Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες»
Φωτογραφία από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες»

  • A-
  • A+

Πλήθος απεργών της ΛΑΡΚΟ, που οποία οδηγείται σε εκποίηση ή και πτώχευση χωρίς καμιά μέριμνα για τους 1.200 άμεσα και τους 4.000 έμμεσα εργαζόμενους, συμμετείχε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» φωνάζουν εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι, που ενώνουν τις φωνές τους με τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς που στηρίζουν τον αγώνα.

Όλοι μαζί συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να μην κλείσει η εταιρεία και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μετά τη συγκεντρωμένοι εξέδωσαν το εξής ψήφισμα:

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ

Φωτογραφία από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ

«Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και στην απόλυση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, χωρίς καμία διασφάλιση για τον παραγωγικό της χαρακτήρα, τη συνέχιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περπατά στην εκποίηση της.

Ογδόντα νεκροί εργαζόμενοι στις βάρδιες, εκατοντάδες άλλοι από επαγγελματικές ασθένειες, εκατοντάδες ακόμη σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και όσοι δούλεψαν και δουλεύουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, με το αίμα και τον ιδρώτα μας έχουμε δημιουργήσει και κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα.

Έχουμε το δικαίωμα και απαιτούμε:

  • Με ευθύνη της κυβέρνησης, να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.
  • Να σταματήσει η εκποίηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας μεταλλείων και εργοστασίου.
  • Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα "μόνιμων" και εργαζομένων των εργολαβιών.
  • Η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη του κράτους, να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Να αναπτυχθεί με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Δεν δεχόμαστε ούτε μία απόλυση. Δεν χαρίζουμε τίποτα από τα δικαιώματα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ευημερία των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελός του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αφουγκραστεί την αγωνία των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσει το έγκλημα.

Οι παρευρισκόμενοι στην απεργιακή συγκέντρωση».

«Δεν τα παρατάμε, προχωράμε, συνεχίζουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση.

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, διάλυσης ολόκληρης της περιοχής. Είμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στους κατοίκους της περιοχής, που θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής και των επιλογών και της σημερινής κυβέρνησης κι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Π. Πολίτης από το ΠΑΜΕ σε ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους υπογράμμισε το εξής: «Δεν θα ξεμπλέξουν εύκολα μαζί μας. Με τον αγώνα μας έχουμε κερδίσει πολλά». «Όλο αυτό το διάστημα τη δική μας ιστορία στο εργατικό κίνημα» είπε για να προσθέσει ότι οι εργάτες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης αποκρούουν ψηφισμένες περικοπές. 

Η σημερινή διαμαρτυρία έρχεται μετά τη συμβολή κατάληψη της Πέμπτης στο κτίριο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στο Μαρούσι, το οποίο αναμένεται να περάσει επίσης στα χέρια ιδιωτών ή να εκποιηθεί.

Είχαν προηγηθεί καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χωριά της περιοχής, προσκλήσεις σε σωματεία και φορείς προετοιμάζοντας την επιτυχία της σημερινή κινητοποίησης.

Προχθές οι αποφάσεις για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών εγκρίθηκαν με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πτέρυγας και με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «ξεπούλημα» δημόσιας περιουσίας και σκοτεινές μεθοδεύσεις, που οδηγούν την άλλοτε κραταιά μεταλλουργία σε λουκέτο και ιδιωτικοποίηση.

* Διαβάστε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί για την ανατομία ενός διαχρονικού οικονομικού εγκλήματος. Ποιοι και γιατί οδηγούν εταιρεία και εργαζόμενους στον εκβιασμό «πώληση ή πτώχευση».

ΒΟΥΛΗ
Κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
Κριτική με σκληρές εκφράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που οδηγούν την άλλοτε κραταιά μεταλλουργία σε λουκέτο και ιδιωτικοποίηση ● Τι απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.
Κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΛΑΡΚΟ ξεψυχά, οι εργάτες αντιστέκονται
Οι πρακτικές της κυβέρνησης, τις οποίες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε συλλαλητήριο το Σάββατο 13/6, οδηγούν την εταιρεία σε απαξίωση και τους υπαλλήλους της στον δρόμο της ανεργίας.
Η ΛΑΡΚΟ ξεψυχά, οι εργάτες αντιστέκονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά του κυβερνητικού εμπαιγμού διαδηλώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Σε μαζική κινητοποίηση, στις 11 το πρωί του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, καλούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για την εκποίησή της και την...
Κατά του κυβερνητικού εμπαιγμού διαδηλώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΝΕΝ: «Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»
Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) τάσσεται αλληλέγγυα δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τους δίκαιους αγώνες τους, ενάντια στο ξεπούλημα της.
ΠΕΝΕΝ: «Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα, βροντερό το «όχι» στο λουκέτο της ΛΑΡΚΟ
Με βασικό αίτημα να μην κλείσει η βιομηχανία και τα μεταλλεία, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σωματεία και φορείς που τους συμπαραστέκονται. Μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα
Από Ομόνοια μέχρι Σύνταγμα, βροντερό το «όχι» στο λουκέτο της ΛΑΡΚΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας