• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 32.9°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.5°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 28.1°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 31.1°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.1°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.1°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.2°C
  1 BF
  26%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  37%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκρουση για τα ναυπηγεία

 • A-
 • A+
Ακαρπη η συνάντηση των στελεχών του ΟΛΠ με τους εκπροσώπους των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων ● «Από σήμερα ξεκινάει πόλεμος, τις επόμενες μέρες αποφασίζουμε κινητοποιήσεις» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κανακάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ).
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χωρίς το συμφωνητικό που θα συμπεριελάμβανε τη δέσμευση της Cosco για τη μη ίδρυση ναυπηγείου στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος έφυγαν την Παρασκευή το απόγευμα από τα γραφεία του ΟΛΠ οι εκπρόσωποι των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων μετά τη συνάντησή τους με τη διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΟΛΠ, παρά τη δέσμευσή τους τον περασμένο Ιούνιο, αρνούνται τώρα να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, λέγοντας ότι ακολουθούν τις συμβουλές των νομικών τους συμβούλων οι οποίοι είναι αντίθετοι στην υπογραφή ενός τέτοιο δεσμευτικού εγγράφου.

Αρνείται να υπογράψει συμφωνητικό η Cosco-ΟΛΠ

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εκπροσώπων των Ενώσεων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «οριστική σύγκρουση», καθώς, όπως τονίζουν, τα περιθώρια διαλόγου τελείωσαν. Υποστηρίζουν ότι τα στελέχη του ΟΛΠ είναι ασυνεπή απέναντί τους, αφού άλλα είχαν συμφωνήσει τον Ιούνιο, και προσπαθούν να καταλάβουν τι μεσολάβησε μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες και άλλαξαν γνώμη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) Βασίλης Κανακάκης μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανέφερε ότι «από σήμερα ξεκινάει πόλεμος και θα δούμε ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει από το λιμάνι». Εκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουν με όλες τις Ενώσεις προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους και προανήγγειλε κινητοποιήσεις. Επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι ζητούν τον σεβασμό της σύμβασης παραχώρησης βάσει της οποίας ο ΟΛΠ δεν έχει δικαίωμα εγκατάστασης και λειτουργίας ναυπηγείου στον χώρο της Ζώνης, αντίθετα έχει υποχρέωση να βελτιώσει τις υφιστάμενες υποδομές, τις οποίες μπορεί να εκμισθώνει αλλά όχι να ιδιοχρησιμοποιεί.

Η κυβέρνηση πάντως διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα στο παρελθόν. Ο υπουργός Ναυτιλίας τον Ιούνιο μιλώντας στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν μελετά μια πιθανή τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης ώστε να δοθεί άδεια κατασκευής ναυπηγείου στην ΟΛΠ Α.Ε.

Ξεκαθάρισε ότι θέση της είναι η υποστήριξη των 450 ναυπηγοεπισκευαστικών και των 1.500 υποστηρικτικών επιχειρήσεων, που συνολικά παρέχουν 20.000 μόνιμες και ακόμη περίπου 7.000 περιοδικές θέσεις εργασίας. Υπενθύμισε ότι η σύμβαση παραχώρησης, που κυρώθηκε με τον νόμο 4404/2016, όσον αφορά τη ναυπηγοεπισκευή αποτύπωσε την από δεκαετιών υφιστάμενη κατάσταση, ότι δηλαδή ο ΟΛΠ είναι ο εκμισθωτής των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών και δεν έχει καμία εμπλοκή ή ανάμιξη σε ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, οι οποίες ασκούνται αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων του νόμου 3551/2007.

Θυμίζουμε ότι η Cosco είχε ζητήσει από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή έγκριση άδειας για λειτουργία ναυπηγείου, η οποία όμως δεν είχε δοθεί και προσέφυγε στο ΣτΕ. Στα τέλη Απριλίου 2020 εκδόθηκε η απόφαση, η οποία άνοιξε παράθυρο στην Cosco για το ναυπηγείο, καθώς έδωσε το δικαίωμα στους Κινέζους να καταθέσουν και πάλι στην περιφέρεια αίτημα για χορήγηση άδειας.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, τον Ιούνιο, αντιπροσωπεία των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Yu Zenggang και όπως είχαν κάνει γνωστό τότε, η κινεζική πλευρά δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να ιδρύσει ναυπηγείο στην περιοχή του ΟΛΠ.

Συμφώνησαν μάλιστα το θέμα να συζητηθεί σε νέα τριμερή συνάντηση μεταξύ στελεχών της διοίκησης του ΟΛΠ, αντιπροσωπείας των ναυπηγοεπισκευαστών και του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου θα υπογραφεί ένα σχετικό συμφωνητικό. Παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν σχεδόν τρεις μήνες, το συμφωνητικό αυτό δεν είχε υπογραφεί και για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των Ενώσεων ξανάνοιξαν το θέμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα σχέδια της Cosco-OΛΠ για την ίδρυση ναυπηγείου στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, προκαλούν την οργή των ναυπηγοεπισκευαστών.
Οι Nαυπηγοεπισκευαστές απαντούν στην Cosco-ΟΛΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάλη επιβίωσης των ναυπηγοεπισκευαστών
Με μια δυναμική συγκέντρωση στην πύλη του Περάματος και στη συνέχεια έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι φορείς των ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων του Πειραιά και τα μέλη τους φώναξαν χθες «όχι στην έγκριση...
Πάλη επιβίωσης των ναυπηγοεπισκευαστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράνομη η απεργία των πλοηγών, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά κήρυξε παράνομη την απεργία των πλοηγών κάνοντας δεκτή την προσφυγή του ΟΛΠ και της ΣΕΠ. Ωστόσο οι πλοηγοί συνεχίζουν κανονικά την απεργιακή τους κινητοποίηση.
Παράνομη η απεργία των πλοηγών, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρένο στα έργα του ΟΛΠ-Cosco για τις προβλήτες κρουαζιερόπλοιων
Την προσωρινή αναστολή-διακοπή των έργων της επέκτασης των πρόσθετων προβλητών κρουαζιέρας στην Πειραϊκή αποφάσισε χθες, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Φρένο στα έργα του ΟΛΠ-Cosco για τις προβλήτες κρουαζιερόπλοιων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεσηκωμός στη Ζώνη Περάματος
Tο ναυπηγείο που επιθυμεί να φτιάξει ο ΟΛΠ-Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και η απόφαση του ΣτΕ ξεσηκώνει τους ναυπηγοεπισκευαστές που το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Περάματος.
Ξεσηκωμός στη Ζώνη Περάματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφορά υγειονομικού υλικού από την Cosco
Η Cosco προσέφερε 10.000 ζευγάρια γάντια μιας χρήσης, 500 στολές ειδικής προστασίας και 500 τεμάχια προστατευτικών ιατρικών γυαλιών για την κάλυψη των αναγκών του υπουργείου Ναυτιλίας, του Λιμενικού Σώματος...
Προσφορά υγειονομικού υλικού από την Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας