Συγκλονιστικό μάθημα ήθους, εντιμότητας και ανθρωπιάς έδωσε ο Ευαγγελία Ράβδου, εργαζόμενη στον οδοκαθαρισμό στον Δήμο Αθηναίων. Ανθρωπος του μεροκάματου η ίδια, εργαζόταν στο πόστο της την περασμένη Πέμπτη όταν βρήκε ένα τσαντάκι που περιείχε ένα χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στις οικονομίες μιας ζωής. Βρισκόταν στην άδεια από κόσμο πλατεία Μοναστηρακίου. Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό σκέφθηκε μόνο ένα πράγμα: να αναζητήσει και να παραδώσει στον ιδιοκτήτη του το τσαντάκι με τα 19.000 ευρώ.
Η Ευαγγελία Ράβδου, μια ηρωίδα της διπλανής πόρτας, εργάζεται από τον περασμένο Νοέμβρη ως μόνιμη υπάλληλος καθαριότητας στον Δήμο Αθηναίων, πετυχαίνοντας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3Κ/2018. Το πόστο της είναι σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας. Οπως κάθε μέρα, έτσι και τη Μεγάλη Πέμπτη βρισκόταν στην πλατεία Μοναστηρακίου. Περίπου στις 11.00 το πρωί, καθάριζε με τη σκούπα και το καρότσι της το σημείο κοντά στους αεραγωγούς του Μετρό, στον ξύλινο όγκο προς τη μεριά της Ερμού, όπου πολλοί περαστικοί συνηθίζουν να κάθονται. Σε αυτά τα ξύλινα καθίσματα εντόπισε το τσαντάκι. Πολύ σύντομα συνειδητοποίησε πως περιέχει χιλιάδες ευρώ.
Η άμεση αντίδρασή της ήταν να βρει και να παραδώσει το ποσό στον ιδιοκτήτη του. Περίμενε για λίγο στο σημείο. Η πλατεία ήταν άδεια από κόσμο. Κανείς δεν εμφανίστηκε αναζητώντας το τσαντάκι. Ετσι, η κυρία Ευαγγελία ενημερώνει τον επιστάτη της, όπως την έχει συμβουλέψει η υπηρεσία της. Στο γραφείο της υπηρεσίας βλέπουν ότι στο τσαντάκι υπάρχουν ακόμη μια ταυτότητα και ένα βιβλιάριο τράπεζας.
Ενημερώνονται ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, οι προϊστάμενοι των εργαζομένων, ενώ μία από τις εργαζόμενες στο γραφείο φοράει το πορτοκαλί γιλέκο των εργατών του Δήμου Αθηναίων και επισκέπτεται την τράπεζα, θέλοντας να βρει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη του ποσού. Μετά από επίμονη αναζήτηση, το μοναδικό στοιχείο που βρίσκουν οι εργαζόμενοι αντιστοιχεί σε έναν αριθμό σταθερού τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι η πρώην σύζυγος του ιδιοκτήτη της τσάντας. Δεν έχει διάθεση για την παραμικρή συζήτηση και κλείνει το τηλέφωνο…
Ενημερώνεται παράλληλα και το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. Από εκείνη τη στιγμή το τσαντάκι βρίσκεται εκεί. Ο ιδιοκτήτης του δεν είχε βρεθεί μέχρι χθες το απόγευμα, κάτι που συνάγεται από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από τις αστυνομικές αρχές για κάποια σχετική εξέλιξη. Είναι πιθανόν λοιπόν -τουλάχιστον μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές- ο ιδιοκτήτης να μην έχει συνειδητοποιήσει πόσο τυχερός είναι που το τσαντάκι του εντοπίστηκε από μια εργάτρια όπως η Ευαγγελία Ράβδου.
Αντίστοιχο ήθος δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνουν εργάτες των δήμων. Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει συγκινητικά περιστατικά όπου εργαζόμενοι στον καθαριότητα εντόπισαν στον δρόμο μικρά ή μεγάλα χρηματικά ποσά, σπεύδοντας αυθόρμητα να αναζητήσουν τον ιδιοκτήτη τους.
«Μπορεί να δουλεύουμε στο παρασκήνιο, αλλά υπάρχουν αρκετά τίμια παιδιά ανάμεσά μας. Παρόλο που ήταν πολλά τα λεφτά, κανείς δεν σκέφτηκε να τα κρατήσει», υπογραμμίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Θόδωρος Μαντούβαλος, επόπτης καθαριότητας στον Δήμο Αθηναίων και επιστάτης της Ευαγγελίας Ράβδου. «Φαντάσου να ήταν δικά μας τα λεφτά και να τα είχαμε χάσει. Οταν έρχεσαι σε αυτήν τη θέση δεν σκέφτεσαι κάτι άλλο, το μόνο που λες είναι μακάρι να βρεθεί ο άνθρωπος που τα έχασε», τονίζει ο κ. Μαντούβαλος.
Την Ευαγγελία Ράβδου συνάντησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, λέγοντάς της «ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι για την τσάντα, αλλά γιατί στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλους μας. Ότι η αξιοπρέπεια, η ανθρωπιά και ο αλληλοσεβασμός είναι τα κλειδιά για μια καλύτερη κοινωνία».
