• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.2°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 31.1°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.2°C / 32.2°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.4°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 31.1°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 18.9°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.8°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 30.0°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.0°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 33.0°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.9°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.0°C
  5 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 31.1°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
Κυνική ομολογία χορηγιών από σχολάρχες στη Ν.Δ.
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυνική ομολογία χορηγιών από σχολάρχες στη Ν.Δ.

 • A-
 • A+
Τόσο η Πειραιώς όσο και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων παραδέχονται τη μεταξύ τους συναλλαγή, εμφανίζοντάς την ως διάφανη διαδικασία ● «Κάποιοι χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τη χρηματοδότηση της Ν.Δ. από ιδιωτικά σχολεία. Τόσο η Ν.Δ. όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σχολείων το ομολογούν κυνικά, χωρίς καμία διάθεση για εξήγηση ή δικαιολόγηση της διαπλεκόμενης σχέσης τους, προσπαθώντας, μάλιστα, να αποπροσανατολίσουν από την ουσία.

«Η Ν.Δ. με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της», απαντά το κυβερνητικό κόμμα την ώρα που προχωρά σε μια σαρωτική παρέμβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση και προκλητικά υπέρ των συμφερόντων των σχολαρχών.

«Ηταν μια διαδικασία διάφανη. Γι’ αυτό και κάποιες εκπαιδευτικές εταιρείες συμμετείχαν», απαντά μάλλον σφυρίζοντας ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων για λογαριασμό των εξεχόντων μελών του που δεν κρύβουν ότι χρηματοδοτούν με τα δίδακτρα των μαθητών τους ένα πολιτικό κόμμα. «Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;» θα μπορούσαν να πουν αμφότεροι οι πρωταγωνιστές, ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος παρεμπιπτόντως συμπεριέλαβε στο πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Εξώδικη πρόσκληση

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ), χθες, έστειλε εξώδικη πρόσκληση προς την υπουργό Παιδείας με αφορμή την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.». Ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει το νομοσχέδιο που διαλύει την ιδιωτική εκπαίδευση επισημαίνοντας «το τεράστιο ηθικό, πολιτικό, ίσως και νομικό, ζήτημα που προκύπτει από την αποκάλυψη της εφημερίδας:

»Δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει και η ΟΙΕΛΕ, «εδώ έχουμε την αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς lobbying που αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος».

Αν δεν επρόκειτο για σοβαρό πολιτικά και ηθικά θέμα, θα μπορούσε η Ν.Δ. και οι σχολάρχες να περίμεναν ότι θα πείσουν με τη θρησκευτική λογική ότι «αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία». Ωστόσο το «νόμιμον» ουκ έστιν πάντα «ηθικόν». Οπως είναι σίγουρο ότι αν ήλεγχε σχολαστικά η ηγεσία της Ν.Δ. τους χρηματοδότες της, θα είχε νιώσει ντροπή και θα φρόντιζε για το κύρος της.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το 2016 και οι συνεισφορές επιχειρήσεων μέχρι 20.000 ευρώ, τηρώντας όλα όσα ορίζει ο νόμος», ενώ διευκρινίζει ότι όλα έγιναν «δίχως περίεργες διαδρομές και εικονικές συμβάσεις όπως γινόταν στο “μαγαζί”».

Καταλήγει δε, τονίζοντας πως «η προσπάθεια να συνδεθεί η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, με συμφέροντα, είναι άλλη μια θλιβερή απόπειρα να κάνουν το άσπρο-μαύρο».

Είναι το ίδιο θλιβερό, όμως, όταν μια κυβέρνηση λέει ναι, τα πήρα δεν το κρύβω αλλά λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν. Κάποιοι θα το χαρακτήριζαν και πολιτικά επιλήψιμο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!
«Υπάρχουν σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη Ν.Δ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών, Μιχάλης Κουρουτός, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιφυλάξεις της κυρίας υπουργού
Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η υπουργός Παιδείας σε συνάντηση της με την ΟΛΜΕ, για βασικά σημεία του νέου εξεταστικού όπως τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης στα οποία η εισαγωγή γίνεται μόνο με το απολυτήριο.
Οι επιφυλάξεις της κυρίας υπουργού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καθαγιασμός των ιδιωτικών
​Με τον δικό του τρόπο αποφάσισε να εγκαινιάσει σήμερα τη νέα σχολική χρονιά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα προλογίσει ένα βιβλίο για την εκπαίδευση, το οποίο εξηγεί τα...
Καθαγιασμός των ιδιωτικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και συ, τέκνον... ΔΟΕ;
Ενώ αρχικά η ομοσπονδία των δασκάλων είχε συμφωνήσει για τη διαδικασία μοριοδότησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (σχετικά με την προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία), που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του...
Και συ, τέκνον... ΔΟΕ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πειραματισμοί με τα Πειραματικά
Η θύελλα για τα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, παρασύροντας ακόμα και τη στρατηγική του υπουργείου Παιδείας που άρχισε να παλινωδεί μέσα στο δίλημμα της κατάργησης ή μη των...
Πειραματισμοί με τα Πειραματικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες
Αντιδράσεις για την αντιπαιδαγωγική και πρόχειρη λύση των κοντέινερ σε προαύλια σχολικών μονάδων που οδηγεί στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κάθετα αντίθετοι με τα κοντέινερ σε τρεις σχολικές μονάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας