• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.1°C / 19.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 13.2°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  4 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.1°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.5°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.9°C / 18.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 20.2°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  5 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 19.2°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  2 BF
  95%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.9°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  89%

Φωτογραφία Αρχείου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΙΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα sms γράφουν αναστολή εργασίας

 • A-
 • A+

Τουλάχιστον δέκα πλοία βρίσκονταν αρόδου χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έστελνε ηλεκτρονικό μήνυμα σε 48 εργαζόμενους (επί συνόλου 420), ενημερώνοντάς τους ότι τους θέτει –άνευ αιτιολογήσεως– σε καθεστώς αναστολής εργασιακής σχέσης για το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου μέχρι 29 Μαΐου 2020. Τα σωματεία των εργαζομένων του λιμανιού αμέσως κινητοποιήθηκαν, ήρθαν σε επαφή με την ομοσπονδία και εξέταζαν σενάρια ακόμη και για κινητοποιήσεις.

Η κίνηση της διοίκησης του ΟΛΘ προκαλεί εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η εταιρεία παρουσίαζε –και όταν ήταν υπό δημόσιο έλεγχο και σήμερα– έντονη κερδοφορία. Αν το 2018 τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε περίπου 25 εκατ. σε σύνολο πωλήσεων 58,5 εκατ. ευρώ, ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η κερδοφορία και για το 2019. Ειδικότερα, διακινήθηκαν από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων 448.766 TEUs και από το Συμβατικό Λιμάνι 4.470.881 τόνοι γενικού και χύδην φορτίου (αύξηση 6% και 19% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018).

Επιπλέον, η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. σε δελτίο Τύπου στις 30 Μαρτίου υπογράμμιζε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συνεισφέρουμε ισχυρά στην ευημερία τόσο των εργαζομένων μας όσο και των πελατών και των συνεργατών μας κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και θα συνεχίσουμε αδιατάρακτα τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση αυτή».

Αναντιστοιχία

Ομως τις τελευταίες δέκα μέρες τα σωματεία ήταν σε συνεχή επαφή και συζήτηση με τον γενικό εκτελεστικό διευθυντή Franco Nicola Cupolo και τη διευθύντρια προσωπικού Κατερίνα Θεμελή, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφεραν ότι το λιμάνι είχε πτώση εργασιών κατά 20%, στοιχείο αναντίστοιχο με τα καράβια που περιμένουν ανοιχτά και την εμφανή αύξηση εργασιών στο συμβατικό μέρος του λιμένος με τα χύδην φορτία.

«Η εταιρεία εν μέσω της πανδημίας έχει δουλειά που βγαίνει με τον αγώνα και την προσπάθεια των εργαζομένων, διατηρώντας ψηλά τον τζίρο και τα κέρδη» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΛΘ, Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, σημειώνοντας ότι «η διοίκηση προχωρά στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας εμφανιζόμενη προσχηματικά ως πληττόμενη επιχείρηση προκειμένου να μετακυλίσει στο Δημόσιο ένα μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας, δηλώνοντας μάλιστα στους εργαζόμενους ότι θα συμπληρώνει τα χρήματα μέχρι του ποσού που αμείβονται κανονικά». «Πρόκειται για καταχρηστική κίνηση», συμπληρώνει η αντιπρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Φανή Γουργούρη, τονίζοντας ότι «η ευθύνη πάει τώρα στην κυβέρνηση καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει ζημιά, κι αν έχουν άλλα στοιχεία ας τα δημοσιοποιήσουν».

Τι οδήγησε, λοιπόν, τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ στην αναστολή της εργασιακής σχέσης στο 10% περίπου του εργατικού δυναμικού της, όταν, κατά τα φαινόμενα, η συνολική διακίνηση φορτίων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να κινείται σε ανοδικά επίπεδα; Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της πολυεθνικής διοίκησης να κάνει χρήση των μέτρων στήριξης της Πολιτείας; Και, τέλος, ποια στάση κράτησε το ΤΑΙΠΕΔ που συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας και που υποτίθεται ότι διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον;

Με κοινή τους ανακοίνωση η ΟΜΥΛΕ, Σύλλογοι και Σωματεία Υπαλλήλων στην ΟΛΘ Α.Ε. ζητούν άμεσα να εξαιρεθεί η ΟΛΘ Α.Ε. από τις πληττόμενες εταιρείες και ρωτούν «αν η κυβέρνηση μοιράζει ανεξέλεγκτα χρήμα, σε ευπαθείς και σε στιβαρούς, χωρίς κριτήρια». Δηκτικά ρωτάνε επίσης «αν η ιδιωτική ΟΛΘ Α.Ε., που λειτουργεί βάσει της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, νομίζει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται ως μαγαζάκι».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την κίνηση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Απάντηση σε μη αναφερόμενη ερώτηση επιχείρησε να δώσει προχθές η διοίκηση του ΟΛΘ με δελτίο Tύπου σχετιζόμενo με την επίδραση του COVID-19 στη διακίνηση φορτίων μέσω του λιμανιού.
«Μαγειρεμένα» στοιχεία για την κίνηση στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η «ομηρία» της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια οι ιδιώτες μέτοχοι του λιμανιού Θεσσαλονίκης δεν έδωσαν χθες απαλλαγή ευθυνών στην τελευταία δημόσια διοίκησή του, ενώ ασαφής παρέμεινε και η αιτιολόγηση αυτής της… εκκρεμότητας.
Συνεχίζεται η «ομηρία» της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ
Η πρώτη κρίση στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης του ιδιωτικοποιημένου Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έφερε προειδοποιήσεις, τελεσίγραφα και κινητοποιήσεις, ενώ η κλιμάκωση θα κριθεί από την τοποθέτηση...
Εργατικές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρεις «μνηστήρες» για τον ΟΛΘ
Παρά τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων εργαζομένων και των φορέων της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση του 67% του μετοχικού...
Τρεις «μνηστήρες» για τον ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στις προσταγές του ΤΑΙΠΕΔ
Τελικά, κανένα αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ προς τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης δεν πάει χαμένο. Το τελευταίο -στο οποίο το Δ.Σ. του ΟΛΘ είχε πει «όχι» και σχετιζόταν με την πρόσληψη 78 εργαζομένων ειδικοτήτων-...
Στις προσταγές του ΤΑΙΠΕΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο εισαγγελέας «έπιασε» λιμάνι
​Προσάραξε στον εισαγγελέα διαφθοράς η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού! Στο μικροσκόπιο ειδικής προανακριτικής υπηρεσίας μπήκε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε, λίγα...
Ο εισαγγελέας «έπιασε» λιμάνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας