• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 9.3°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.2°C / 12.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 8.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.9°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  9°C 6.9°C / 12.6°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 7.7°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  30%
O πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών /ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ // ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

«Δεν θα υποστηρίζαμε πρόγραμμα που χρηματοδοτεί υστερόβουλα η Γερμανία ενώ αρνείται τις αποζημιώσεις»

 • A-
 • A+

Αμφισβείται η αξιοπιστία του προγράμματος «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» (MOG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που προχθές παρουσίασε την εκπαιδευτική του πλατφόρμα, μετά και τη διάψευση των Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Χαράλαμπου Νανακούδη, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμμετείχαν σε αυτό και ότι δεν στηρίζουν δραστηριότητες, που υστερόβουλα χρηματοδοτεί η γερμανική κυβέρνηση την ώρα μάλιστα που αρνείται έστω και να συζητήσει τις οφειλές της προς την Ελλάδα για τις ναζιστικές θηριωδίες. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα «Erinnerung, Verantwortung und Zukunft» και συγκρότησε ένα αρχείο προφορικών μαρτυριών για την εύρεσή των οποίων απηύθυνε στην ιστοσελίδα του «θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεία τους» σε 29 άτομα. 

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μηταφίδης, πρώην Πρόεδρος Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, όσο και ο κ.  Νανακούδης, εκπρόσωπος Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, εξέφρασαν τη μεγάλη τους έκπληξη γιατί αναφέρονταν και τα δικά τους ονόματα.

«Όσο κι αν ψάξαμε στη μνήμη μας, δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί οποιασδήποτε μορφής ανάμειξή μας στην παραπάνω δραστηριότητά σας» τόνισαν σε επιστολή τους προς το MOG ζητώντας «όχι μόνον για λόγους ακρίβειας αλλά και ουσίας» την απαλειφή των ονομάτων τους, τα οποία στη συνέχεια διαγράφηκαν από τη λίστα.

Ο πρώην βουλευτής και το μέλος της Κίνησης Πολιτών Χοριτάτη επισημαίνουν στο κείμενο διαμαρτυρίας πως το Βερολίνο αρνείται ακόμα και να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για τις - και κατά το Διεθνές Δίκαιο- απαράγραπτες αξιώσεις της χώρας μας, λόγω των ανεπανόρθωτων ανθρωπιστικών και υλικών καταστροφών που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής-φασιστικής κατοχής.

Θυμίζουν, τέλος, ότι οι αξιώσεις αυτές «τεκμηριώνονται με απαρασάλευτα τεκμήρια στην από 27/7/2016 Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, στην οποία στηρίχτηκε η από 17/4/2019 Απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και η από 4/7/2019 Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση, που την απέρριψε κατά την “κλασική” πλέον, στείρα άρνησή της».

Σχολιάζοντας την παραπάνω καταγγελία ο Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για πρόγραμμα γερμανικής κρατικής προπαγάνδας και υπογραμμίζει πως η επιστολή «αποκαλύπτει τα κίνητρα και τις μεθόδους των εμπνευστών, χρηματοδοτών και υποστηρικτών του».

«Το γεγονός αυτό αποτελεί παραδοχή του βαρύτατου ολισθήματος των υπευθύνων του γερμανικού κρατικού προγράμματος (και δεν είναι το μόνο  - ακολουθούν κι άλλες αποκαλύψεις) και σφοδρό πλήγμα στην αξιοπιστία ενός "ακαδημαϊκού" προγράμματος που, όπως φαίνεται, έχει άλλες επιδιώξεις από αυτές που επικαλείται. Γι' αυτό άλλωστε κόπτονται οι υπεύθυνοι του προγράμματος και οι χρηματοδότες τους να μπει η ωμή αυτή προπαγάνδα στα ελληνικά σχολεία και να μολύνει τις ψυχές και τις συνειδήσεις των Ελληνόπαιδων. Μία αντιδραστική, μαύρη προπαγάνδα που αρχίζει να  αποκαλύπτεται και αποδοκιμάζεται ευθέως» προσθέτει ο κ. Συγγελάκης και καλεί τους Έλληνες εκπαιδευτικούς να ορθώσουν τείχος στη διείδυση του γερμανικού κράτους στα σχολεία αλλά και το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Όλη η επιστολή των κκ Μηταφίδη και Νανακούδη

προς το MOG

  Κυρίες – κύριοι

Στην ιστοσελίδα σας «Μνήμες Κατοχής» και υπό τον τίτλο «Ευχαριστίες» προς μεγάλη μας έκπληξη αναφέρονται και τα ονόματά μας μεταξύ αυτών που «ευχαριστείτε θερμά για τη βοήθειά τους στην ανεύρεση μαρτύρων». 

Όσο κι αν ψάξαμε στη μνήμη μας, δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί οποιασδήποτε μορφής ανάμειξή μας στην παραπάνω δραστηριότητά σας. 

Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας πρέπει να απαλείψετε τα ονόματά μας από την ιστοσελίδα σας, όχι μόνον για λόγους ακρίβειας αλλά και ουσίας: δεν συμμετέχουμε και δεν υποστηρίζουμε δραστηριότητες που υστερόβουλα χρηματοδοτεί η γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή που αρνείται ακόμα και να συζητήσει με την αντίστοιχη ελληνική για τις - και κατά το Διεθνές Δίκαιο- απαράγραπτες αξιώσεις της χώρας μας, λόγω των ανεπανόρθωτων ανθρωπιστικών και υλικών καταστροφών που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής-φασιστικής κατοχής.

Αξιώσεις οι οποίες τεκμηριώνονται με απαρασάλευτα τεκμήρια στην από 27/7/2016 Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, στην οποία στηρίχτηκε η από 17/4/2019 Απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και η από 4/7/2019 Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση, που την απέρριψε κατά την «κλασική» πλέον, στείρα άρνησή της. 

Η μάχη για την ανάδειξη της μνήμης της Κατοχής δεν εξαντλείται, φυσικά, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας και των παράγωγων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αυτά μπορούν να συμβάλλουν στον «ιστορικό αλφαβητισμό» των μαθητών/τριών, που, δυστυχώς μεγαλώνουν εν μέσω «πανδημίας ιστορικού αναθεωρητισμού». Είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, που αναπόσπαστο μέρος του είναι η απόδοση δικαιοσύνης στη χώρα μας για το «απλήρωτον άγος» των ναζιστικών εγκλημάτων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εθνική κυριαρχία και γερμανικές αποζημιώσεις
Η υπόθεση των γερμανικών οφειλών αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της χώρας. Πρώτον, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Δεύτερον, διότι είναι ζήτημα δημοκρατίας και λαϊκής...
Εθνική κυριαρχία και γερμανικές αποζημιώσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανικές οφειλές: μετά τη ρηματική διακοίνωση, τι;
Οι «κινήσεις» (;) της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτονται πλέον από πυκνό πέπλο αδιαφάνειας και δεν είναι γνωστό ούτε ποιες είναι ούτε προς ποια κατεύθυνση κινούνται, ιδίως μετά τη λακωνική απόρριψη της ρηματικής...
Γερμανικές οφειλές: μετά τη ρηματική διακοίνωση, τι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανικές Οφειλές: υπόθεση του λαού
Μέσα στη γενικότερη καταχνιά και τη διάχυτη απογοήτευση που οφείλεται στην παράδοση της χώρας μας στους δανειστές και στην αδυναμία, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να υπάρξει πειστική και ισχυρή εναλλακτική...
Γερμανικές Οφειλές: υπόθεση του λαού
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιμένει στο «όχι» για τις πολεμικές επανορθώσεις το Βερολίνο
Αρνητική είναι η απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση που είχε στείλει η Αθήνα στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις για την περίοδο της κατοχής.
Επιμένει στο «όχι» για τις πολεμικές επανορθώσεις το Βερολίνο
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Οι γερμανικές επανορθώσεις και η νέα «διαμάχη των ιστορικών»
Την περασμένη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» φιλοξένησε ένα ασυνήθιστα επιθετικό κείμενο με στόχο τρεις εξέχοντες Γερμανούς ιστορικούς. Αφορμή για την επίθεση ήταν ένα κείμενο τους, με το οποίο...
Οι γερμανικές επανορθώσεις και η νέα «διαμάχη των ιστορικών»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανορθώσεις 690 δισ. ευρώ ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία
Σε 850 δισεκατομμύρια δολάρια ήτοι 690 δισ. ευρώ υπολογίζει Πολωνός αξιωματούχος, επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις οφειλές στη χώρα του για καταστροφές, που προκάλεσαν οι...
Επανορθώσεις 690 δισ. ευρώ ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας