Πρωτοφανείς συλλήψεις δικηγόρων την ώρα που ασκούσαν τα καθήκοντά τους, στοίβαγμα περισσότερων από εξήντα προσαχθέντων (και μετέπειτα συλληφθέντων) σε κλούβες και μεταφορά τους σε κλειστό αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Αστυνομοκρατία και καταστολή με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στο πάρκο Ναυαρίνου περικύκλωσαν το μεσημέρι άτομα που, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ήθελαν να κατευθυνθούν στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ανάμεσα στους 62 προσαχθέντες ήταν γιατροί, που μόλις είχαν τελειώσει την εφημερία τους και φορώντας τις στολές τους κατευθύνονταν στην οδό Τζαβέλλα, αλλά και δικηγόροι που προσπάθησαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους αξιωματικούς.
Οι δικηγόροι Θ. Καμπαγιάννης και Κ. Παπαδάκης μήνυσαν τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Γ. Γιάννινα
Ολοι μεταφέρθηκαν στην Πέτρου Ράλλη για να μην υπάρχει συνωστισμός στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρονταν άλλοι προσαχθέντες. Αλλά ο συνωστισμός δεν απετράπη: οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν σε μη αεριζόμενο αμφιθέατρο, όπου παρέμειναν για ώρες μαζί με 20 αστυνομικούς, μέχρι να τους ανακοινωθεί ότι συλλαμβάνονται για παραβίαση μέτρων σχετικά με την πρόληψη ασθενειών (άρθρο 285 Π.Κ.). Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και η δικογραφία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, που θα τους καλέσει σε απολογία.
Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, που είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, μήνυσαν για παράβαση καθήκοντος τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Γιώργο Γιάννινα σύμφωνα με το άρθρο 34 του Κώδικα Δικηγόρων («ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης») και ζήτησαν να ελεγχθεί και πειθαρχικά.
Οι δύο δικηγόροι ενημερώθηκαν από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ότι ο Γ. Γιάννινας έδωσε εντολή για την προσαγωγή τους. Ασκησαν επίσης μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του άρθρου 285 του Π.Κ. όσον αφορά τις συνθήκες της προσωρινής κράτησής τους.
Εντονες διαμαρτυρίες
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις συλλήψεις των δικηγόρων κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια των αστυνομικών αρχών».
Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα (Ανδρέας Τζέλλης, Χρύσα Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τομπατζόγλου και Ειρήνη Μπολάνου): «κατέρρευσε εκ νέου το πρόσχημα της προάσπισης της δημόσια υγείας ως δικαιολογητική βάση για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων». Καταλήγουν: «Μακάρι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να επιδείκνυε τον ίδιο ζήλο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του φυγόδικου Χρήστου Παππά, όπως επέδειξε σήμερα προσάγοντας αναίτια πολίτες και δικηγόρους».
Τη σύλληψη των δύο δικηγόρων κατήγγειλαν η πρωτοβουλία «Δεν είναι αθώοι» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, τονίζοντας ότι «το κράτος καταστέλλει, η Ν.Δ. βγάζει απαγορεύσεις ενώ την ίδια στιγμή αφήνει φυγόποινους φασίστες να τριγυρνούν και άλλους να φυγοδικούν (οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση στη «Φαβέλλα» Σ. Δεβελέκος και Α. Θεοδώρου)».
Θ. ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
«Οι απαγορεύσεις και το όργιο καταστολής απέδειξαν ότι η μνήμη του Αλέξη εξακολουθεί να τρομάζει την εξουσία. Απέδειξαν παράλληλα ότι βρισκόμαστε σε ένα καινούργιο ναδίρ σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων, ο οποίος αποτελεί δείκτη του νομικού πολιτισμού κάθε χώρας. Ο Μητσοτάκης ζήλεψε τη δόξα του Ερντογάν».
Εγκλωβισμός στα γραφεία της "Ταξική Αντεπίθεση"
Για περισσότερες από οκτώ ώρες είκοσι άτομα παρέμεναν χθες περικυκλωμένα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και εγκλωβισμένα στα γραφεία της «Ταξικής Αντεπίθεσης» στα Εξάρχεια. Οι αποκλεισμένοι προσπάθησαν νωρίς το πρωί να αποδώσουν φόρο τιμής στο μνημείο του Αλέξη, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο στα αστυνομοκρατούμενα Εξάρχεια και έτσι κατέφυγαν στο κτίριο της οδού Αραχώβης 42, η οποία σε λίγα λεπτά αποκλείστηκε δεξιά και αριστερά από κλούβες ΜΑΤ.
Μη μπορώντας να εισέλθουν στον ιδιόκτητο χώρο χωρίς εισαγγελική εντολή, οι αστυνομικοί έβριζαν από τον δρόμο δυνατά, χυδαία και ονομαστικά τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης» και τις οικογένειές τους, ενώ η πολύωρη παραμονή τους στο σημείο προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των γειτόνων που βγήκαν στα μπαλκόνια και φώναζαν στους αστυνομικούς να αποχωρήσουν. Αυτό έγινε πολλές ώρες αργότερα, ύστερα από συνεννόηση δικηγόρου με τον επικεφαλής αστυνομικό, ο οποίος απέσυρε τις δυνάμεις του επιτρέποντας στους εγκλωβισμένους να αποχωρήσουν. Οπως αποδείχθηκε, το χρονικό περιθώριο ήταν μόλις 30 δευτερολέπτων(!) αφού τόσο χρειάστηκε για να εμφανιστούν τέσσερις διμοιρίες ΔΕΛΤΑ στα γύρω στενά...
Εντονες αντιδράσεις κομμάτων
Τον παραλογισμό, τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την αστυνομική βία κατήγγειλαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας ανήρτησε μακροσκελές κείμενο για τη «γενιά Γρηγορόπουλου», που «σήμερα στα 25 τους βαφτίζονται ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, από τους ίδιους δήθεν προστάτες, της τάξης και της ασφάλειας τότε, της δημόσιας υγείας τώρα». «Η κοινωνική πρόοδος γεννιέται από την αμφισβήτηση, όχι από την ανακύκλωση της αδικίας» τονίζει. «Το κόμμα που κυβερνά σήμερα τη χώρα, δεν το πίστεψε ποτέ αυτό. Το αντίθετο. Γι’ αυτό και σήμερα τους βάζει ξανά απέναντι».
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε χθες το Τμήμα Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, όπου προσήχθησαν πολίτες, καταδικάζοντας τις προσαγωγές και στηλιτεύοντας τις συλλήψεις των δικηγόρων Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη.
Από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. μόνο ο εκπρόσωπος Π. Χρηστίδης χαρακτήρισε “βεβήλωση της μνήμης Γρηγορόπουλου” την ενέργεια του αστυνομικού που κατέστρεψε τα λουλούδια. Η «κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, εκτίθεται και αυτογελοιοποιείται» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, καταδικάζοντας «το νέο όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού». Και ο Μ. Κριθαρίδης από το ΜέΡΑ25 μίλησε για «χουντική καταστολή της κυβέρνησης».
Σε έντονες καταγγελίες προχώρησαν και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΛΑ.Ε., ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ) κ.ά.].
Νόρα Ράλλη
Προκαταβολική ένταση
Το απόγευμα της Παρασκευής ομάδα δεκάδων ατόμων αποβιβάστηκε στον σταθμό μετρό του Συντάγματος ανοίγοντας πανό και πετώντας τρικάκια στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν γρήγορα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών και προχώρησαν σε τουλάχιστον 3 προσαγωγές. Το Σάββατο ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών βρέθηκε έξω από το Α.Τ. Κολωνού και επικράτησε ένταση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε χρήση χημικών και την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει ότι προχώρησε στη σύλληψη γυναίκας όπως και ότι τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί.
Συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα
Σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ομάδες πολιτών διαδήλωσαν, σπάζοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Εκατοντάδες άτομα από Δραπετσώνα, Αργυρούπολη, Νέα Σμύρνη, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Αγία Παρασκευή, Μαρούσι και Πατήσια αψήφησαν την ασφυκτική αστυνομική παρουσία και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις μνήμης τηρώντας τα μέτρα προστασίας.
Στην Κυψέλη η αστυνομία προσήγαγε 7 άτομα που μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ στο Περιστέρι αρκετοί διαδηλωτές κατάφεραν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Δημαρχείου. Ανάμεσά τους η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, το ΝΑΡ και η νΚΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ακολούθησε πορεία στον πεζόδρομο υπό την έντονη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ.
Σε έντονο αστυνομικό κλοιό βρέθηκε και η Πάτρα, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Νότιο Πάρκο από περίπου εκατό άτομα και στη συνέχεια πορεία. Σύμφωνα με τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές.
Στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων μερικές δεκάδες άτομα άνοιξαν πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και φώναξαν συνθήματα, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας. Την προηγουμένη η «Χειρονομία-Αντιεξουσιαστική Κίνηση» είχε τοποθετήσει γιγαντοπανό σε κτίριο πολύ κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου. Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμάτα από την τοπική Αντιφασιστική Κίνηση, με την αστυνομία να προχωρά σε τρεις προσαγωγές.
Ευα Παπαδοπούλου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τέσσερις προσαγωγές κι ένα πρόστιμο ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών «αιφνιδιαστικών» κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη. Μόνη προγραμματισμένη ήταν η διαδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Μόνο που τελικά οι διαδηλωτές επέλεξαν να μετακινήσουν τελευταία στιγμή τη συγκέντρωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Λεωφόρο Στράτου, όπου έσπευσαν εποχούμενες δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Ακολούθησε η προσαγωγή τριών ατόμων για την ανάρτηση πανό, ενώ ένας τέταρτος διαδηλωτής που περπατούσε με αφίσα στο χέρι προσήχθη επίσης και του βεβαιώθηκε χρηματικό πρόστιμο. Αργά το βράδυ οι τέσσερις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι διαδηλωτές είχαν φροντίσει να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις. Μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώθηκαν επίσης αιφνιδιαστικά στην περιοχή των Αμπελοκήπων, ενώ διαδηλωτές της ριζοσπαστικής Αριστεράς πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Νέα Παραλία.
Παρεμβάσεις έγιναν και από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου με πορεία σε δρόμους της Ανω Πόλης και μικροφωνικές εκδηλώσεις στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο και στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ.
Αξιοσημείωτος ήταν ο ζήλος της αστυνομίας που επιδόθηκε σε άνευ προηγουμένου μπαράζ προληπτικών ελέγχων στο κέντρο της πόλης, ενώ σε φρούριο μετατράπηκε ο χώρος του ΑΠΘ.
Νίκος Φωτόπουλος
Χτύπησαν στο ψαχνό τους διαδηλωτές στα Χανιά
Απρόκλητη βία και καταστολή εισέπραξαν οι διαδηλωτές που βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο των Χανίων για να τιμήσουν τη 12η επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με μένος στην ομάδα των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, φορώντας μάσκες και τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Επίθεση με κλομπ ακόμα και σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας
Αστυνομικοί έσκισαν τα πανό των διαδηλωτών ενώ με κλομπ χτύπησαν ακόμα και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ενώ έριξαν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν το… πλήθος των περίπου 100 διαδηλωτών. Συνολικά έγιναν 8 προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ η απρόκλητη βία της αστυνομίας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες οι διαδηλωτές παρέμεναν στο κέντρο της πόλης, στην οδό Χάληδων, ζητώντας με συνθήματα την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων περίπου 60 ετών, έχουν δεχτεί σοβαρά χτυπήματα από τους αστυνομικούς.
Ανακοινώσεις καταδίκης της αστυνομικής βίας εξέδωσαν η Πρωτοβουλία Αντίστασης στα Χανιά, το ΚΚΕ(μ-λ) και άλλες συλλογικότητες, κάνοντας λόγο για πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα του χανιώτικου λαού από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα μάλιστα που οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι εγκληματούν μήνες τώρα, με συνέπεια ήδη χιλιάδες νεκρούς.
Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) αναφέρεται πως 12 χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ο λαός μας είναι αντιμέτωπος με την ιδία πολιτική της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της φασιστικοποίησης, της τρομοκρατίας, της φτώχειας, της εξάρτησης και της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχεδία.
Παρέμβαση σε άλλο σημείο των Χανίων έκανε και ομάδα φοιτητών από τον Σύλλογο της Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος επίσης ζήτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Αργά το απόγευμα της Κυριακής και οι 8 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι συλλογικότητες των Χανίων καλούν σε νέα συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα. Σχετική συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Τετάρτη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Μάριος Διονέλλης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας