• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%

Η Αναστασία Τσουκαλά

ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν έψαξαν, δεν έμαθαν, τι συγκάλυπταν;

 • A-
 • A+
Προ εκπλήξεως βρέθηκε ο συνήγορος της καθηγήτριας Εγκληματολογίας, Βασίλης Παπαστεργίου, όταν διαπίστωσε σοβαρές παραλείψεις της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης στα στοιχεία της δικογραφίας.

Μπορεί να το είδε όλη η Ελλάδα σε απευθείας μετάδοση. Και να αφορούσε βαρύτατο τραυματισμό πολίτη, η υγεία του οποίου ακόμη να αποκατασταθεί πλήρως. Μόνο η Αστυνομία, που ήταν μάλιστα μπροστά, δεν κατάφερε να καταγράψει το συμβάν σωστά. Και τρία χρόνια μετά, αφού τόσο χρειάστηκαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να διαβιβαστούν στοιχεία της δικογραφίας στην ενδιαφερόμενη, διαπιστώνεται ότι δεν έχει διερευνηθεί καν το περιστατικό ούτε έχει γίνει καμία ανακριτική πράξη για την ουσία της υπόθεσης.

Ποιας υπόθεσης; Του βαρύτατου τραυματισμού της καθηγήτριας Εγκληματολογίας Αναστασίας Τσουκαλά, στις 17/11/2017, από ρίψη φωτοβολίδας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Η κ. Τσουκαλά νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μακρύ χρονικό διάστημα καθώς η ζωή της κινδύνευσε σοβαρά. Το αριστερό της πόδι υπέστη σοβαρότατο έγκαυμα με αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή μυϊκών ιστών και του δέρματος, ενώ ακόμα και σήμερα, παρά τις ιατρικές επεμβάσεις, δεν έχει υπάρξει αποκατάσταση της υγείας της και «πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», παρατηρεί ο συνήγορός της Βασίλης Παπαστεργίου.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, με αφορμή την πρόσφατη κοινοποίηση στοιχείων της δικογραφίας που αφορούν την εντολέα του, εκθέτει τις παραλείψεις των Αρχών στη διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης. Παραλείψεις Αστυνομίας και Δικαιοσύνης τέτοιου μεγέθους ώστε αναπόφευκτα οδηγούν σε σκέψεις περί συγκάλυψης των υπεύθυνων δραστών ενός σοβαρού τραυματισμού πολίτη και γεννούν ερωτήματα για το ποιος μπορεί να χαίρει τέτοιας... συστημικής ασυλίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η εντολέας του «εύλογα επιδίωξε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με τις συνθήκες και τους υπαίτιους του τραυματισμού της. Ας σημειωθεί ότι, πέρα από μια κατάθεσή της που λήφθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας της, δεν υπήρξε από την πλευρά της Πολιτείας και από οποιαδήποτε ανακριτική αρχή άλλη επικοινωνία μαζί της.

Τρία χρόνια μετά και έχοντας εντοπίσει -όχι χωρίς δυσκολία- την πορεία της σχετικής δικογραφίας, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο όχι το συμβάν του τραυματισμού της αλλά επιθέσεις που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα σε βάρος αστυνομικών, ζήτησε να λάβει ενημέρωση για κάθε έγγραφο που αφορά την πορεία της έρευνας για τον τραυματισμό της.

Εικόνα από το βίντεο που δείχνει τον τραυματισμό της Αν. Τσουκαλά

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τής κοινοποιήθηκαν, κατόπιν αιτήσεών της, κάποια έγγραφα (έκθεση ιατρικής πραγματογνωμοσύνης και ιατρικές βεβαιώσεις), τα οποία καταγράφουν την κατάσταση της υγείας και της νοσηλείας της. Αντιθέτως, δεν της γνωστοποιήθηκε απολύτως τίποτα σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα των ερευνών σχετικά με τον σοβαρότατο τραυματισμό της. Σημειωτέον ότι η ίδια δεν κλήθηκε καν για κατάθεση κατά την τακτική ανάκριση» δηλώνει ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «η διεξαγωγή επαρκούς έρευνας από την πλευρά της Πολιτείας για τη διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής πράξης είναι δικαίωμα κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα πολίτη. Η απουσία της συνιστά σοβαρή παράλειψη του ελληνικού κράτους και προκαλεί εύλογη ανασφάλεια στους πολίτες».

Μα είναι δυνατόν να μην έχουν γίνει έρευνες για τον βαρύτατο τραυματισμός σας; ρωτήσαμε την κ. Τσουκαλά. Για να μας αποκαλύψει ότι όχι μόνο δεν διερευνήθηκε το περιστατικό, αλλά έχουν καταγράψει και διαφορετικό τόπο συμβάντος:

«Στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της ΓΑΔΑ αναγράφεται ψευδώς άλλος τόπος τραυματισμού μου, Νοταρά και Δεληγιάννη, ενώ εγώ τραυματίστηκα Σπ. Τρικούπη και Κουντουριώτη. Ζήτησα να το διορθώσουν, αρνήθηκαν και, κατόπιν επιμονής μου, έστειλαν ένα νέο απόσπασμα όπου επαναλαμβάνουν την αρχική ψευδή δήλωση προσθέτοντας μια παράγραφο που λέει ότι, κατά την ένορκη κατάθεσή της η Α. Τσουκαλά δηλώνει ότι τραυματίστηκε Σπ. Τρικούπη και Κουντουριώτη...».

Ας μη μιλήσουμε για δικαιώματα και θεωρηθούμε εχθροπαθείς. Για δικαιοσύνη μήπως επιτρέπεται;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε... σώβρακα από κάνναβη
Αν και έχει αθωωθεί 260 φορές από κακουργηματικές και πλημμεληματικές κατηγορίες, ο Γιάννης Γκανιάτσας μόνο δικαιωμένος δεν μπορεί να αισθάνεται, καθώς, σχεδόν 20 χρόνια μετά το τσουνάμι κατασχέσεων...
Οταν η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε... σώβρακα από κάνναβη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καρφωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου η 2η σφαίρα κατά του 16χρονου Ρομά
Μια σφαίρα βρέθηκε καρφωμένη στην κεντρική πόρτα ξενοδοχείου, στην περιοχή όπου σημειώθηκε η αιματηρή αστυνομική καταδίωξη με θύμα τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη από άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.
Καρφωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου η 2η σφαίρα κατά του 16χρονου Ρομά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνελήφθη ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση που ξύπνησε μνήμες από την εν ψυχρώ δολοφονία του Ν. Σαμπάνη, πριν έναν χρόνο στο Πέραμα.
Συνελήφθη ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικό πογκρόμ στην Ευελπίδων - Στα επείγοντα διαδηλωτής
Με ανοιγμένα κεφάλια και τραυματισμούς από άλλη μία λυσσαλέα επίθεση της αστυνομίας βρέθηκαν οι αλληλέγγυοι στους 78 διωκόμενους των Προσφυγικών.
Αστυνομικό πογκρόμ στην Ευελπίδων - Στα επείγοντα διαδηλωτής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αιγάλεω: Βούτηξε στο κενό αφού πέταξε τα ανίψια της από το μπαλκόνι
Τρομακτικό περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στο Αιγάλεω, όταν μία γυναίκα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, άρπαξε τα παιδιά της αδερφής της και τα πέταξε από το μπαλκόνι πριν πηδήξει και η ίδια στο κενό.
Αιγάλεω: Βούτηξε στο κενό αφού πέταξε τα ανίψια της από το μπαλκόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατηγορείται πως τραυμάτισε τον αδελφό του με σπασμένο τζάμι
Ένας 44χρονος άνδρας από το Νότιο Πήλιο θα προσαχθεί στον ανακριτή για να απολογηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τις κατηγορίες της απόπειρας...
Κατηγορείται πως τραυμάτισε τον αδελφό του με σπασμένο τζάμι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας