Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζεστό χρήμα σε ιδιώτη από τον Γ. Πατούλη
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζεστό χρήμα σε ιδιώτη από τον Γ. Πατούλη

  • A-
  • A+
Η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία πρόγραμμα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί δωρεάν από αξιόπιστους δημόσιους φορείς.

Χωρίς επαρκή αιτιολόγηση και με ελλιπή στοιχεία το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε δαπάνη για τη διοργάνωση διαδικτυακών ενημερωτικών σεμιναρίων διάρκειας ενός τριμήνου για παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), τα οποία θα υλοποιήσει ιδιωτική εταιρεία, την ώρα που πιστοποιημένοι και με πείρα χρόνων κρατικοί φορείς θα μπορούσαν να αναλάβουν το εν λόγω έργο και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη και ενέκρινε με τις ψήφους της πλειοψηφίας του κ. Πατούλη και της παράταξης του Θάνου Τζήμερου (καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης) σκοπιμότητα δαπάνης ύψους 19.740€ βασισμένη σε μια ελλιπέστατη εισήγηση.

Στην εισήγηση, έκτασης ούτε τριών σελίδων, δεν περιγράφεται πουθενά με σαφήνεια ο σκοπός των σεμιναρίων, ούτε τεκμηριώνεται επιστημονικά η αναγκαιότητα υλοποίησής τους. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρονται αναλυτικά οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος, ούτε όμως και τα προσδοκώμενα οφέλη από την εν λόγω δράση.

Για τον εισηγητή αντιπεριφερειάρχη φαίνεται ότι αποτελούν ψιλά γράμματα τόσο ο συνολικός αριθμός των σεμιναρίων και των ωρών υλοποίησης, οι τίτλοι των εισηγήσεων ή η χρονική τους διάρκεια, όσο και η κοστολόγηση αυτή καθαυτή. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ενέκριναν τη δαπάνη αρκέστηκαν στο εντελώς έωλο: «Η πρόταση του φορέα είναι η από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωση on line σεμιναρίων ενημέρωσης αλλά και διάδρασης μεταξύ πολιτών και επιστημόνων, με αναπτυξιακά θέματα του παιδιού με ΔΕΠ-Υ, τα οποία θα πραγματοποιηθούν τη χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 15 Ιανουαρίου 2021 στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, αφού πρώτα προηγηθεί ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο σύνδεσης με την πλατφόρμα».

Η πρακτική να λαμβάνονται αποφάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο στη βάση πρόχειρων, ελλειμματικών -ή και ανύπαρκτων- εισηγήσεων έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση, ωστόσο το ακόμα πιο σκανδαλώδες εν προκειμένω είναι ότι, ενώ υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί αρμόδιοι για τη διεξαγωγή τέτοιων δράσεων με μηδενικό κόστος για το Δημόσιο, η Περιφέρεια ουδέποτε απευθύνθηκε σε αυτούς για να διερευνήσει τη δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος.

«Για άλλη μία φορά η περιφερειακή αρχή αγνόησε παντελώς τις προτάσεις να απευθυνθεί στους επιστημονικούς, πιστοποιημένους φορείς της πολιτείας, όπως τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, που θα μπορούσαν να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες με εγκυρότητα, αξιοπιστία και μάλιστα δωρεάν. Η Περιφέρεια προτίμησε να σκορπίσει 20.000 ευρώ σε μια ιδιωτική εταιρεία με άγνωστο ιστορικό, αμφίβολης ποιότητας και εγκυρότητας. Η βιαστική και χωρίς τεκμηρίωση απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία αφήνει ερωτηματικά σκανδάλου» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».

Τον προβληματισμό της εκφράζει και η Ευγενία Τραγάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ) και εργαζόμενη στο 1ο ΚΕΣΥ της Α’ Αθήνας, η οποία υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια θα μπορούσε να ζητήσει τη συνδρομή των ΚΕΣΥ που υπάγονται στην περιοχή ευθύνης της και τα οποία αποτελούνται κατεξοχήν από πολύ εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στον χώρο της ειδικής αγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι εξειδικευμένοι στη ΔΕΠΥ, πόσο μάλλον που βάσει του νόμου 4547/2018 η αποστολή των ΚΕΣΥ είναι μεταξύ άλλων η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στις σχολικές μονάδες, στις οικογένειες, σε επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας, επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

«Η Περιφέρεια θα μπορούσε να μας αξιοποιήσει σε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει την αρμοδιότητα των ΚΕΣΥ να διοργανώνουν ημερίδες, επιμορφωτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας, αρμοδιότητα η οποία συμπίπτει με το πρόγραμμα που η Περιφέρεια αποφάσισε να παραχωρήσει σε κάποιον ιδιώτη» μας λέει η Ευγ. Τραγάκη.

Στα χνάρια του επιτελικού κράτους των «σκοιλ ελικικου», τώρα και η Περιφέρεια Αττικής μοιράζει χρήμα αφειδώς, χωρίς καν να τηρεί τα προσχήματα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ακυρωθεί η απευθείας ανάθεση έργου σε ιδιώτη
Αίτημα ακύρωσης της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για ανάθεση υλοποίησης σεμιναρίων με θέμα τη ΔΕΠΥ σε ιδιωτική εταιρεία υπέβαλε χθες η παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική».
Να ακυρωθεί η απευθείας ανάθεση έργου σε ιδιώτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
Το ενδεχόμενο να αναβληθεί η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.
Προς αναβολή η εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
UNICEF: «Προστατεύουμε - Εμβολιάζουμε» το νέο σύνθημα του ραδιοτηλεμαραθώνιου
Με κεντρικό σύνθημα «Προστατεύουμε - Εμβολιάζουμε» διεξάγεται ο φετινός ραδιοτηλεμαραθώνιος της Unicef, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, με στόχο την προστασία και τον εμβολιασμό παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενάμισι...
UNICEF: «Προστατεύουμε - Εμβολιάζουμε» το νέο σύνθημα του ραδιοτηλεμαραθώνιου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλοναζιστική συμπαιγνία Τζήμερου με στελέχη της παράταξης Πατούλη
Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής: Το δεύτερο μεγαλύτερο δημοκρατικό όργανο της χώρας έφτασε ένα βήμα από το να ανοίξει συζήτηση για ξέπλυμα των ναζιστών και για στοχοποίηση πολιτικών φρονημάτων της Αριστεράς.
Φιλοναζιστική συμπαιγνία Τζήμερου με στελέχη της παράταξης Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eπιλεκτική διευκρίνιση Πατούλη για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Ενοχλημένος ο περιφερειάρχης Αττικής με τα όσα επισημάνθηκαν για τη νυχτερινή τροπολογία περί αμνήστευσης αξιόποινων πράξεων αιρετών και υπαλλήλων.
Eπιλεκτική διευκρίνιση Πατούλη για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας