόμη 31 στην λίστα της 12 Ιανουαρίου.
Συμπλήρωσε δε ότι μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αλλά 9 κρούσματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προστέθηκαν σε ανακοινώσεις του Ιανουαρίου 2021.
Όπως τονίστηκε στην έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, τα παραπάνω κρούσματα που εμφανίστηκαν ετεροχρονισμένα αφορούν τον δήμο Εορδαίας και προέρχονται από ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ο κ. Κασαπίδης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την αγορά 5000 rapid test καθώς και 10.000 αντιδραστηρίων για το εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου που εδρεύει στο Νοσοκομείο Κοζάνης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει της αγορά εξοπλισμού για μοριακό έλεγχο δειγμάτων covid ο οποίος θα εγκατασταθεί στα νομαρχιακά νοσοκομεία, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας «ώστε σε σύντομο χρόνο να έχουμε τα αποτέλεσματα του μοριακού ελέγχου των δειγμάτων».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας