Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Και κακοδιαχείριση και ατασθαλίες και παραπλανητικές «εικόνες», κ. Μηταράκη

Δομή Μαλακάσας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και κακοδιαχείριση και ατασθαλίες και παραπλανητικές «εικόνες», κ. Μηταράκη

  • A-
  • A+
Αναξιοπιστία, έλλειψη σχεδιασμού, ανεδαφικές εξαγγελίες και προβολή μιας ψευδούς ωραιοποιημένης εικόνας μιας κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να «έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών», χρεώνει στον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το έγγραφο, άγνωστου ώς τώρα, διεθνούς οργανισμού.

Σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναξιοπιστία, έλλειψη σχεδιασμού, ανεδαφικές εξαγγελίες και προβολή μιας ψευδούς ωραιοποιημένης εικόνας μακριά από κάθε πραγματικότητα. Οι επισημάνσεις του διαβαθμισμένου εγγράφου διεθνούς οργανισμού, το περιεχόμενο του οποίου αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» («Αδράνεια και κακοδιαχείριση», Τάνια Γεωργιοπούλου, 28/5/2020), αποτελούν πραγματικό κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για τον ίδιο τον υπουργό Νότη Μηταράκη.

Αποτελούν επίσης πλήγμα συνολικά για την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται να «έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο και μάλιστα με κοινοτικά χρήματα». Μέχρι χτες δεν ήταν γνωστή η ταυτότητα του διεθνούς οργανισμού, καθώς δεν την αποκάλυψε η εφημερίδα. Μάλιστα, σε απάντησή του το υπουργείο δηλώνει άγνοια του εγγράφου, ενώ προσθέτει ότι δηλώνουν άγνοια ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή της νέας δομής της Μαλακάσας «η οποία κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα». Πρόκειται για το έργο που πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, ενώ την ανάθεση έκανε ο μετακλητός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου πριν καν δημοσιευτεί το ΦΕΚ του διορισμού του. Το έγγραφο σημειώνει ότι ανάλογο έργο που έγινε μέσα σε μία εβδομάδα είχε κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, ενώ το κόστος της Μαλακάσας εκτοξεύτηκε σε 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο!

Στην απάντησή του, το υπουργείο διαψεύδει τους αριθμούς και μιλά για κόστος 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το κόστος παρακείμενης δομής που είχε κατασκευάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απαντά, ωστόσο, για την τεράστια διαφορά σε σχέση με το κόστος 270 ευρώ ανά ωφελούμενο της άλλης δομής. Για τα υπόλοιπα το υπουργείο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για διαφορετικές απόψεις «μεταξύ υπουργείου, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ» ως προς τις στρατηγικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, το έγγραφο δεν επικρίνει το περιεχόμενο της πολιτικής του υπουργείου, αλλά στηλιτεύει ακριβώς την έλλειψη σχεδιασμού και ρεαλιστικής πολιτικής και την υποκατάστασή τους από ανεδαφικές εξαγγελίες και επικοινωνιακή διαχείριση. «Δεν μπορείς να εκτιμάς ότι θα φύγουν 15.000 άτομα από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να υπολογίζεις πού θα πάνε όλοι αυτοί, γιατί θα καταλήξουν στις πλατείες», σημειώνει για τις εξώσεις προσφύγων, ενώ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη το υπουργείο τη δυσκολία να γίνουν απελάσεις.

«Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καμία στρατηγική για το μέλλον, παρουσιάζεται ότι όλα είναι υπό έλεγχο [...]. Ψευδώς παρουσιάζεται μια θετική εικόνα ότι όλα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βαίνουν καλώς και έχουν δρομολογηθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει μια νέα μεταναστευτική κρίση και αυξηθούν οι ροές», σημειώνει.

Επισημαίνει, τέλος, ότι το υπουργείο δεν προσπαθεί να δημιουργήσει ικανή διοικητική δομή, αλλά εγκαθιδρύει παράλληλο σύστημα μετακλητών υπαλλήλων που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και θα μετακινηθούν σε έναν χρόνο.

Ζητά εξηγήσεις ο Γ. Ψυχογιός

«Ολο το τελευταίο διάστημα έχουμε κι εμείς διατυπώσει αντίστοιχα ερωτήματα με πληθώρα κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεων. Ομως ο κ. Μηταράκης αρνείται να απαντήσει. Τώρα, με δεδομένη την έκθεση που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να πάρει πίσω τις διατάξεις και τις πολιτικές που παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε με αφορμή το δημοσίευμα ο τομεάρχης Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα μυστικά κονδύλια Μηταράκη, λέει η Γιόχανσον
Αποκλείει κάθε ενδεχόμενη σκέψη για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον.
Εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα μυστικά κονδύλια Μηταράκη, λέει η Γιόχανσον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαστρεβλωμένη εικόνα με τα γκρικ στατίστικς στη διαδικασία ασύλου
Το παλιό κόλπο των «greek statistics» εφαρμόζει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης, προκειμένου να εμφανίσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη διαδικασία ασύλου.
Διαστρεβλωμένη εικόνα με τα γκρικ στατίστικς στη διαδικασία ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα παράταση εγκλεισμού στα ΚΥΤ των νησιών με πρόσχημα τον κορονοϊό
Αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, η κυβέρνηση θα έπρεπε να τον είχε εφεύρει για να μπορέσει να περάσει ευκολότερα την ακροδεξιά της ατζέντα στο προσφυγικό.
Νέα παράταση εγκλεισμού στα ΚΥΤ των νησιών με πρόσχημα τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
Το υπουργείο ανέθεσε σε εταιρεία σεκιούριτι έναντι 74.365 ευρώ για έναν μήνα την προσπάθεια να μπει σε μια σειρά το πλήθος προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου.
Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία σεκιούριτι για τον συνωστισμό στα γραφεία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων
Τη γνωστή προπαγάνδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ξανασέρβιραν κυβερνητικές πηγές εν είδει ενημερωτικού σημειώματος, χωρίς ωστόσο να παρέχουν κανένα νέο στοιχείο και χωρίς να δίνουν καμία απάντηση...
Προπαγάνδα αντί απαντήσεων για τις εξώσεις προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ατασθαλίες, κακοδιαχείριση και ψέματα: αποκάλυψη κόλαφος της «Κ» για το Υπ. Μετανάστευσης
Σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες καταλογίζει στην κυβέρνηση διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού.
Ατασθαλίες, κακοδιαχείριση και ψέματα: αποκάλυψη κόλαφος της «Κ» για το Υπ. Μετανάστευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας