Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με ανοιχτή επιστολή του ο επί 27 χρόνια γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς καταγγέλλει 9 ναυτεργατικά σωματεία για πραξικόπημα στην Ομοσπονδία, συνδέοντάς το με το «όραμα του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τη μείωση των αποδοχών των Ελλήνων ναυτικών». «Αδυνατώ να εντοπίσω το όραμα που υπηρετεί την τελευταία δεκαετία», του απαντά ο Θόδωρος Βενιάμης

Την πιο σοβαρή κρίση στα 100 χρόνια από την ίδρυσή της φαίνεται ότι περνάει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Χθες ο γενικός γραμματέας της, Γιάννης Χαλάς, που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση από το 1993, επτά μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων αναταράξεων, με ανοιχτή επιστολή του κατήγγειλε σχέδιο κατάργησης της «νόμιμα και απολύτως δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας της ΠΝΟ» από 9 ναυτεργατικά σωματεία της Ομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, η θητεία του οποίου κανονικά λήγει στις 23/11/2022, προχωρά σε μια αναδρομή για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του και στη συνέχεια καταθέτει την άποψή του για το τι ακριβώς έχει συμβεί από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν –σύμφωνα πάντα με τον ίδιο– 9 συνάδελφοί του πρόεδροι ναυτεργατικών σωματείων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ) εντελώς «ξαφνικά αλλά προσχεδιασμένα» επιχείρησαν να καταργήσουν χωρίς καμία αιτιολογία τη νόμιμα απολύτως δημοκρατικά εκλεγμένη από το πανναυτικό συνέδριο ηγεσία της ΠΝΟ.

Προσέφυγαν στο δικαστήριο και ζήτησαν την αντικατάστασή μου από τη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ και τον διορισμό στη θέση αυτή του επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ). Η αίτησή τους απερρίφθη. Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι με ανακοινώσεις τους επίδοξοι αναμορφωτές σιωπούν για την απόφαση», αναφέρει.

Στη συνέχεια συνδέει τα 9 σωματεία με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρο Βενιάμη λέγοντας: «Ο λόγος τους για την Ομοσπονδία και τα σωματεία, θυμίζει αντίλαλο των εισηγήσεων του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών… Παρέλειψαν βέβαια οι ίδιοι για ευνόητους λόγους να δημοσιεύσουν στο περιοδικό τους και το όραμα του προέδρου της ΕΕΕ για τη μείωση των αποδοχών των Ελλήνων ναυτικών -από κατώτερους αξιωματικούς και σε όλα τα πληρώματα– στο επίπεδο ναυτικών τριτοκοσμικών χωρών». Καταλήγοντας δηλώνει ότι «λιποτάκτης του καθήκοντος δεν υπήρξα ποτέ, ούτε πρόκειται να γίνω».

Αμεση ήταν η απάντηση του Θ. Βενιάμη, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σχολίασε: «Οσοι υπηρετούν θεσμικούς ρόλους πρέπει να περιμένουν να κριθούν μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, γιατί τότε θα αποτιμηθεί η συνολική τους προσφορά. Ομως, ο γενικός γραμματέας προτιμά να “διαφημίζει” ο ίδιος το έργο του, στάση που τορπιλίζει την υστεροφημία που θα έπρεπε κανονικά να επιθυμεί».

Ανέφερε επίσης πως διαπιστώνει με απογοήτευση ότι ο γενικός γραμματέας δεν βλέπει το δάσος αλλά μόνο το δέντρο και αυτό της δικής του επιλογής και πρόσθεσε: «Αδυνατώ να εντοπίσω το όραμα που υπηρετεί την τελευταία δεκαετία, εκτός κι αν αυτό είναι η φθίνουσα πορεία του ελληνικού νηολογίου και της ναυτοσύνης των Ελλήνων, και το ευρύτερο τέλμα του ναυτικού επαγγέλματος στην πατρίδα μας. Η ιστορία λοιπόν θα τον κρίνει και ας μην προκαταλαμβάνει αυτή με εγωκεντρικές δηλώσεις. Η ναυτιλία των Ελλήνων υπήρχε και μεγαλούργησε πριν από αυτόν και θα υπάρχει και θα μεγαλουργήσει και μετά από τη δική του ηγεσία».