• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.2°C
  4 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.7°C / 2.4°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 7.8°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  4 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 4.2°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -4.3°C / -0.6°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  1 BF
  65%

Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Φιλίπ Λεκλέρκ (αριστερά) και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράφουν το πρόγραμμα ESTIA II

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Yπογράφτηκε «λειψό» το νέο πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II»

 • A-
 • A+

Την ανησυχία της εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία για τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος ESTIA II και τον πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη δυνατότητα εκπλήρωσης των προβλεπόμενων προδιαγραφών από τις οργανώσεις και τους φορείς που το υλοποιούν.

Σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία είχαν κληθεί επιλεκτικά δημοσιογράφοι (η «Εφ.Συν.» δεν είχε προσκληθεί, ούτε ενημερωθεί), υπογράφτηκε χθες η τριμερής συμφωνία μεταξύ του υπουργείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Υπατης Αρμοστείας για το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας όσων ζητούν άσυλο σε διαμερίσματα.

Το ΕSTIA II αποτελεί συνέχεια του πολύ επιτυχημένου προγράμματος που υλοποίησε η Υπατη Αρμοστεία. Η διαχείριση του νέου προγράμματος θα περάσει στο ελληνικό κράτος ύστερα από μια μεταβατική περίοδο, όπως άλλωστε ήταν προγραμματισμένο από πολύ καιρό.

Για πρώτη φορά συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος θα μπορούν να έχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ιδιωτικές εταιρείες, καθώς περιλαμβάνονται τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μαζί με τα νομικά πρόσωπα δήμων, τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση των θέσεων από 25.500 σήμερα σε 40.000 μέχρι το 2021.

Η μειωμένη χρηματοδότηση, εξ ολοκλήρου από ευρωπαϊκούς πόρους, ανέρχεται σε 91.500.000 ευρώ για το 2020. Η χρηματοδότηση για το χρηματικό βοήθημα που δίνεται σε όσους ζητούν άσυλο, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη της διαβίωσης, ανέρχεται σε 125.000.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο θέτει στόχο την περιστολή του ποσού μέσα στο 2021, εκτιμώντας ότι θα μειωθεί ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο λόγω της μείωσης της ροής και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου.

Ωστόσο οι στόχοι και οι εξαγγελίες του υπουργείου ακούγονται μάλλον φιλόδοξοι, αν κρίνει κανείς από την προσεκτικά επιφυλακτική διατύπωση της ανακοίνωσης της Υπατης Αρμοστείας και των δηλώσεων του επικεφαλής της Φιλίπ Λεκλέρκ.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τη δέσμευσή της να αναλάβει τον έλεγχο των 25.000 θέσεων σε όλη τη χώρα. Ελπίζουμε και θα βοηθήσουμε να αυξήσει τις θέσεις αυτές. […] Η διαφύλαξη της βιωσιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας αυτού του εμβληματικού προγράμματος θα πρέπει να αποτελεί κοινό μας στόχο, καθώς έχει αποδείξει ότι οι πρόσφυγες και οι τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα μπορούν να ζήσουν μαζί» σημείωσε ο κ. Λεκλέρκ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Υπατη Αρμοστεία πιστεύει πως οι ελληνικές αρχές θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους, ενώ δουλεύει με τους εταίρους της προκειμένου να διατηρηθεί η διαχείριση όλων των διαμερισμάτων στη βάση αυτών των διαβεβαιώσεων.

»Σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή δυναμικότητα υποδοχής και με την πανδημία του Covid-19 να συνεχίζεται, η χώρα δεν αντέχει να διακινδυνεύσει να χάσει θέσεις στέγασης και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χιλιάδες ευάλωτοι αιτούντες άσυλο να βρεθούν χωρίς διαμονή και υποστηρικτικές υπηρεσίες».
 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού
Η απόφαση διενέργειας κλειστού διαγωνισμού, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης, περιλαμβάνει την «παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων».
Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τείχη της ντροπής σε ΚΥΤ
Ο ΔΟΜ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την ευθύνη για την πρωτοβουλία, την οποία βέβαια δεν έχουν πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν και να εκτελέσουν.
Τείχη της ντροπής σε ΚΥΤ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
289 εκατ. στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες
Εκτακτη χρηματοδότηση ενέκρινε η Κομισιόν για τις ανάγκες της διαχείρισης του προσφυγικού, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας, να εξασφαλιστούν επαρκείς συνθήκες των κέντρων υποδοχής, να...
289 εκατ. στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Κομισιόν αδειάζει το υπ. Μετανάστευσης για το ESTIA
Η Επιτροπή διαψεύδει ότι αναγκάστηκε να κλείσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους, μεταξύ άλλων επειδή τάχα δεν θα υπήρχαν στο εξής διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Κομισιόν αδειάζει το υπ. Μετανάστευσης για το ESTIA
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Παραπληροφορεί για τους νεκρούς πρόσφυγες ο Ν. Μηταράκης
Ακόμη και συγκριτικά με την περίοδο της μαζικής άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων το 2015 και τα αμέσως επόμενα χρόνια, η αναλογία νεκρών προς αφίξεις παραμένει σχεδόν οκτώ φορές χειρότερη από τότε.
Παραπληροφορεί για τους νεκρούς πρόσφυγες ο Ν. Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας