Σε μια σειρά από έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση επιχειρήσεων της περιοχής προχώρησε ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Οπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη, του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Απριλίου 2020, ο δήμος θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που προβλέπουν οι ΠΝΠ, ώστε αυτές να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζομένους τους και να ορθοποδήσουν μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις:
■ Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού).
■ Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
■ Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%).
■ Απαλλαγή καταβολής των μισθωμάτων των κυλικείων των σχολείων και κατ’ επέκταση των αθλητικών χώρων και όλων των κυλικείων που μισθώνουν ο δήμος και οι σχολικές επιτροπές.
■ Απαλλαγή καταβολής των μισθωμάτων των εμπορικών μισθώσεων των καταστημάτων του δήμου, των οποίων την εκμετάλλευση ο δήμος έχει αναθέσει στη δημοτική επιχείρηση ΚΒΔΜ 2 ΑΕ. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
■ Αποφασίστηκε ο συμψηφισμός τυχόν καταβληθέντων ποσών που αφορούν το χρονικό διάστημα απαλλαγής για το οποίο ισχύουν οι περιορισμοί.
■ Ρύθμιση καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων των περιπτέρων σε 3 δόσεις και μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 31/7/2020 έως 30/11/2020.
■ Απαλλαγή καταβολής των τροφείων του Βρεφονηπιακού Σταθμού που λειτουργεί στο κτίριο Κέντρο Πρόνοιας στη Δραπετσώνα για τις ανάγκες του Λιμενικού με προγραμματική σύμβαση με τον δήμο.
Ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος τόνισε ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την έμπρακτη υποστήριξη των επιχειρήσεων και των οικογενειών του δήμου, ωστόσο το βασικό και αναγκαίο στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από τις άμεσες πρωτοβουλίες και τα σοβαρά μέτρα που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου, μετά τα περιοριστικά μέτρα, να ανοίξουν στο σύνολό τους τα μαγαζιά της πόλης και της χώρας με όλους τους εργαζομένους που απασχολούσαν και πριν.
