• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 13.4°C / 17.4°C
    4 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 8.7°C / 13.3°C
    7 BF
    31%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 13.2°C / 16.0°C
    6 BF
    60%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 10.9°C / 11.6°C
    4 BF
    26%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    3 BF
    62%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    11°C 8.0°C / 11.5°C
    3 BF
    34%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 7.9°C
    5 BF
    42%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    4 BF
    51%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 18.8°C
    6 BF
    53%
  • Μυτιλήνη
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 14.0°C / 16.9°C
    3 BF
    51%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 15.8°C / 18.4°C
    4 BF
    39%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 9.6°C / 9.6°C
    7 BF
    61%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    6 BF
    58%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 8.4°C / 11.9°C
    4 BF
    50%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 9.5°C / 15.5°C
    3 BF
    53%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 18.8°C
    6 BF
    50%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.4°C / 17.7°C
    2 BF
    78%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.3°C / 14.9°C
    4 BF
    39%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 10.7°C / 12.2°C
    5 BF
    35%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    6°C 5.5°C / 5.5°C
    2 BF
    69%

Τουρκικές ακταιωροί δυσχέραιναν την επιχείρηση του Λιμενικού στη Χάλκη

  • A-
  • A+

Την παρουσία δυο τουρκικών ακταιωρών στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Χάλκης, το βράδυ της Τρίτης και ενώ το Λιμενικό Σώμα προσπαθούσε να διασώσει δεκάδες μετανάστες μέσα από τη θάλασσα, επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός.

Όπως υποστήριξε τα τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό των ανθρώπων που κινδύνευαν  στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ν. Λαγκαδιανός στην παρουσίαση της χθεσινοβραδινής ευρείας επιχείρησης διάσωσης, που έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας στις 12.30 σήμερα το μεσημέρι, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στη θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, 19 διασωθέντες. Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της ελληνικής ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων.

Ο Ν. Λαγκαδιανός επισήμανε ότι η αυξημένη επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιείται από το Λιμενικό Σώμα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών καθώς και αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά (μείωση κατά 95% σε σύγκριση με το περασμένο έτος 2019). Και αυτή η προσπάθεια, όπως δήλωσε, είναι τιτάνια, καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών. Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας.

Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού και της FRONTEX προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από 25 τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν  επανειλημμένα ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Αναφορικά με τη διάσωση το βράδυ της Τρίτης δυτικά της Χάλκης έκανε γνωστό ότι:

«Σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες βρίσκεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων 5 μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, 72 στη  Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διασωθέντες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υποβάλλονται σε τέστ για τον COVID-19 και μπήκαν καραντίνα για τις προσεχείς ημέρες, σε ξενοδοχείο που ενοικιάστηκε γι'αυτό το σκοπό.
Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο  επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.
  • Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.
  • Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια
  • Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί».

Τονίζεται ότι, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται.
«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση 96 συνανθρώπων μας τη χθεσινή νύχτα στο Αιγαίο. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος απέδειξαν για ακόμα μία φορά ότι προστατεύουν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα, αλλά απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας  Γιάννης Πλακιωτάκης.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τουρκική πρόκληση σε επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στη Χάλκη
Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Τουρκική πρόκληση σε επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στη Χάλκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νύχτα αγωνίας στη Χάλκη - Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών
Ενενήντα δυο μετανάστες έχουν διασωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που  πραγματοποιεί το...
Νύχτα αγωνίας στη Χάλκη - Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι Ελευσίνας
Και νέο εργατικό ατύχημα συνέβη το πρωί της Δευτέρας, αυτήν τη φορά στο κεντρικό λιμάνι της Ελευσίνας. Τραυματίστηκε 54χρονος εργαζόμενος σε φορτηγό πλοίο, το οποίο ελλιμενίζεται στο λιμάνι. 
Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι Ελευσίνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρκιοί: Ο Άγγελος φέτος δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
Ο μοναδικός μαθητής στο ακριτικό νησί στους Αρκιούς, Άγγελος Κουβαράς, φέτος δεν έκανε παρέλαση μόνος του.  Τον συνόδευσαν 13 παιδιά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας, που ταξίδεψαν μέχρι το ακριτικό νησί μαζί...
Αρκιοί: Ο Άγγελος φέτος δεν ήταν μόνος στην παρέλαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας