• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
INTIME/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Χειρόφρενα στα λεωφορεία την ερχόμενη Πέμπτη

 • A-
 • A+

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, από τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, προχωρούν όλες οι ειδικότητες εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και σε όλα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών, με διεκδικητικό πλαίσιο την άμεση απόσυρση των ιδιωτών των ΚΤΕΛ από τη δημόσια αστική συγκοινωνία της Αθήνας, την επαναφορά στο σύστημα συγκοινωνιών της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ όλων των δρομολογίων που έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ και την επαναφορά σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ (π.δ. 246/2006).

Η ΟΣΜΕ διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, "τιμώντας" την ιστορία της και θέλοντας να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε το ’93, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση ξεπουλάει το δημόσιο αγαθό της συγκοινωνίας στους ιδιώτες».

Στο εξώδικο σημειώνουν ότι «ενώ τουλάχιστον 500 λεωφορεία ιδιοκτησίας της Ο.ΣΥ., που έχουν αγορασθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, παραμένουν παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και μπορούν να επισκευαστούν με αμελητέο κόστος, η Κυβέρνηση, με τη σύμπραξη της Διοίκησης της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, σκέφθηκε ως «λύση» για να πυκνώσουν τα αστικά δρομολόγια να αναθέσει, χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο, το έργο της αστικής συγκοινωνίας του Λεκανοπεδίου στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ. Ιδιώτες που μόνο οφέλη μετρούν κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν το αστικό συγκοινωνιακό έργο της Αττικής, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και δουλεύοντας νύχτα – μέρα, χωρίς κανένα έλεγχο σε ό,τι αφορά τα ωράρια απασχόλησης.»

Διαπιστώνουν δε ότι «η Κυβέρνηση, πριν προσφέρει στο πιάτο τη δημόσια συγκοινωνία στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, είχε φροντίσει να καταργήσει κάθε «ενοχλητικό» περιορισμό ως προς την απασχόληση του προσωπικού κίνησης των ΚΤΕΛ (κατάργηση Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ), αδιαφορώντας εντελώς για το γεγονός ότι αυτοί οι περιορισμοί αποσκοπούσαν κυρίως στην προστασία της οδικής ασφάλειας (ωράριο οδηγών, αναπαύσεις, διαλείμματα κλπ). Έτσι, μπορεί τώρα να κομπάζει για το χαμηλό κόστος της παροχής αστικού συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ.»

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «οι προθέσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για την απαξίωση και τον κατακερματισμό της Δημόσιας Συγκοινωνίας, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση εις βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κρυφτούν πίσω από οποιοδήποτε πρόσχημα. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αλλά και οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ που αποτελούν τα πρώτα θύματα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Κυβέρνησης, δεν θα ανεχθούν την απαξίωση και την παράδοση της Δημόσιας Συγκοινωνίας στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ, οι οποίοι, μετά και την κατάργηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΚΤΕΛ, ανεξέλεγκτα απομυζούν την εργασιακή δύναμη του προσωπικού, σε βάρος και της οδικής ασφάλειας.»

Προσωπικό ασφαλείας

Στην εξώδικη πρόσκληση δημόσιου διαλόγου που απευθύνει προς την «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», την «Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών», την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών» και την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών», σημειώνει ότι θα διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό ασφαλείας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, καλεί δε στη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου τις εργοδοτικές οργανώσεις τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 11.30 στα γραφεία του ΟΜΕΔ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνονται τα αστικά των ΚΤΕΛ περιφερειακά της Αθήνας και... μειώνονται τα λεωφορεία στο κέντρο
Τα πρώτα στοιχεία για μέρος του Οκτωβρίου έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι ημερήσιες βάρδιες των οδηγών της ΟΣΥ δεν ξεπέρασαν τις 2.350 τις καθημερινές, όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν... 150 περισσότερες.
Αυξάνονται τα αστικά των ΚΤΕΛ περιφερειακά της Αθήνας και... μειώνονται τα λεωφορεία στο κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκε η ανάθεση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ Αττικής
Το κόστος της παραχώρησης δρομολογίων για φέτος προϋπολογίζεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), σε περίπου 30 εκατ. ευρώ για το 2021 και σε περίπου 25 εκατ. ευρώ για το 10μηνο του 2022.
Εγκρίθηκε η ανάθεση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με πήλινα πόδια η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ Αττικής
Στον αέρα οι επίγειες συγκοινωνίες της Αττικής και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τα δρομολόγια των λεωφορείων για να μη στριμώχνονται οι επιβάτες.
Με πήλινα πόδια η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δρομολόγια στα τυφλά
Τα πρώτα επαρχιακά ΚΤΕΛ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πρωτεύουσας με βασικές ελλείψεις για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Δρομολόγια στα τυφλά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δώστε και... σώστε τα ΚΤΕΛ
Τη σταδιακή παραχώρηση δρομολογίων σε ιδιώτες, ανάλογα με τον ρυθμό που θα μπορούν να ενσωματώσουν τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία τα οποία θα ενταχθούν στη...
Δώστε και... σώστε τα ΚΤΕΛ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας