Ημέρες του 2015 ζει η Μυτιλήνη. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την προσωρινή στέγαση των ανέστιων της Μόριας σε πλοία και πρόχειρους αλλά οργανωμένους από το κράτος καταυλισμούς κατέρρευσε με πάταγο λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή του και 12.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και οι 35 διαγνωσμένοι με τον ιό καθώς και οι εκατοντάδες επαφές τους, κοιμούνται όπου βρουν στην άσφαλτο και στα χωράφια, στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μόρια με τον Καρά Τεπέ.
Οι περισσότεροι, πεινασμένοι και διψασμένοι, με τα μωρά στην αγκαλιά, προσπαθούν να επιβιώσουν με μοναδικά εφόδια μια κουβέρτα και τα ρούχα που φορούσαν την ώρα της πυρκαγιάς, εκλιπαρώντας για ένα μπουκάλι νερό και λίγο γάλα για τα βρέφη τους. Οι πιο τυχεροί από αυτούς χθες εξασφάλισαν μια μερίδα φαγητού που μοίρασε ο στρατός και λίγα μπουκάλια νερού που επίσης μοιράστηκαν τυχαία και όπως όπως σε όσους πρόλαβαν.
Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι και το γεγονός ότι ήδη η Υπατη Αρμοστεία στη Μυτιλήνη ετοιμάζεται να μοιράσει 2.000 σκηνές στους άστεγους πρόσφυγες της Μόριας, οι οποίες εννοείται ότι θα στηθούν όπου δει ή αλλιώς σε δρόμους και χωράφια κατά μήκος του οδικού άξονα. Το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου από το κυβερνητικό κλιμάκιο για επανεγκατάσταση μερίδας προσφύγων στη Μόρια σε όσες σκηνές γλίτωσαν από την πρώτη πυρκαγιά, καθώς και σε νέες που θα τοποθετούνταν σε σημεία που δεν είχε πλήξει η φωτιά, έγινε στάχτη από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στον Ελαιώνα. Τελευταία αναζωπύρωση, η τέταρτη στη σειρά το απόγευμα της Πέμπτης, συνέχιζε να καίει κυριολεκτικά πλέον τις ελάχιστες πρόχειρες κατασκευές που είχαν απομείνει όρθιες.
Το σχέδιο για στέγαση 2.000-2.500 ατόμων σε πλοίο της «Blue Star» καθώς και σε δύο αρματαγωγά που θα έδεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ναυάγησε, αφού το μεν πρώτο έφτασε στη Λέσβο αλλά έδεσε τελικά στο λιμάνι του Σιγρίου και μέχρι αργά χθες το απόγευμα παρέμεινε κενό, ενώ και τα δύο αρματαγωγά που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμα να αναχωρήσουν από τον Σκαραμαγκά ώστε να φιλοξενήσουν από 500 ανθρώπους το καθένα παρέμειναν δεμένα, προφανώς κατ’ εντολήν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αρνείται να τα παραχωρήσει για τη στέγαση αιτούντων άσυλο «εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά», αλλά και «πανδημίας», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Μοναδική σανίδα σωτηρίας πλέον για την κυβέρνηση, που έχει κηρύξει τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, η επίκληση στο «συναίσθημα ευθύνης που πρέπει να δείξουν οι αιρετοί του νησιού», αλλά και οι απειλές για νέα διοικητική διαίρεση που θα αναιρεί την πρόσφατη με την οποία δημιουργήθηκε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου! «Μετά την (προ)χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Μυτιλήνη με τους δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, επικαλούμενος «την ανάγκη υγειονομικής προστασίας των πολιτών αλλά και την εθνική μας ασφάλεια». Ο ίδιος κάλεσε την Αυτοδιοίκηση στο νησί να ανταποκριθεί στο χρέος της και να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών και ταυτόχρονα «να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ προσπάθησε να μεταφέρει τη μαγική εικόνα ότι όλα θα είχαν λυθεί μέχρι χθες το βράδυ, αναφέροντας ότι τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες: «η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών» ώστε, όπως επισήμανε, «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες». Η γραμμή άλλωστε είχε οριστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος αναφερόμενος στα γεγονότα επικαλέστηκε «σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας», καλώντας «να υπάρξει συντονισμένη κινητοποίηση για την παροχή άμεσης στήριξης -στέγασης, σίτισης και υγειονομικής προστασίας- στους ευάλωτους αυτούς ανθρώπους».
Στη συνέχεια όμως έδειξε και το σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης. «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση», είπε αναφερόμενος στη δεύτερη πυρκαγιά και βάλλοντας εναντίον των προσφύγων: «Το έκαναν γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές να το ξεχάσουν».
Τι συμβαίνει στο νησί
Οι υπουργοί στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στη σταθερά αρνητική θέση που προβάλλουν οι δήμαρχοι του νησιού αλλά και ο περιφερειάρχης, αρνούμενοι να δεχτούν την παραμικρή παραχώρηση γης για την έστω προσωρινή φιλοξενία άστεγων προσφύγων. Αναφερόμενος στην ίδια άκαρπη σύσκεψη, ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος, το απόγευμα της Τετάρτης, έγραφε τα εξής στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ενα πολύ δύσκολο απόγευμα. Πολύ σκληρή η μοναξιά... Ειδικά όταν όλοι θεωρούν δίκαιο αυτό που εσύ θεωρείς καταστροφή. Εκτός μιας εξαίρεσης. Αλλά είναι απίστευτη πλέον η πίεση και ο δρόμος πολύ κακοτράχαλος. Σοβαρή πλέον και η πιθανότητα ριζικών ανακατατάξεων, σε διοικητικό επίπεδο, στον α’ αυτοδιοικητικό βαθμό». Για να επανέλθει λίγη ώρα αργότερα και να σημειώσει: «Οποιος νομίζει ότι αν καταργηθεί ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το πρόβλημα θα λυθεί, είναι βαθιά νυχτωμένος. Μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εντείνεται συνεχώς η πίεση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου να δεχτεί τη δημιουργία μιας νέας δομής στα διοικητικά του όρια και, αν δεχτούμε ως αληθείς τις αναφορές του δημάρχου, τότε η κυβέρνηση σκέφτεται -ή έστω επισείει ως απειλή- ακόμα και τη διοικητική κατάργηση του δήμου ώστε να το πετύχει! Σταθερά αρνητικός και ο κόσμος στη Λέσβο, δηλώνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί έτοιμος για νέες κινητοποιήσεις, θεωρώντας τη φωτιά στη Μόρια ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεμπερδεύει με το προσφυγικό μια και καλή.
Ετσι, δίπλα στα μπλόκα της αστυνομίας και υπό την ανοχή της, στο Καρά Τεπέ, στη Μόρια που τελεί υπό αποκλεισμό και στον κόμβο Παναγιούδας, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους οι ακροδεξιές πολιτοφυλακές που υπό την ανοχή των αστυνομικών αναβίωσαν στον γενικό χαμό πρακτικές όπως ελέγχους στα αυτοκίνητα και προπηλακισμούς σε όσους μοιάζουν με αλληλέγγυους ή εργάζονται σε ΜΚΟ. Μαζί τους και ειδικά στα μπλόκα που έχουν στηθεί για τον αποκλεισμό της Μόριας και της όποιας προοπτικής ανασύστασης του ΚΥΤ, και στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, έχοντας στήσει και βαριά οχήματα του δήμου. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο οποίος σε δηλώσεις του επανέλαβε την πάγια θέση της δημοτικής αρχής «καμία νέα δομή στη Λέσβο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας