• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.1°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  5 BF
  32%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας νέος «Μεγάλος Περίπατος» στον Ελαιώνα με «χρυσά» πιγκάλ

 • A-
 • A+
Αποφάσισαν προμήθεια χωρίς δημοσίευση και με απλή διαπραγμάτευση μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων. ● 2,3 εκατ. ευρώ για 64 σπιτάκια (όχι τα γνωστά μεταλλικά σπιτάκια, αλλά τσιμεντένια που προϋποθέτουν και μεγάλη κλίμακα εργασιών διαμόρφωσης του χώρου που παραπέμπουν σε μόνιμη εγκατάσταση) την ίδια ώρα που υπογράφουν μνημόνιο για το γήπεδο. ● Ενδεικτικές οι τιμές για τον εξοπλισμό των μπάνιων όπου έκαστο πιγκάλ (βουρτσάκι καθαρισμού λεκάνης) τιμολογείται με 42,65 ευρώ!

Στο τέλος, θα βάλουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να φωνάζουν ότι οι πρόσφυγες είναι αυτοί που δεν αφήνουν να γίνει το νέο γήπεδο της ομάδας τους στον Ελαιώνα!

Επειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, Δήμος Αθηναίων και κυβέρνηση προχωρούν με εξόφθαλμη τιμολόγηση και λάθος τρόπο την απευθείας ανάθεση για την κατασκευή δεύτερης συμπληρωματικής δομής προσφύγων στον Ελαιώνα, στον ίδιο ακριβώς χώρο που υπέγραψαν ότι θα γίνει το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.

Η κατασκευή συμπληρωματικής δομής για πρόσφυγες είχε συζητηθεί και αποφασισθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν είχε προκύψει το πρόβλημα με το κλείσιμο δομών και διαμερισμάτων που οδήγησε δεκάδες ανθρώπους να ξεροσταλιάζουν στην Πλατεία Βικτωρίας.

Υστερα από διαμαρτυρίες κατοίκων τις οποίες έσπευσαν να συνδράμουν τότε πολιτικά στελέχη της Ακροδεξιάς (εκ των οποίων ορισμένα βρίσκονται σήμερα στη φυλακή), ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία της συμπληρωματικής δομής στον Ελαιώνα.

Ομως, το σχετικό μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη μόλις τον Νοέμβριο και ενώ στη λειτουργούσα δομή του Ελαιώνα είχε προκύψει υπερπληθυσμός. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε στις 14 Δεκεμβρίου να προχωρήσει η προμήθεια. Εκεί κάπου θυμήθηκαν τη μεγάλη χρονική πίεση και είπαν ότι η προμήθεια θα γίνει χωρίς δημοσίευση και με απλή διαπραγμάτευση μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων. Και εδώ αρχίζουν τα υπέρκομψα:

● Το συνολικό κόστος για να τοποθετηθούν 64 σπιτάκια μαζί με τις υπόλοιπες εργασίες φθάνει στο ύψος των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

● Επιλέγεται να μην τοποθετηθούν τα γνωστά μεταλλικά σπιτάκια, αλλά τσιμεντένια τα οποία είναι πιο ακριβά, ενώ προϋποθέτουν και μεγάλη κλίμακα εργασιών διαμόρφωσης του χώρου με εκσκαφές, δίκτυο αποχετεύσεων κ.λπ., που παραπέμπουν σε μόνιμη εγκατάσταση. Και αυτό την ίδια ώρα που υπογράφουν μνημόνιο για το γήπεδο.

● Η αναλυτική τιμολόγηση των προμηθειών που θα γίνουν βγάζει μάτι. Ενδεικτικές είναι οι τιμές για τον εξοπλισμό των μπάνιων όπου έκαστο πιγκάλ (βουρτσάκι καθαρισμού λεκάνης) τιμολογείται με 42,65 ευρώ! Επίσης, κάθε δοχείο απορριμμάτων του WC τιμολογείται με 58,06 ευρώ και το πλαστικό καπάκι της λεκάνης με 22,97 ευρώ. Ενας νέος «Μεγάλος Περίπατος» αυτή τη φορά στον Ελαιώνα, δηλαδή, χωρίς ζαρντινιέρες και φοίνικες...

● Το ακόμη χειρότερο είναι ότι κάνουν λάθος, διότι ζητούν από το υπουργείο Μετανάστευσης να τους εγκρίνει τη χρηματοδότηση για αυτήν την «προμήθεια», ενώ είναι προφανές ότι πρόκειται για «έργο» που απαιτεί άλλη διαδικασία. Ετσι, το υπουργείο τούς απαντά πως πρέπει να στείλουν νέο αίτημα διορθωμένο.

● Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε και πάλι χθες διά περιφοράς και ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει στις 14 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει τώρα να συνεδριάσει και πάλι, να βγάλει νέα απόφαση και να ζητήσει μετά την έγκριση από το υπουργείο.

●Η αλλαγή στη διαδικασία, όμως, προκαλεί νέα καθυστέρηση. Εάν υποτεθεί ότι για να γίνει η προμήθεια των οικίσκων είχε ήδη γίνει συνεννόηση με συγκεκριμένο ανάδοχο-προμηθευτή, τώρα θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση κατασκευαστική εταιρεία και μάλιστα όχι κάποια από τις μικρές, καθώς ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Εάν οι συνεννοήσεις γίνουν γρήγορα και βρεθεί ο «κατάλληλος» εργολάβος (που θα μπορέσει να εξασφαλίσει και τα πανάκριβα πιγκάλ...), στην καλύτερη περίπτωση τα έργα θα ολοκληρωθούν την άνοιξη.

●Θα είναι δηλαδή η ίδια χρονική στιγμή που θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ανάμεσα στον Δήμο, την κυβέρνηση, τις τράπεζες, την ΠΑΕ ΠΑΟ και τον Ερασιτέχνη προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα με βάση το μνημόνιο που υπέγραψαν «δόξη και τιμή» στις 20/11/20 οι Αδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Μπακογιάννης, Γιάννης Αλαφούζος, Βασίλης Ψάλτης και Παναγιώτης Μαλακατές.

Τα πραγματικά έργα στον Ελαιώνα για το γήπεδο θα πρέπει, βάσει του μνημονίου, να ξεκινήσουν γύρω στον Οκτώβριο του 2021. Αυτό σημαίνει πως είτε κατασκευάζεται μια δομή με υψηλό προϋπολογισμό και μόνιμα χαρακτηριστικά για να ξηλωθεί έπειτα από 6 μήνες είτε θα χτίζεται το γήπεδο και από κάτω θα τρέχουν τα παιδιά των προσφύγων.

Εκτός εάν οι συμφωνίες με τον Παναθηναϊκό έγιναν «για το θεαθήναι» και το φιάσκο έχουν υπολογίσει να το φορτώσουν στις προσφυγικές ανάγκες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Ελαιώνα πια δεν έχουνε ζωή
Ο Δήμος Αθηναίων απέρριψε το ψήφισμα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην κλείσει η δομή στον Ελαιώνα, χωρίς να δώσει απαντήσεις για το τι θα γίνουν όσοι διαμένουν εκεί.
Στον Ελαιώνα πια δεν έχουνε ζωή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση εργαζομένων και προσφύγων να μην τους διώξουν από τον Ελαιώνα
Σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του δημάρχου Αθηναίων για την εκδίωξή τους από τη δομή, προχωράει αύριο η πρωτοβουλία «Μένουμε Ελαιώνα». Κραυγή αγωνίας για το μέλλον προσφύγων και εργαζομένων.
Έκκληση εργαζομένων και προσφύγων να μην τους διώξουν από τον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ύφεση η πυρκαγιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα
Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά έκαψε τρία κοντέινερ ολοσχερώς καθώς και το μισό μέρος από ένα ακόμη κοντέινερ. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα.
Σε ύφεση η πυρκαγιά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενας σπουδαίος ζωγράφος εγκλωβισμένος σε κοντέινερ
Ο Μπουκάκα Ταντού Νέβες, πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που κινδυνεύει με απέλαση από το ελληνικό κράτος, εξακολουθεί να εκφράζεται με την τέχνη και εκθέτει τα έργα του στο Σεράφειο.
Ενας σπουδαίος ζωγράφος εγκλωβισμένος σε κοντέινερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βίαιη μετακίνηση των μαθητών από τη δομή του Ελαιώνα
Η προσφυγική δομή αναμένεται να κλείσει μέχρι τις 30 Μαΐου με 263 μαθητές να αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζί με τις οικογένειές τους προς άλλα καμπ, χωρίς η πολιτεία να έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της...
Βίαιη μετακίνηση των μαθητών από τη δομή του Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
Οικογένειες έχουν αρχίσει και μετακινούνται ενόψει του κλεισίματος της δομής και 263 προσφυγόπουλα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διακοπή της φοίτησής τους στο σχολείο.
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας