• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.8°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 22.1°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 18.8°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 15.0°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 16.2°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.4°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 23.2°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  90%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στελεχώνουν τη Γενική Αρχή Διαφάνειας χωρίς... διαφάνεια

 • A-
 • A+

Σε «οικογενειακό» κλίμα και εν μέσω πανδημίας το κανονικό κράτος Μητσοτάκη έκρινε με υπουργική απόφαση ότι τώρα πρέπει να καλέσει κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες αίτηση προκείμενου να στελεχωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα η Γενική Αρχή Διαφάνειας (https://aead.gr/images/prokirixeis/2020Mar/20200312-prosklisi-epilogis-proedrou-sd-ead.PDF).

Η μεγάλη βιασύνη αυτής της απόφασης χωρίς την απαραίτητη δημοσιοποίησή της σε όλα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά και οι προχειρότητες (;) στην κατάρτισή της εύλογα δημιουργούν σκέψεις για τον τρόπο στελέχωσης και της συγκεκριμένης Αρχής, που ήδη διοικείται από πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση. Προφανώς η μεγάλη «γαλάζια» δεξαμενή των κολλητών που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα σε όλους τους διορισμούς μοιάζει να συνεχίζεται ακόμα και στις ημέρες της πανδημίας.

Από τις πρώτες αντιδράσεις είναι εκείνη της βουλευτίνας του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου, η οποία και κατέθεσε άμεσα στη Βουλή σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η Αγγ. Αδαμοπούλου διαπιστώνει ότι αρχικά ότι ο χρόνος κατάθεσης των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους δεν προσδιορίζεται, γεγονός που είναι ανεπίτρεπτο. «Η μη πρόβλεψη προθεσμίας προσκομιδής των δικαιολογητικών δημιουργεί σοβαρότατο κενό που θίγει καίρια την ίδια την εγκυρότητα της διαδικασίας επιλογής, αφού ουσιαστικά καλείται ο ενδιαφερόμενος να πράξει ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απουσία ρύθμισης, ώστε να εξασφαλίσει το παραδεκτό της υποψηφιότητάς του».

Η ίδια σημειώνει επίσης ότι η υπουργική απόφαση για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ελήφθη μία μόλις ημέρα μετά την επιβολή των αυστηρών μέτρων που περιορίζουν και όλες τις λειτουργίες των υπηρεσιών του Δημοσίου.

«Είναι, συνεπώς, σχεδόν αδύνατο για τους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά (ακαδημαϊκής επάρκειας, εργασιακής ή άλλης προϋπηρεσίας κ.ο.κ.), να τα φωτοτυπήσουν, να τα επικυρώσουν ή και να τα μεταφράσουν, ώστε να τα καταθέσουν ορθά και “εμπρόθεσμα” ταχυδρομικώς ή διά ζώσης» τονίζει στην ερώτησή της η βουλευτίνα.

Αναρωτιέται στο σημείο αυτό η Αγγ. Αδαμοπούλου, αλλά και ο κάθε πολίτης (ενδιαφερόμενος ή όχι), πώς είναι δυνατόν και για ποιους λόγους σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, κι ενώ έχουν παγώσει σημαντικότατες δραστηριότητες του Δημόσιου και έχουν ανασταλεί ακόμα και οικονομικές δράσεις που ήδη είχαν εγκριθεί, να αποφασίζεται εσπευσμένα και με αυτόν τον τρόπο η στελέχωση ειδικά της Γενικής Αρχής Διαφάνειας;

Η βουλευτίνα τονίζει παράλληλα ότι «εύλογη καχυποψία δημιουργεί η μη ανάρτηση της συγκεκριμένης πρόσκλησης στα προφίλ που τηρεί και κατά τα άλλα συχνότατα τροφοδοτεί η Αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λ.χ. Facebook και LinkedIn)».

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται το κλίμα δυσπιστίας και ανησυχίας των ενδιαφερομένων για μια διαδικασία «που όχι μόνο οφείλει να είναι απολύτως θωρακισμένη και διαυγής, αλλά αφορά τον ίδιο τον φορέα πολιτικής και επιχειρησιακής τήρησης και διαχείρισης της διαφάνειας στη χώρα μας».

Ηδη όταν επιλέχτηκε για τη νεοσύστατη Αρχή η τοποθέτηση μη ανεξάρτητου διοικητή σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση και οι φορείς είχαν σφοδρά αντιδράσει. Τώρα προκύπτουν –όπως σημειώνει η Αγγ. Αδαμοπούλου- και βαριές σκιές για την ανεξαρτησία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης που πλήττουν το κύρος της Αρχής και «προκαλούν ανυπόφορο λογικό παράδοξο και βαθύ ηθικό στίγμα αδιαφάνειας στο κατεξοχήν πεδίο προαγωγής της αξιοκρατίας και της διαύγειας».

Η κ. Αδαμοπούλου ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών πώς προτίθεται να καλύψει την πρόδηλη έλλειψη στην πρόσκληση προκειμένου αφενός να διασφαλιστούν η διαδικαστική ορθότητα και η νομιμότητα και αφετέρου να αρθεί το αδιέξοδο των ενδιαφερομένων.

Επιπλέον ζητά να μάθει αν θα δοθεί άμεσα ικανή παράταση στην όλη διαδικασία προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το πνεύμα της με τη γενικευμένη αναστολή λειτουργιών του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και να διαχυθεί εντονότερα η δημοσιότητα της πρόσκλησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η ΕΑΔ έχει λάβει 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
Μέσω τηλεδιάσκεψης αλλά και με χθεσινή ανακοίνωση ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη διοικητής (governor) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που σύστησε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Ο governor της ΕΑΔ Α. Μπίνης πάει Βρυξέλλες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας και αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά
Το δικό τους στίγμα για την παγκόσμια απεργιακή γιορτή των εργατών επιχείρησαν να βάλουν και φέτος τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.
Τα μηνύματα πολιτειακής ηγεσίας και αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μοριοδοτούνται διά χειρός Βορίδη οι επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει καθημερινά ότι αν ένας από τους εκλεκτούς της δεν ταιριάζει στις προϋποθέσεις που ορίζει ακόμα κι ένας δικός της νόμος, πολύ απλά αλλάζει φωτογραφικά τον νόμο.
Μοριοδοτούνται διά χειρός Βορίδη οι επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας