• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 12.7°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  93%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΣτΕ ξεσκεπάζει τον Μεγάλο Περίπατο του Κ. Μπακογιάννη

 • A-
 • A+
Το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του ακυρώνει την ΚΥΑ με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας, με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού ● Ερωτήματα για τη νομιμότητα του ίδιου του έργου ● Η ντρίμπλα με τροπολογία του Γ. Αμυρά και οι επόμενες κινήσεις του δημάρχου Αθηναίων

Βραβείο προχειρότητας για το έργο του «Μεγάλου Περιπάτου» δικαιούνται να διεκδικήσουν η δημοτική αρχή Αθηναίων αλλά και η κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθέτησε προκειμένου να υποστηρίξει το σχέδιο του Κ. Μπακογιάννη. Αμφότεροι μένουν έκθετοι μετά την απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που ακυρώνει –κρίνοντάς την μη νόμιμη– την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της 21ης Μαΐου με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή των παρεμβάσεων του «Μεγάλου Περιπάτου», με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού.

Πρόκειται για την παράλογη ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε δέκα ημέρες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το έργο. Εδωσε το «πράσινο φως» για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του έργου, επιβάλλοντας απαγορεύσεις που δεν ίσχυσαν ούτε την περίοδο του ολικού lockdown.

Κατά της ΚΥΑ προσέφυγε στο ΣτΕ Αθηναίος πολίτης. Η αίτησή του έγινε δεκτή από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας που απέρριψε ως προσχηματική την επίκληση της πανδημίας για την επιβολή των απαγορεύσεων. Η ΚΥΑ «δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις των ΠΝΠ της 25.2.2020 και της 20.3.2020, κατ’ επίκληση των οποίων εξεδόθη, και πρέπει, ως εκ τούτου, να ακυρωθεί», αναφέρει το ΣτΕ, σύμφωνα με το οποίο οι προβλέψεις της ΚΥΑ δεν συνιστούν πράγματι μέτρα με σκοπό την ανάγκη αποτροπής του κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Κατά συνέπεια, «δύνανται να θεσπισθούν με τήρηση των πάγιων νομοθετικών διατάξεων και των εκεί προβλεπόμενων διαδικασιών». Παράλληλα, το ΣτΕ ακυρώνει και την απόφαση του υπουργείου Υποδομών για παράταση των μέτρων της ΚΥΑ μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Αυτομάτως η απόφαση του ΣτΕ γεννά μεγάλα ερωτήματα για τη νομιμότητα του ίδιου του έργου όσο και πλήθους ενεργειών που έγιναν για τον «Μεγάλο Περίπατο» με επίκληση της πανδημίας (για παράδειγμα, οι δύο fast-track διαπραγματευτικές διαδικασίες συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του αστικού εξοπλισμού, παγκάκια, ζαρντινιέρες, βαφές κ.λπ., που όμως έχουν λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Η απάντηση για το εάν θίγεται η νομιμότητα του έργου και υπολοίπων ενεργειών πιθανώς να κρύβεται στα όσα ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της «Αυγής» (ρεπορτάζ Πόλυ Κρημνιώτη), που αποκάλυψε την απόφαση του ΣτΕ –απόφαση που, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου»– ο Δήμος Αθηναίων έσπευσε να επισημάνει ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» θα συνεχιστεί «με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου» και θα προχωρήσει η «κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και η δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».

Αιρετοί ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι η κατάθεση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου μπορεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μη σύννομες ενέργειες. Την ύπαρξη προβλημάτων νομιμότητας μοιάζει να επιβεβαιώνει και η βουλευτική τροπολογία που κατέθεσε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Αμυράς, επίσης λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ.

Η τροπολογία παρατείνει τα μέτρα του νόμου 4688/2020 (άρθρο 65, παρ. 7) και τη δυνατότητα που έχουν οι δήμοι –μέσω των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, όργανα στα οποία έχουν διά νόμου πλειοψηφία οι δημοτικές αρχές– να απαγορεύουν προσωρινά και κατά παρέκκλιση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας την κυκλοφορία οχημάτων σε κάποιους δρόμους, να διαμορφώνουν διαδρόμους κίνησης πεζών ή ποδηλάτων, να δημιουργούν περιοχές ή και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Η εν λόγω διάταξη συμπεριλήφθηκε στα επιχειρήματα των συνηγόρων του Δημοσίου στη διάρκεια της εκδίκαση στο ΣτΕ. Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα αυτό: δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξουσιοδοτικό έρεισμα της προσβαλλόμενης ΚΥΑ, εφόσον ο νόμος αυτός δημοσιεύθηκε μετά την έκδοση της προσβαλλόμενης ΚΥΑ (συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου), απεφάνθη το δικαστήριο. Τα μέτρα του νόμου 4688/2020 έχουν ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου. Η τροπολογία τα παρατείνει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Και νέες προσφυγές;

Η απόφαση του ΣτΕ πιθανόν να πυροδοτήσει και νέες προσφυγές. Σχετικό ενδεχόμενο εξετάζει η «Ανοιχτή Πόλη», σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.». Σε χθεσινή της ανακοίνωση η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων ζητά το ξήλωμα του έργου και την επανέναρξη του διαλόγου για τον δημόσιο χώρο «με όρους ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες και μετά από μια ουσιαστική και δομημένη διαβούλευση. Ελπίζουμε η Δημοτική Αρχή να πήρε το μήνυμα», τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη» για την απόφαση του ΣτΕ, που αποτελεί «μια ευκαιρία για να μαζέψει ο κ. Μπακογιάννης τη μακέτα που επέβαλε στο κέντρο της πόλης».

«Η fast-track διαδικασία που επέλεξε ο κ. Μπακογιάννης με την κάλυψη της κυβέρνησης –χωρίς διαβούλευση, με πρόχειρες και αποσπασματικές παρεμβάσεις και με αυθαίρετες προμήθειες των 2 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, ενώ υπήρχε δέσμευση ότι θα ήταν χαμηλού κόστους– βρίσκεται πλέον στον αέρα. Η εργαλειακή επίκληση της πανδημίας για τη νομιμοποίηση παρεμβάσεων που αναστάτωσαν την καθημερινότητα των δημοτών, ενώ μάλιστα αυτοί συνωστίζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν είναι ενδεικτική μόνο της υποκρισίας με την οποία χειρίστηκε το θέμα η δημοτική αρχή, αλλά θέτει κι ένα σοβαρό θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου Αθηναίων», τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη».

Τερματισμό του «Μεγάλου Περιπάτου» έχουν ζητήσει και άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων. «Να επιστραφούν τώρα τα λεφτά στον Δήμο από το μεγάλο φαγοπότι», ζητά επίσης η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», σύμφωνα με την οποία «ο Μεγάλος Περίπατος μοιάζει πλέον εντελώς απονομιμοποιημένος στα μάτια του κόσμου, ο οποίος αναγνωρίζει την κατά μέτωπο επίθεση στα πραγματικά συμφέροντα και ανάγκες του. Αυτή είναι η κυρίαρχη πραγματικότητα που οδηγεί ακόμα και το ΣτΕ σε μια τέτοια απόφαση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
Σε μήνυση κατά εργολάβου που έχει εμπλακεί στα έργα του Μεγάλου Περίπατου προχώρησε ο Κ. Μπακογιάννης, με φόντο το… διαρκές εργοτάξιο της Πανεπιστημίου.
Ο Κ. Μπακογιάννης μηνύει εργολάβο του Μεγάλου Περίπατου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
Πέρασε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο το νέο «όραμα» που επιδιώκει τον εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο. ● Σκληρή κριτική από τον Ν. Ηλιόπουλο καθώς «μετατρέπεται το κέντρο σε ένα τουριστικό χωριό».
Ο Κ. Μπακογιάννης ενοχλήθηκε που του χαλάνε το όνειρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
Η δημοτική αρχή επικαλείται στοιχεία του ΕΜΠ που δείχνουν ότι μειώθηκαν οι διελεύσεις των Ι.Χ. οχημάτων από την Πανεπιστημίου κατά 16%, αλλά –ταυτόχρονα– αυξήθηκαν κατά 8% οι διελεύσεις ταξί και μοτοσικλετών.
Η Πανεπιστημίου πάει... «περίπατο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
Επιμένει ο Κ. Μπακογιάννης στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ. Στην αυριανή συνεδρίαση θα τεθεί προς έγκριση η μελέτη διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων του εμβληματικού άξονα που συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια.
Τι «παιχνίδι» παίζεται στα πεζοδρόμια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος γίνεται η εκκίνηση για τα μόνιμα έργα του «Μεγάλου Περιπάτου» ● Το πρότζεκτ μοιάζει να προχωρά «σαλαμο­ποιημένο», καθώς ο Δήμος Αθηναίων προβάλλει τη δράση ως ανάπλαση...
Μονιμοποιείται... ο Μεγάλος Περίπατος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» με άγνωστα χρονοδιαγράμματα και τους πολίτες –δηλαδή τους τελικούς αποδέκτες του έργου– αμέτοχους.
Συνεχίζει τον Περίπατο ερήμην των Αθηναίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας