• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 35.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.4°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 34.9°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.1°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 35.5°C
  0 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 29.2°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 30.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 31.2°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 32.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  3 BF
  27%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  43%

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Σοφία Νικολάου εξαντλούνται καθημερινά και αποκλειστικά στις νυχτερινές εφόδους στα κελιά, προβάλλοντας στα κανάλια τα «λάφυρα» και υποβαθμίζοντας θανάτους, αυτοκτονίες, επεισόδια βίας και εξευτελισμού

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυλακές εικονικής πραγματικότητας

 • A-
 • A+
Τα παραδείγματα του συνωστισμού, που συνεχώς αυξάνονται μέσα στην πανδημία, βάζουν σε απόλυτο κίνδυνο την υγεία των κρατουμένων και φυσικά απέχουν χιλιόμετρα από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και όλων των διεθνών οργανισμών.

Σχεδόν στα όρια της ειρωνείας θα μπορούσε να κατατάξει κανείς, έχοντας επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στις φυλακές, τις τοποθετήσεις των βουλευτών του κυβερνητικού κόμματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (16.9.2020).

Ποιος να πειστεί άραγε για το αμέριστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και τις προσπάθειες επανένταξης των κρατουμένων, όταν τα σχολεία των φυλακών υπολειτουργούν, οι φυλακές υπερπληρώνονται, η καταστολή και ο φόβος έχουν γίνει καθημερινότητα, ενώ ανεστάλη και το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας όταν η κυβέρνηση άλλαξε τους Νέους Κώδικες.

Εξ ονόματος της Σ. Νικολάου μίλησε στην επιτροπή ένας σύμβουλός της, καταγράφοντας μια μάλλον εικονική, σχεδόν ιδανική πραγματικότητα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση κρατουμένων, με έμφαση στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και τα πανεπιστημιακά προγράμματα που καθόλου σπάνια στερούνται τους μαθητές τους λόγω ανεξήγητων (;) μεταγωγών.

Τοποθετήθηκαν στην επιτροπή στελέχη των φυλακών για πολλά και φιλόδοξα προγράμματα που εφαρμόζονται αλλά που κυρίως εξαγγέλλονται. Τα περισσότερα (προγράμματα και σχολεία) που λειτουργούν δημιουργήθηκαν μετά το 2015.

Η περίοδος της πανδημίας, με την απόλυτη έλλειψη προστατευτικών μέσων και την εφαρμογή αποκλειστικά του κανόνα της πλήρους απομόνωσης και της καταστολής, έδειξε καθαρά πώς αντιλαμβάνεται το υπ. ΠροΠο την προστασία και τον σωφρονισμό των κρατουμένων.

Επίκαιρη ερώτηση

Χθες 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σπύρο Λάππα κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Μέτρα προστασίας και συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές κατά την πανδημία». Τα παραδείγματα του συνωστισμού που συνεχώς αυξάνονται μέσα στην πανδημία, με αποτέλεσμα κρατούμενοι να κοιμούνται στα πατώματα, βάζουν σε απόλυτο κίνδυνο την υγεία τους και φυσικά απέχουν χιλιόμετρα από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και όλων των διεθνών οργανισμών.

«Σε χώρες όπως η Γαλλία και η Πορτογαλία υιοθετήθηκαν μέτρα αποσυμφόρησης/πρόωρης απόλυσης, ενώ στη Γερμανία δόθηκαν κινητά τηλέφωνα με προπληρωμένες κάρτες για επικοινωνία των κρατουμένων με τις οικογένειές τους», αναφέρουν ενδεικτικά οι βουλευτές.

Τα ερωτήματα αυτά προφανώς απασχολούν τους κρατουμένους, τους συγγενείς τους, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τα θεσμικά όργανα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ενδεικτικά:

● Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της υγείας των κρατουμένων και των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης; Πώς εξασφαλίζεται η υγιεινή στους χώρους διαβίωσης κρατουμένων (πτέρυγες);
● Υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στις ελληνικές φυλακές; Ποιες ενέργειες έγιναν στο Κ.Κ. Κομοτηνής μετά τον εντοπισμό του κρούσματος κορονοϊού σε κρατούμενο;
● Πώς υλοποιείται η οδηγία ΕΟΔΥ για μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης μεταξύ των κρατουμένων σε συνθήκες υπερσυνωστισμού;
● Πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα και πόσοι σε τριώροφα κρεβάτια;
● Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσυμφόρηση των φυλακών; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ως αντιστάθμισμα στον περιορισμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων (άδειες, επισκεπτήρια κ.λπ.) ώστε να επικοινωνούν οι άνθρωποι με την οικογένειά τους;
● Με ποιον τρόπο καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες των κρατουμένων;
● Γιατί απαγορεύονται τα κλειστά επισκεπτήρια με το (προστατευτικό) τζάμι; Σε ποια νομική βάση στηρίζεται η απαγόρευση τακτικών αδειών και επισκεπτηρίων στους κρατουμένους; Αρκεί ένα απλό έγγραφο της γεν. γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για να ανασταλεί η ισχύς του Σωφρονιστικού Κώδικα;

Φαίνεται όμως ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης και η Σοφία Νικολάου εξαντλούνται καθημερινά και αποκλειστικά στις νυχτερινές εφόδους στα κελιά, προβάλλοντας στα κανάλια τα «λάφυρα» και υποβαθμίζοντας θανάτους, αυτοκτονίες, επεισόδια βίας και εξευτελισμού της αξιοπρέπειας ανθρώπων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
Παραβιάσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα συντελούνται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φυλακές από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά.
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»
Αλλα προβλέπει η οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλα φαίνεται να πράττει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στα πάσης φύσεως υπερπλήρη κέντρα κράτησης.
Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα παντού
Από το δόγμα «νόμος και τάξη» εμφορείται η πολιτική για τα σωφρονιστικά καταστήματα που παρουσίασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφ. Πρ. του Πολίτη Λ. Οικονόμου και η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ....
Κάγκελα παντού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβές και μακρινές εξαγγελίες για τις ήδη γεμάτες φυλακές
Ο νέος γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Κ. Παπαθανασίου παρουσίασε στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για το άμεσο και απώτερο μέλλον των φυλακών και των φυλακισμένων.
Ακριβές και μακρινές εξαγγελίες για τις ήδη γεμάτες φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Έκρυθμη κατάσταση» λόγω Covid στις Φυλακές Πάτρας καταγγέλλει η Πρωτοβουλία
Όταν ούτε στοιχειωδώς δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η μετάδοση του κορονοϊού είναι καλπάζουσα, επισημαίνει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.
«Έκρυθμη κατάσταση» λόγω Covid στις Φυλακές Πάτρας καταγγέλλει η Πρωτοβουλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας