• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.5°C / 27.1°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.6°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.2°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  77%

Κλειστά καταστήματα και άδειοι δρόμοι

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

ΠΝΠ: Οι κατεπείγουσες ρυθμίσεις για Δήμους και Περιφέρειες

 • A-
 • A+

Κατεπείγουσες ρυθμίσεις και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εικοστό τέταρτο άρθρο:

α) Οι συμβάσεις του προσωπικού που μπορούν να προσλαμβάνουν Δήμοι και Περιφέρειες για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών αναγκών, θα μπορούν να έχουν διάρκεια για τέσσερις μήνες, αντί για δύο που ισχύει σήμερα. Η σύναψη των συμβάσεων θα αποφασίζεται από την Οικονομική Επιτροπή. «Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή η υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη μετά από την ανάθεση συνεδρίασή του», εξηγείται στην ΠΝΠ. Η πρόβλεψη για τις τετράμηνες συμβάσεις ισχύει «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διασποράς κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας», αναφέρει η ΠΝΠ.

β) Οι οικονομικές επιτροπές επίσης θα μπορούν να αναθέτουν σε ιδιώτες υπηρεσίες καθαριότητας (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων) και αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων, εφόσον –σύμφωνα με την ΠΝΠ- μετά την λήψη αδειών ειδικού σκοπού το εναπομείναν προσωπικό των Δήμων «δεν επαρκεί για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία» των υπηρεσιών. Η ανάθεση μπορεί να γίνεται για διάστημα δύο μηνών με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης «εφόσον διαρκεί η έκτακτη ανάγκη».

γ) Οι δήμοι καλούνται να συμβάλλουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας για την καταπολέμηση και την αποτροπή διασποράς  της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα. Αν δεν υπάρχει κατάλληλο προσωπικό στους οικείους δήμους, «κατόπιν απόφασης της οικείας οικονομικής επιτροπής είναι δυνατή η ανάθεση δημόσιας σύμβασης σε ιδιώτες με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης, εφόσον διαρκεί η έκτακτη ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προ ημερών ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση με τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ (δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια, οικονομικές επιτροπές κ.ά.) θα μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων ή διά περιφοράς (δηλαδή μέσω τηλεφώνου ή e-mail) και αν τα συλλογικά όργανα συνεδριάσουν διά ζώσης, οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Τέλος, με την σημερινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλάζει η διατύπωση της προ ημερών εκδοθείσας ΠΝΠ για την είσοδο του κοινού σε δημόσιες υπηρεσίες. Με τη νέα διατύπωση, είναι δυνατός όχι μόνο ο περιορισμός, αλλά και η διεύρυνση των ωρών εισόδου κοινού στις υπηρεσίες έως και κατά 50%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πότε το κράτος θα προβαίνει σε επιτάξεις λόγω κορονοϊού
Νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα λαμβάνει η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε.
Πότε το κράτος θα προβαίνει σε επιτάξεις λόγω κορονοϊού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απευθείας αναθέσεις διά της πλαγίας με ΠΝΠ
Τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις στις συμβάσεις δίνει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενο που προβλέπει «την κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων».
Απευθείας αναθέσεις διά της πλαγίας με ΠΝΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έλεγχοι εισόδου στα σούπερ μάρκετ, 1 άτομο κάθε 10 τ.μ.
Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να κάνει κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα, ενώ στα επιμέρους τμήματα α πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων. Όλη η εγκύκλιος.
Έλεγχοι εισόδου στα σούπερ μάρκετ, 1 άτομο κάθε 10 τ.μ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής
Μοριακά τεστ (PCR) σχεδόν μισοτιμής έχουν εξασφαλίσει οι Δήμοι Χαλανδρίου, Νεάπολης-Συκεών, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 20ού Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
Δήμοι βρήκαν PCR μισοτιμής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά
Eκκληση στην πολιτεία «να κάνει επιτέλους αυτό που οφείλει εδώ και 40 χρόνια» για την οριστική επίλυση του θέματος των Ρομά Χαλανδρίου απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο
Η πολιτεία «κρέμασε» τον Δήμο Χαλανδρίου στην ένταξη των Ρομά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας