• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 6.9°C
  4 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.8°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.6°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 3.5°C / 7.1°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  52%

Από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων της Δυτικής Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκουπίδια στη Φυλή για... πάντα

 • A-
 • A+
Δύο σχήματα κατέθεσαν προσφορές για τον νέο ΧΥΤΑ.

Για περισσότερα από πέντε -ακόμη- χρόνια θα δέχονται οι εγκαταστάσεις της Φυλής απορρίμματα προς ταφή, ενώ πέραν του νέου ΧΥΤΑ σχεδιάζεται και νέα επέκταση της χωματερής. Αυτά είναι τα συμπεράσματα του πρακτικού αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών που κατέθεσαν τα εργολαβικά σχήματα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε αποφασιστεί στις 1/8/2019.

Προσφορές κατέθεσαν δυο σχήματα, με την «Ηλέκτωρ Α.Ε. – WATT A.E.» να έχει σαφές προβάδισμα έναντι της «Μεσόγειος Α.Ε.» (66,6 πόντοι, έναντι 43,9). Οπως προκύπτει από το πρακτικό (ΑΔΑ: Ψ0Θ1ΟΡ05-Υ7Β):

● Με την προφορά του σχήματος «Ηλέκτωρ - WATT» ο νέος ΧΥΤΑ θα επεκτείνεται σε τμήμα των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3–Β6 της Β’ Φάσης. Χωρητικότητα νέων αποθέσεων: 4.153.000 m3.

● Με την προσφορά της «Μεσόγειος» η λεκάνη θα κατασκευαστεί στο τμήμα της Γ’ Φάσης, συνολικής έκτασης 334,32 στρεμμάτων. Χωρητικότητα νέου ΧΥΤΑ: 4.244.012,58 m3.

Επόμενο στάδιο είναι η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον συντονισμό συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο», ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την έγκριση του πρακτικού, που αναφέρεται στο μέλλον της εγκατάστασης της Φυλής και όπου γίνεται λόγος για «δυνατότητα επαύξησης χωρητικότητας του προτεινόμενου κυττάρου με βάση την ακριβή προτεινόμενη θέση του».

«Για την πρώτη προσφορά η επιτροπή έκρινε πως “ο προσφερόμενος σχεδιασμός παρέχει δυνατότητα επαύξησης της χωρητικότητας”! Ενώ για τη δεύτερη προσφορά η επιτροπή έκρινε πως “ο υποψήφιος αξιοποίησε μερικώς τον σχεδιασμό στο νέο γήπεδο της Γ’ Φάσης, με αποτέλεσμα να μην εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες επαύξησης χωρητικότητας”. Με άλλα λόγια, ο ΕΔΣΝΑ, πριν ακόμα ανατεθεί το έργο, σχεδιάζει και νέα επέκταση στον ΧΥΤΑ Φυλής!», τονίζει το «Δυτικό Μέτωπο», κάνοντας λόγο για απόλυτη επιβεβαίωση των επισημάνσεών του «πως ο σχεδιασμός αυτός δεν αφορά μόνο τα 5 επόμενα, αλλά πολλά χρόνια παραπάνω».

Η συλλογικότητα θεωρεί «απολύτως βέβαιο πλέον» πως το έργο θα ανατεθεί στο εργολαβικό σχήμα «Ηλέκτωρ – WATT» και «αφού εξαντληθεί ο χώρος που θέλουν να κάνουν τον νέο ΧΥΤΑ, τότε θα κάνουν και νέο διαγωνισμό για το τμήμα της Γ’ Φάσης που προτείνει η “Μεσόγειος”! Θα μπορούν δηλαδή να πέσουν στη Φυλή άλλα 4.250.000 m3 σκουπιδιών!».

«Ο κ. Πατούλης και τα 7 μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ σχεδιάζουν να μας ξεκάνουν!» προειδοποιεί το «Δυτικό Μέτωπο» για την άκρως περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής, θυμίζοντας ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον νέο ΧΥΤΑ, έρχονται οι 2 διαγωνισμοί για τη μετατροπή του ΕΜΑΚ σε πράσινο εργοστάσιο και το νέο υπερεργοστάσιο δυναμικότητας 450.000 τόνων/έτος, με ΣΔΙΤ και καύση».

Η συλλογικότητα καλεί τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας «να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους» και να οργανώσουν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, καθώς και σε γενικό ξεσηκωμό τα κινήματα, τους πολίτες, την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης
Η καύση παρουσιάζεται ως αναγκαία προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων όμως από την ανάλυση των αριθμών και των ποσοτικών στόχων του νέου ΠΕΣΔΑ καθίσταται σαφές ότι αυτή που «καίγεται» είναι η...
Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»
Μετά την κατακραυγή και τις καταγγελίες για «φωτογραφική» προμήθεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγησή του για αγορά λυχνιών υπεριώδους ακτινοβολίας...
Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής
Πρωτοβουλία για να κληθούν στις εγκαταστάσεις απορριμμάτων Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αντιπροσωπεία επιτροπής της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν για την τραγική κατάσταση, αναλαμβάνουν το «Δυτικό Μέτωπο» και ο...
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
Επικυρώθηκε η συνέχιση της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη Φυλή με φωτογραφικό διαγωνισμό που φέρνει απώλεια εσόδων 90.000 € τον μήνα στον ΕΔΣΝΑ.
Στα κάγκελα οι δήμαρχοι με τις τακτικές Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εύφλεκτες «βόμβες» σε Αγ. Παρασκευή και Παλλήνη
Εναν όγκο ξερών κλαδιών που μπορεί εύκολα υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες (και όχι μόνο) να μετατραπεί σε μια εύφλεκτη βόμβα εντόπισε στην Αγία Παρασκευή, στην οδό Γραβιάς (έξοδος Αττικής Οδού), αναγνώστης...
Εύφλεκτες «βόμβες» σε Αγ. Παρασκευή και Παλλήνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας