ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιώργος Παγούδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εικόνες σοκαριστικές με δεκάδες πρόσφυγες στριμωγμένους σαν σαρδέλες μέσα σε ακυβέρνητες φουσκωτές διασωστικές σχεδίες τύπου liferaft έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για τη σοδειά του ελληνικού Λιμενικού το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν σε τουλάχιστον δύο περιστατικά αφίξεων στη Λέσβο εξαφανίστηκαν άλλη μια φορά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πρόσφυγες.

Μαζικές επαναπροωθήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε και πάλι στην παραλία Γαββαθάς στη Βόρεια Λέσβο και έγινε αντιληπτό από κάτοικο της περιοχής, όταν νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας είδε αυτοκίνητα του Λιμενικού να κατευθύνονται προς τα εκεί και στη συνέχεια να απομακρύνονται.

Μαζικές επαναπροωθήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο

Επρόκειτο για 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 21 παιδιά, τους οποίους εντόπισε το τουρκικό Λιμενικό σε σωσίβια λέμβο την Κυριακή τα ξημερώματα να πλέουν ανοιχτά της Φώκαιας. Δήλωσαν ότι είχαν αποβιβαστεί στο συγκεκριμένο σημείο και από εκεί τους παρέλαβαν οι Αρχές της χώρας μας για να μεταφερθούν αργότερα είτε στο λιμάνι της Μυτιλήνης είτε σε άλλο λιμάνι της Λέσβου. Από εκεί τους μετέφεραν με σκάφος τους στα ανοιχτά, όπου τους εγκατέλειψαν πάνω σε liferaft.

Μερικές ώρες αργότερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή οι Τούρκοι λιμενικοί εντόπισαν άλλο ένα liferaft και μια φουσκωτή λέμβο στα οποία επέβαιναν 81 άτομα σε άθλια κατάσταση, που και αυτοί υποστήριξαν ότι είχαν αποβιβαστεί στη Λέσβο τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μαζικές επαναπροωθήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η ομάδα αυτή ή έστω κάποιοι από αυτούς είχαν αποβιβαστεί στην παραλία της Αρχαίας Αντισσας στη Βόρεια Λέσβο, όπου και πάλι ντόπιοι της περιοχής τούς αντιλήφθηκαν.

Τέλος, χθες το πρωί σημειώθηκε ένα θαλάσσιο pushback με 34 ανθρώπους, μεταξύ τους και πολλά μικρά παιδιά, να γίνονται επί ώρες μπαλάκι μεταξύ των σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής. Τελικά οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να τους διασώσουν.