Ξεκίνησε χθες στον Δήμο της Αθήνας η τελευταία φάση της κτηματογράφησης, κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής ιδιοκτησίας τους.
Η ανάρτηση στο πλαίσιο του Κτηματολογίου έκανε χθες πρεμιέρα και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, έως τις 3 Αυγούστου, και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.
Οπως ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα (προφανή αλλά και σοβαρά, όπως π.χ. μη εμφάνιση της ιδιοκτησίας) στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.
Θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό να ελεγχθούν με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και τα τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σε αυτό το στάδιο (ανάρτηση) και όχι στην επόμενη φάση διορθώσεων, που απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (π.χ. δικαστική απόφαση).
Οι πολίτες μπορούν να ενημέρωνονται για το ακίνητό τους μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου με χρήση των κωδικών TΑΧΙSnet, αλλά μόνο μέχρι τη λήξη της ανάρτησης. Για τον Δήμο της Αθήνας (και σε άλλες περιοχές της χώρας) οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν φάκελο με το σχετικό υλικό στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Επιπλέον σε όσους δικαιούχους είναι διαθέσιμη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ήδη αρχίσει να στέλνεται σχετική ειδοποίηση. Οσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.
Μετά την έναρξη της ανάρτησης σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ. σύνταξη συμβολαίων, συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου, καταχώριση στο Υποθηκοφυλακείο) είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, το οποίο εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν σχετικής αίτησης. Εντός του καλοκαιριού του 2020 θα πραγματοποιηθεί ανάρτηση σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων: Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας, Εύβοιας και Βοιωτίας.
Τα πρόστιμα
Από τον Ιούλιο θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων στο Κτηματολόγιο και όσοι δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιμέρους λεπτομέρειες θα ενσωματωθούν στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, ενώ θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής αίτησης. Τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στον νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός.
