Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 26.4°
2 BF
50%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.9°
1 BF
56%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 26.0°
2 BF
49%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
61%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.1° 24.6°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
53%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
51%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.4°
3 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 25.1°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 24.8°
5 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
74%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.2° 24.5°
1 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
25.6° 23.5°
1 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 26.4°
2 BF
35%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
2 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.8° 25.3°
2 BF
62%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
22/3/20: Το όχημα της αστυνομίας παίζει ηχογραφημένο μήνυμα σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί «για λόγους δημόσιας υγείας, απομακρυνθείτε». Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ούτε νερό να πλύνουν τα χέρια τους. | ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ενας μήνας «φυλακή» στο κολαστήριο της Μαλακάσας

Συμπληρώνονται τέσσερις εβδομάδες υγειονομικού αποκλεισμού της παλιάς προσφυγικής δομής στο στρατόπεδο της Μαλακάσας. Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού είχε εντοπιστεί στις 5 Απριλίου. Αμέσως η δομή τέθηκε σε καραντίνα «για 14 ημέρες», όπως έλεγαν οι αρχικές ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν σε φαρσί και αραβικά στην είσοδο του στρατοπέδου. Τις 14 αυτές ημέρες δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των προσφύγων, ενώ αμέσως μετά το πέρας αυτής της περιόδου εντοπίστηκε νέο κρούσμα και η καραντίνα ανανεώθηκε. Οι περίπου 2.500 πρόσφυγες που ζουν στην παλιά δομή της Μαλακάσας κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, όσο και από τις φοβερές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Χρονικό της καραντίνας

1/3/20: Τα κοντέινερ είναι τουλάχιστον 20 ετών. Ακόμα και πριν την πανδημία, επισκευές δεν γίνονταν ή καθυστερούσαν πολύ. Πολλά κοντέινερ έβγαλαν το χειμώνα με σπασμένα κουφώματα και τζάμια
| ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Στις 5 Απριλίου που ανακοινώθηκε ότι στη δομή της Μαλακάσας εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού, η πρώτη αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας ήταν να απαγορεύσει στους πρόσφυγες την έξοδο από το στρατόπεδο. Μόλις 4 ημέρες νωρίτερα είχε εφαρμόσει το ίδιο μέτρο στο καμπ της Ριτσώνας, όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα: ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν το στρατόπεδο και καταδίωκαν πρόσφυγες που έβγαιναν. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Ρ., πρόσφυγα από τη Μαλακάσα, τις πρώτες ώρες της καραντίνας απαγορευόταν η κυκλοφορία ακόμη κι εντός του στρατοπέδου.

2/5/20
| ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Πέρασαν τρεις ολόκληρες ημέρες μέχρι να έρθουν τα πρώτα τρόφιμα στο στρατόπεδο, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μοίρασε από μία κούτα τρόφιμα για μία εβδομάδα σε κάθε πρόσφυγα. Τα τρόφιμα ήταν χαμηλής διατροφικής αξίας και δεν έφταναν για μία εβδομάδα, όπως μας είπαν ο Σ. και η Γ., πρόσφυγες στη Μαλακάσα. Σύμφωνα δε και με άλλες μαρτυρίες, μοιράστηκαν στους περισσότερους - όχι σε όλους. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για βρεφικά τρόφιμα ή προϊόντα που χρειάζονται οι ευπαθείς ομάδες.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Στις 19 Απριλίου, ημερομηνία που θεωρητικά θα έληγε η καραντίνα, κυκλοφόρησε η ειδοποίηση ότι θα επιτραπεί σε νέους κάτω των 30 ετών να μεταβούν στην Αθήνα για ψώνια. Κίνηση που περισσότερο μαρτυρούσε τη δεινή κατάσταση του στρατοπέδου λόγω των ελλείψεων, παρά την επιτυχία της καραντίνας. Και πράγματι, στις 22 Απριλίου, όταν ένας πρόσφυγας κατήγγειλε την κακοποίηση του 10χρονου γιου του από άλλον πρόσφυγα, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και σήμανε εκ νέου συναγερμός.

1/12/19: Τα ανοιχτά πλυσταριά είναι η μόνη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό που έχουν οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές
| ΟΡΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Υποκριτικός συναγερμός. Τις ημέρες που προηγήθηκαν δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ποια ήταν η κατάσταση του στρατοπέδου. Εγιναν κάποια τεστ, μερικά από τα οποία βγήκαν θετικά, ενώ κάποια άλλα δεν πήραν απάντηση ποτέ. Για τους ανθρώπους που έμαθαν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό εκείνες τις ημέρες δεν υπήρξε καμία παραπάνω μέριμνα, δεν άλλαξε τίποτα. Θα μπορούσε κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι ο λόγος που σήμανε συναγερμός στις 22 Απριλίου ήταν επειδή ο πρόσφυγας που κατήγγειλε την κακοποίηση του γιου του είχε έρθει σε επαφή με πολλούς αστυνομικούς, είχε μπει σε περιπολικό και είχε περάσει από κτίρια διαφόρων υπηρεσιών της αστυνομίας.

Το μόνο μέτρο που πάρθηκε για το στρατόπεδο ήταν η αύξηση της καταστολής: μια κλούβα ΜΑΤ στην είσοδο του στρατοπέδου, περιπολικά και τρεις περιπολίες γύρω από το στρατόπεδο επί 24ώρου βάσεως. Παράλληλα έχουν γίνει συλλήψεις προσφύγων που βγήκαν από το στρατόπεδο και, επιπλέον του προστίμου που προβλέπεται, σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για παραβίαση μέτρων σχετικά με την πρόληψη ασθενειών. Η είδηση κυκλοφόρησε σε δημοσιεύματα που τους περιέγραφαν σαν δραπέτες, ενώ ο σχηματισμός δικογραφίας υπερβαίνει σε αυστηρότητα τη συνήθη αντιμετώπιση παραβάσεων.

Είναι δε παραπάνω από λογικό να θέλουν να μεταβούν στην Αθήνα. Η καραντίνα είναι ένα φοβερά δυσβάσταχτο καθεστώς για τους 2.500 πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο. Πέρα από τον κίνδυνο του κορονοϊού που σε τέτοιες συνθήκες είναι ανεξέλεγκτος, μια σειρά άλλες χρόνιες ασθένειες που χρειάζονται αγωγή καθώς και αναπηρίες παραμένουν χωρίς φροντίδα. Τα τρόφιμα μακράς διαρκείας του ΔΟΜ δεν φτάνουν και δεν είναι υγιεινά για τους ήδη καταπονημένους οργανισμούς των προσφύγων. Τα χρήματα τελειώνουν και μέρα με τη μέρα δυσχεραίνεται και η πρόσβαση στο ίντερνετ καθώς τα δεδομένα στα κινητά των προσφύγων εξαντλούνται. Δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αποκτήσουν ενημέρωση για το τι συμβαίνει έξω, σε πράγματα που τους αφορούν αλλά και συνολικότερα, ενώ δεν υπάρχει καμία διαδικασία επίσημης ενημέρωσης μέσα στο στρατόπεδο.

Τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο δεν έχουν πρόσβαση στη διαβόητη «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» που «προσφέρει» το υπουργείο Παιδείας. Οσα κρατούν επαφή με τα μαθήματά τους είναι χάρη στην αυταπάρνηση των καθηγητών που επικοινωνούν μαζί τους με WhatsApp, τους στέλνουν ασκήσεις, τους συμπαραστέκονται ψυχολογικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τούς αγοράζουν και δεδομένα προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Πριν από την καραντίνα

1/12/19
| ΟΡΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Τα προβλήματα δεν προέκυψαν με την καραντίνα. Προϋπήρχαν εξαιτίας των ρατσιστικών αντιπροσφυγικών πολιτικών και εντάθηκαν με αυτήν. Πιο εμβληματικό παράδειγμα, το γεγονός ότι πάνω από 500 άνθρωποι ζουν εδώ και μήνες σε σκηνές, καθώς ούτε η Μαλακάσα διαφέρει από τη γενική εικόνα της υπερφόρτωσης των δομών που γνωρίζουμε από τα νησιά.

Για να γλιτώσουν από το κρύο, τη βροχή, το χαλάζι και το χιόνι, πολλοί από αυτούς που ζούσαν σε σκηνές στους ανοιχτούς χώρους του καμπ, αναγκάστηκαν να μπουν στις αποθήκες. Οι υπόλοιποι ζουν είτε σε πάνινα υπόστεγα του UNCHR είτε σε άλλα ακατάλληλα κτίρια, όπως για παράδειγμα ένα υπόστεγο αποτελούμενο από δύο τοίχους τσιμεντόλιθων. Οι πρόσφυγες που ζουν σε σκηνές χρησιμοποιούν κοινόχρηστες τουαλέτες και μπάνια, νερό παίρνουν από υπαίθρια πλυσταριά και ρεύμα από μπαλαντέζες. Δεν έχουν τρόπο να αποθηκεύουν τρόφιμα και δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό.

12/4/20: Τα τρόφιμα που παραδίδει μια φορά τη βδομάδα ο ΔΟΜ
| ΟΡΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Η μεγάλη πλειονότητα ζει στα κοντέινερ, τα οποία είναι τουλάχιστον 20 ετών. Πρόκειται για τα ίδια κοντέινερ που είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς το 1999. Είναι επομένως φθαρμένα και παθαίνουν συχνά ζημιές. Λόγω γραφειοκρατίας και αδιαφορίας πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζουν, από διαρροές και παράθυρα που δεν κλείνουν μέχρι ηλεκτρολογικά, μένουν άλυτα. Σε διάφορες περιπτώσεις οι πρόσφυγες τα επιδιορθώνουν όσο μπορούν μόνοι τους. Συχνά, κόβεται η παροχή νερού στα κοντέινερ για κάποιες ώρες.

Η μετακίνησή τους στην Αθήνα είναι ακόμη ένα αγκάθι στην καθημερινή ζωή των προσφύγων της Μαλακάσας. Απομονωμένο στον παράδρομο της εθνικής οδού, 30 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, το στρατόπεδο δεν προσφέρει καμία ευκολία όσον αφορά την αγορά καθημερινών ειδών και τροφίμων, τη διευθέτηση των διαδικασιών ασύλου, την πρόσβαση στις δομές Υγείας κ.λπ. Ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των δωρεάν εισιτηρίων στα δρομολόγια του ΟΣΕ προς Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο, οι πρόσφυγες της Μαλακάσας μπήκαν σε ένα ιδιαίτερα σκληρό καθεστώς απομόνωσης, με όσα αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Εκατοντάδες είναι τα ανήλικα παιδιά στο στρατόπεδο. Τουλάχιστον το ¼ από αυτά δεν είχε καταφέρει να γραφτεί φέτος στο σχολείο, λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες καταγραφής των αιτούντων άσυλο και κατά συνέπεια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς προκειμένου να γίνει δεκτό.

Τι καταγγέλλουν οι πρόσφυγες

12/4/20
| ΟΡΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Μητέρες από τη δομή της Μαλακάσας έβγαλαν ανακοίνωση στις 21 Απριλίου με την οποία ενημερώνουν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους και ζητούν προϊόντα στα οποία υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Λίγες μέρες μετά την πρώτη καραντίνα της 5ης Απριλίου είχε γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του στρατοπέδου, όπου πρόσφυγες με αυτοσχέδια πλακάτ διεκδικούσαν φάρμακα και τρόφιμα. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν να παρακολουθεί με απάθεια και να παίζει στην ντουντούκα του περιπολικού το πολύγλωσσο ηχογραφημένο μήνυμα «για λόγους δημόσιας υγείας, απομακρυνθείτε».

Ηδη πριν από τον εντοπισμό του κρούσματος η πρόσβαση στην Αθήνα είχε περιοριστεί, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες. Σε άλλες περιπτώσεις απαγορευόταν για κάποιες ώρες οποιαδήποτε έξοδος, ενώ σε άλλες επιτρεπόταν η μετάβαση στα γύρω χωριά, αλλά όχι στην Αθήνα. Αλλωστε, ήδη από τότε είχαν κυκλοφορήσει κάποια δημοσιεύματα με ρατσιστικό τόνο για πρόσφυγες που κατεβαίνουν στην Αθήνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αντιμετώπιση που ακολούθησε.

Το επίδομα που δίνεται μέσω cash card δεν μπήκε την 1η Απριλίου όπως προβλεπόταν, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην έχουν αυτή τη στιγμή απολύτως τίποτα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προαναγγείλει τη διακοπή του επιδόματος μέχρι να εγκατασταθούν ΑΤΜ στα στρατόπεδα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Πολλοί πρόσφυγες από τη Μαλακάσα έχουν συμμετάσχει οργανωμένα σε διεκδικήσεις από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δομή αυτή. Κεντρικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, διεκδικήσεις για επαναφορά των δωρεάν εισιτηρίων στον ΟΣΕ, αντιρατσιστικές συνελεύσεις, συγκέντρωση ενάντια στον νέο νόμο για το άσυλο, διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών 8 Μαρτίου.

Εχουν επίσης στο παρελθόν καταγγείλει ρατσιστικές απειλές από την αστυνομία και μέλος του δημοτικού συμβουλίου Ωρωπού.

Στις 15 Μαρτίου άνοιξε η νέα δομή της Μαλακάσας, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την παλιά. Η κυβέρνηση την προόριζε για κέντρο κράτησης προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και μετά, ενώ σχεδίαζε να μην τους δώσει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου. Λόγω της κατακραυγής και επειδή η πολιτική του σταματήματος υποβολής αιτήσεων ασύλου παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες είναι τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ ως προς τα ζητήματα υγείας, σχετικά ή μη με τον κορονοϊό, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση. Μετά την ανακοίνωση της εγκατάστασης των πρώτων προσφύγων εκεί, κυβέρνηση και ΜΜΕ έκαναν σαν να μην υπάρχει. Η τοποθέτηση της νέας δομής υποδηλώνει αυτή την προσπάθεια συσκότισης: υπάρχει συρματόπλεγμα γύρω από τις σκηνές, γύρω από αυτό ένας κενός χώρος και πιο έξω δεύτερο συρματόπλεγμα. Μετά την υποχώρηση ως προς το ζήτημα των κλειστών δομών, πέρασαν κι άλλες εβδομάδες ώσπου να επιτραπεί, επιτέλους, σε περιορισμένο αριθμό προσφύγων να βγαίνουν από το στρατόπεδο για ψώνια.

Κοινόχρηστες τουαλέτες

Φωτογραφία αρχείου
| ΟΡΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Οι σκηνές-υπόστεγα στεγάζουν από δεκάδες πρόσφυγες η καθεμιά, ενώ υπάρχουν μόνο κοινόχρηστες χημικές τουαλέτες και ντους, με την παροχή νερού να διακόπτεται ανά διαστήματα. Η αποκομιδή των σκουπιδιών καθυστερεί χαρακτηριστικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των προσφύγων. Επιπλέον, με την άρση των μέτρων αναμένεται η δομή να γίνει ανοιχτή και να δεχτεί ακόμη περισσότερους πρόσφυγες. Ηδη έχουν ξεκινήσει έργα επέκτασής της. Με τον κίνδυνο της πανδημίας να μην έχει αποτραπεί, η δημιουργία και η επέκταση αυτού του στρατοπέδου, καθώς και η διατήρηση στρατοπέδων εν γένει, είναι μια υγειονομική βόμβα της κυβέρνησης.

Εργατικά σωματεία, δημοτικά σχήματα, συλλογικότητες αλληλέγγυων και άλλοι φορείς ζητούν την εκκένωση των στρατοπέδων και τη στέγαση των προσφύγων σε ασφαλή και κατάλληλα σπίτια και ξενοδοχεία. Οπως αναφέρουν, μόνο έτσι μπορούν οι πρόσφυγες να σωθούν από την πανδημία και τον ρατσισμό. Η σχετική καμπάνια υπογραφών της ΚΕΕΡΦΑ έχει ήδη μαζέψει 800 υπογραφές και συνεχίζεται.

* δημοσιογράφος

Επεισόδια με κατοίκους

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες έξω από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα, όπου νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την παύση της λειτουργίας τους.

Οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στον παράδρομο της Εθνικής Οδού κατευθύνθηκαν προς τις δομές αλλά εμποδίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Ορισμένοι βγήκαν στο οδόστρωμα της εθνικής αποκλείοντας τη διέλευση των οχημάτων ενώ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιοι επιτέθηκαν στους άντρες των ΜΑΤ με πέτρες και άλλα αντικείμενα, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές, ενώ κάνει λόγο και για ελαφρύ τραυματισμό έξι αστυνομικών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, καταγγέλλει στο ethnos.gr αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ: «Οι κάτοικοι ήθελαν να κλείσουν συμβολικά την Εθνική Οδό για μερικά λεπτά και προσπάθησα να διαπραγματευτώ με τις δύο πλευρές για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Μόλις πλησίασα να μιλήσω ήρθε ένας από τα ΜΑΤ και με ξυλοκόπησε χωρίς λόγο. Εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια», αναφέρει και προσθέτει: «Μας έφεραν νύχτα εν μέσω της καραντίνας 1.500 μετανάστες. [...] Δε μας φτάνει ο αποκλεισμός από τα διόδια, δε μας φτάνουν οι φυλακές, δε μας φτάνει που το υπουργείο Υγείας μάς κλείνει τα απογεύματα το Κέντρο Υγείας στον Ωρωπό, δε μας φτάνει η υποβάθμιση και η μόλυνση του Ασωπού, θα μας χτυπάνε και μέσα στα σπίτια μας. Ως εδώ και μη παρέκει. Εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της η Μαλακάσα θα γίνει Βιετνάμ».

Δ.Α. - Μ.Ι.Τ.

Η ΚΕΕΡΦΑ για τα χθεσινά γεγονότα στη Μαλακάσα

Την Κυριακή 31/5, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στις εξώσεις προσφύγων, η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων βρέθηκε στην πύλη του στρατοπέδου Γερακίνη στη Μαλακάσα, μοιράζοντας μοιράζοντας προκηρύξεις στις γλώσσες των προσφύγων, οργανώνοντας μαζί τους κοινό αγώνα ενάντια στις εξώσεις, και παράλληλα για την στέγασή τους σε σπίτια, στις γειτονιές μας.

Η συζήτηση που έγινε με τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και τους πρόσφυγες ήταν πλούσια, παρόλο που η αστυνομία δεν άφησε ούτε τους πρόσφυγες να βγουν έξω, ούτε την αντιπροσωπεία να μπει στο Καμπ. Οι πρόσφυγες κατήγγειλαν απόπειρες φασιστικών επιθέσεων σε βάρος τους, καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι/ες που έχουν πάρει άσυλο κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο χωρίς καμία παροχή, ενώ ήδη το πενιχρό επίδομα που δικαιούνται δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν γιατί δεν τους δίνεται η δυνατότητα ανάληψης από ΑΤΜ.

Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης στρώνει τον δρόμο σε ακροδεξιές μειοψηφίες να χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο, στην προσπάθειά της να στρέψει την οργή του κόσμου σε αποδιοπομπαίους τράγους. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η χθεσινή ρατσιστική σύναξη "αγανακτισμένων κατοίκων", ανάμεσά τους χρυσαυγίτες, με τις ευλογίες του δημάρχου.

Η Αριστερά οφείλει να στηρίξει αδιαπραγμάτευτα το αίτημα για άσυλο σε όλους και όλες και στέγαση των προσφύγων σε σπίτια μέσα στις πόλεις. Μόνο έτσι μπορούν να προστατευτούν από τις ρατσιστικές επιθέσεις και την πανδημία οι πρόσφυγες, που για πάνω από ένα μήνα υπέφεραν τον -επικίνδυνο για την υγεία τους- πλήρη εγκλεισμό τους στις δυο δομές της Μαλακάσας.

Η ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Προαστίων Αθήνας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενας μήνας «φυλακή» στο κολαστήριο της Μαλακάσας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας