• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 26.6°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 26.9°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Θύελλα
  20°C 20.0°C / 20.9°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 26.3°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 19.5°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.0°C
  3 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  66%
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καραθανάσης κατά πάντων για ΕΒΖ

 • A-
 • A+
Ο υπενοικιαστής των εργοστασίων σε Σέρρες και Πλατύ, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», χρεώνει τις ευθύνες για τον θάνατο της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης στις παλιές αμαρτίες του κλάδου, στη ΔΕΗ, αλλά και στους ίδιους τους αγρότες.

Στις «αμαρτίες» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά και στους αγρότες μετακυλίει την ευθύνη για τον θάνατο της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης ο Χρήστος Καραθανάσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας Royal Sugar και υπενοικιαστής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Πλατύ.

Σε επικοινωνία του με την «Εφ.Συν.» αποδίδει ευθύνες για το κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος στο Πλατύ στα χρέη της ΕΒΖ στη ΔΕΗ –που κατά τον ίδιο ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ!- ενώ για τη μη παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα τα βάζει με τους αγρότες για κακή και ελλιπή καλλιέργεια που κάνει ασύμφορη την παραγωγή από μέρους του.

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα τις θέσεις του κ. Καραθανάση για τα δύο τρέχοντα ζητήματα και θα επανέλθει για το τι συμβαίνει στα δύο εργοστάσια, τις απαντήσεις του για τις καταγγελίες ότι μέρος του εξοπλισμού μετατρέπεται σε σκραπ ή την αθέτηση όρων του συμφωνητικού ενοικίασης.

Σε ό,τι αφορά το κόψιμο του ρεύματος στο Πλατύ και το νέκρωμα του ιστορικού εργοστασίου υποστηρίζει –κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, το δίκιο είναι με το μέρος του- ότι «το ρεύμα που καταναλώνει το εργοστάσιο από τη μέρα που το νοίκιασα μπορώ να το πληρώσω, όπως και τα δημοτικά τέλη, αλλά δεν είναι λογικό να πληρώνω τα χρέη της ΕΒΖ, που είναι ανάμεσα σε 500 με 600 χιλιάδες ευρώ.

Προσπάθησα να έρθω σε κάποια μορφή συνεννόησης με τη ΔΕΗ, αλλά στάθηκε αδύνατο. Μάλιστα, τη μέρα που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα ήμασταν μαζί στο εργοστάσιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ, Χρήστο Πούρη, διότι το εργοστάσιο είχε και άλλα προβλήματα, δούλευε παρανόμως τα τελευταία δύο χρόνια καθώς είχαν λήξει μια σειρά από άδειες, όπως για παράδειγμα αυτή της πυρασφάλειας. Αυτά τα προβλήματα δεν τα δημιούργησα εγώ».

Εξώδικο στη ΔΕΗ

«Επρεπε να πάρουμε στρεμματική απόδοση 7 με 8 τόνους το στρέμμα και ξέρετε πόσο έχουν; 2,5 με 3 τόνους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Καραθανάσης

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Καραθανάσης σημειώνει ότι «είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε στο εργοστάσιο Σερρών, το οποίο επίσης χρωστούσε στη ΔΕΗ, κοντά στις 38.000 ευρώ, αλλά το θέμα το έλυσα κάνοντας εξώδικο στη ΔΕΗ, ήρθαμε σε συμφωνία και τώρα πληρώνω το ρεύμα που καταναλώνει η μονάδα από τη μέρα που τη λειτουργώ εγώ. Δυστυχώς δεν έγινε το ίδιο στο Πλατύ».

Αναφερόμενος τώρα στο μοναδικό εργοστάσιο που έχει σήμερα ζωή, αυτό των Σερρών, λέει ότι ήταν έτοιμο κατά 90% όταν μπήκαμε στην περιπέτεια με τον κορονοϊό, ότι είχε φέρει ειδικούς από τη Βραζιλία, ότι είχε κάνει μάλιστα τον Ιανουάριο 72 προσλήψεις -«φοβήθηκαν και έφυγαν με την πανδημία»!- αλλά σήμερα δουλεύουν στη μονάδα 15 άτομα και ίσως προστεθούν άλλα 10 για την περίοδο παραλαβής των τεύτλων που θα δοθούν για βιοαέριο και ζωοτροφές. Η απάντηση που μας έδωσε στο ερώτημα λογικά θα προκαλέσει σεισμό στις τάξεις των αγροτών:

«Oταν δώσαμε σπόρο ήρθαν για να σπείρουν 15 χιλιάδες στρέμματα. Σπείρανε 13.000. Κρατήσανε σπόρο στις αποθήκες κι όταν έφυγα και πήγα στην Καρδίτσα ο Σ….., παλιός δημογέροντας στα τεύτλα, τα δικά του στρέμματα -176 στρέμματα- δεν τα έσπειρε καν. Τι έκανε; Την περσινή του τη σοδειά, που δεν τη συγκόμισε, τα ίδια χωράφια τα άφησε για να πάρει την επιδότηση»!

Ποιος φταίει;

Στο σημείο αυτό τον διακόψαμε για να του επισημάνουμε ότι αυτές είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες. Ο κ. Καραθανάσης επέμεινε «θέλετε να σας τα πω ή όχι;». Και φυσικά δεν ήμαστε εμείς που θα τον διακόπταμε, οπότε συνέχισε: «Οταν πηγαίνω σε ένα χωράφι τευτλοπαραγωγού και μέσα τα ποντίκια έχουν φάει τη σοδειά, ρωτήστε τους, όταν σήμερα στις Σέρρες υπάρχει παραγωγός που έσπειρε 100 στρέμματα, έπρεπε να πάρουμε στρεμματική απόδοση 7 με 8 τόνους το στρέμμα και ξέρετε πόσο έχουν; 2,5 με 3 τόνους. Εγώ ήταν να πάρω 90 χιλιάδες τόνους για να βάλω μπροστά το εργοστάσιο και υπάρχουν μόλις 30 χιλιάδες τόνοι. Ποιος ευθύνεται, το εργοστάσιο ή ο παραγωγός; Αν φέρουν 90 χιλιάδες τόνους στο εργοστάσιο, κατακρεουργήστε με γιατί δεν έβαλα μπροστά το εργοστάσιο. Ναι, έχουν σπαρθεί 13.000 στρέμματα, αλλά δεν έχουν προσέξει το προϊόν. Πού να ξέρω ότι έπρεπε να πάω στον Βορίδη, τον Σκρέκα και την Αραμπατζή και να τους πω, όποιος σπέρνει, στρεμματική απόδοση 5 τόνοι το στρέμμα. Αν δεν πιάσει αυτή την απόδοση, δεν θα πάρει συνδεδεμένη... Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, την ΕΒΖ δηλαδή. Σπέρνανε τεύτλα στο Δομικό και αντί να τα πάνε στη Λάρισα, επειδή η ΕΒΖ πλήρωνε τη μεταφορά, τα φέρνανε στο Πλατύ και πληρώνονταν έξτρα. Ποιος φταίει; Αυτός που δεν πρόσεξε το χωράφι του».

Ρωτήσαμε τον κ. Καραθανάση αν τα γνώριζε όλα αυτά κι αν ναι γιατί ανακοίνωσε τιμολόγιο. «Και του χρόνου θα ανακοινώσω. Αλλά δεν μπορεί να ισχύει για κάποιον που θα μου φέρνει 2 τόνους το στρέμμα». Μας διευκρίνισε, τέλος, σε σχέση με όσα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες, ότι ο ίδιος δεν έχει κανονισμένη καμιά συνάντηση με τους αγρότες, «ούτε με τον Βορίδη, διότι έχουν καταλάβει τι γίνεται. Μακάρι να γίνει η συνάντηση, αλλά ο παραγωγός δεν είναι άγιος, πρέπει κι αυτός να μπει σε καλούπια. Για να σώσουμε την τευτλοκαλλιέργεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα φαρσο...τραγωδία στο σίριαλ της ΕΒΖ
Ο Χρήστος Καραθανάσης, εξήγησε με έωλα επιχειρήματα σε τοπικά ΜΜΕ ότι προσπάθησε να αδειάσει τα δύο γιγάντια σιλό για το καλό του εργοστασίου λίγα εικοσιτετράωρα αφότου κηρύχθηκε έκπτωτος.
Νέα φαρσο...τραγωδία στο σίριαλ της ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαίνε οι τευτλοπαραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία
Μόλις έξι χρόνια πριν η ΕΒΖ λειτουργούσε 6 εργοστάσια (4 στην Ελλάδα και δύο στη Σερβία) και είχε γράψει κέρδη, ενώ σήμερα τα ερείπια της ΕΒΖ δεν αξιώθηκαν κάποια δικαιολογία από τους κατά τα άλλα λαλίστατους...
Κλαίνε οι τευτλοπαραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και δυσοίωνα προμηνύματα έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την...
Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρ’ ολίγον(;) πλιάτσικο
Στις Σέρρες η ελάχιστη κινητοποίηση γλίτωσε(;) το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από την καταστροφή και το πλιάτσικο το οποίο επιχειρήθηκε παρά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», που είχαν...
Παρ’ ολίγον(;) πλιάτσικο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγχειρίδιο επιχειρηματικής καταστροφής
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε βιομηχανία εκκολαπτηρίων και πτηνοτροφείων με κύκλο εργασιών 4.000.000 ευρώ και 40 εργαζόμενους για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμού ύψους 21.000 ευρώ.
Εγχειρίδιο επιχειρηματικής καταστροφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας