• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 4.6°C
  3 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 7.0°C
  4 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.0°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.8°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 1.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.2°C
  5 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.8°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  2 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 5.6°C
  7 BF
  30%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.5°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.7°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 5.5°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  41%
Tην ύπαρξη του κέντρου κράτησης στον Πόρο επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού προγράμματος Respond Project που συντονίζει Παν/μιο της Ουψάλα / Φωτ. Λ.Κ. / respondmigration.com *

Μυστικό «κέντρο κράτησης» ή απλώς «άτυπος χώρος καταγραφής»;

 • A-
 • A+

Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχίες για όσα γίνονται στον Έβρο, και από τις δύο πλευρές των ελληνοτουρκικών συνόρων, θέτει εκτενής συλλογική έρευνα που δημοσίευσαν χθες οι Νew York Times, με μαρτυρίες, δορυφορικές φωτογραφίες, χάρτες, επιτόπιο ρεπορτάζ και ηλεκτρονικά εργαλεία χωρικής ανάλυσης, που σύμφωνα με τους συντάκτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη «μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών» στα σύνορα του Έβρου, κοντά στο χωριό Πόρος.

Επιπλέον αναλύοντας  βίντεο-ντοκουμέντα, κάποια από τα οποία έχουν έχουν ήδη δημοσιευθεί και παίρνοντας συνεντεύξεις από δύο αυτόπτες μάρτυρες,  οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας επιβεβαιώνουν την είδηση περί νεκρού 22χρονου Σύρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από ρίψεις πυροβολισμών, το πρωί της 2ας Μαρτίου, άγνωστο όμως από ποιους. Ο νεκρός, σύμφωνα με τους NYT ονομάζεται Mohammed Yaarub (ως τώρα γραφόταν Μοχάμεντ Αλ Αράμπ) και ήταν Σύρος εργάτης από το Χαλέπι. Πρόκειται για το ίδιο περιστατικό που ερεύνησαν οι Forensic Architecture, συγκρίνοντας οπτικοακουστικό υλικό από διαφορετικά κινητά

Η έρευνα των Νew York Times, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με την ομάδα των Forensic Architecture, ότι ο θάνατος του 22χρονου όντως συνέβη την αναφερόμενη ώρα και στο αναφερόμενο σημείο, από εκεί και πέρα οφείλει να γίνει έρευνα για να διαπιστώσει τις ακριβείς συνθήκες και τους υπαίτιους των πυροβολισμών.

Οι δημοσιογράφοι των Νew York Τimes έθεσαν τα πορίσματα της έρευνάς τους υπ' όψιν εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πήραν την εξής απάντηση: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοικητικό όργανο του (ευρωπαϊκού) μπλοκ είπε ότι «δεν είναι σε θέση να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει» τα ευρήματα της εφημερίδας, και ζήτησαν από το ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης να ερευνήσει.

Ειδικά η τελευταία αυτή φράση δικαιώνει απόλυτα όσα υποστήριζε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» από τις 5 Μαρτίου, μετά τη διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι οι ειδήσεις περί νεκρού είναι fake news: «Ωστόσο, η βαρύτητα των καταγγελιών και του περιστατικού απαιτεί σοβαρή και διαφανή έρευνα που θα οδηγήσει σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα, προκειμένου να μην αιωρούνται εντυπώσεις και φήμες, πόσο μάλλον που τα στοιχεία που παρουσιάζει η ομάδα των Forensic Architecture επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των πρώτων πληροφοριών. Τέτοια έρευνα δεν έχει διατάξει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά».

Το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, έκτασης πάνω από 2.000 λέξεις με συνοδευτικό οπτικοακουστικό υλικό, έχει τίτλο «Μας μεταχειρίζονται σαν ζώα: Μέσα στο Μυστικό Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Ελάδας». Το συνυπογράφουν η έμπειρη Ελληνίδα δημοσιογράφος Matina Stevis-Gridneff, ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, ο ανταποκριτής διεθνών θεμάτων και συγγραφέας Patrick Kingsley, που έκαναν επιτόπια έρευνα στον Εβρο και οι εξειδικευμένοι ρεπόρτερ στις Οπτικές Αναλύσεις - Βίντεο και στα γραφικά Haley Willis και Sarah Almukhtar.

Επιπλέον έρευνα έχει γίνει από άλλους 8 δημοσιογράφους - ανταποκριτές, συνολικά από τέσσερις χώρες.  Ο κύριος κορμός της έρευνας αναφέρεται σε κέντρο κράτησης στο ελληνικό χωριό του Πόρου κοντά στα σύνορα με τον Έβρο,  που σύμφωνα με μαρτυρίες, λειτουργεί με εξωθεσμικό - παράτυπο τρόπο και υπό συνθήκες μυστικότητας.

«Το εξωθεσμικό κέντρο είναι μία από τις πολλές τακτικές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να αποτρέψει την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015», γράφει το ρεπορτάζ. Αποκαλεί το κέντρο κράτησης «μαύρο» (black site) δηλαδή κρυφό και μυστικό -  χρησιμοποιώντας κοινή ορολογία με τα διαβόητα μυστικά κέντρα κράτησης των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, και επικαλείται επώνυμες αλλά και ανώνυμες μαρτυρίες αξιωματούχων, μεταξύ άλλων και πρώην στελέχους των ελληνικών αρχών.

«Συνδυάζοντας επιτόπιο ρεπορτάζ και χωρική ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών οι Τimes επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικού κέντρου κράτησης στη Βορειανατολική Ελλάδα» γράφει το ρεπορτάζ. «O François Crépeau, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των  μεταναστών,  βλέποντας διαγράμματα του κέντρου κράτησης και την περιγραφή των λειτουργιών του είπε ότι είναι ισοδύναμο με «εγχώριο μυστικό κέντρο κράτησης», αφού οι έγκλειστοι κρατούνται κρυφά και χωρίς πρόσβαση σε νομική συνδρομή.

Η βασική μαρτυρία: Το μυστικό κέντρο

Ακολουθεί απόσπασμα από το ρεπορτάζ:

«Όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι φόρτωναν μετανάστες στα Ελληνικά σύνορα στις 28 Φεβρουαρίου, ένας Σύρος Κούρδος, ονόματι Somar al-Hussein,  καθόταν σε ένα από τα πρώτα πούλμαν. Η Τουρκία ήδη έχει περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλη χώρα, πάνω από 4 εκατομμύρια, κυρίως Σύρους, και φοβάται ότι μπορεί να αναγκαστεί να δεχθεί άλλο ένα εκατομμύριο, μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση των συρράξεων στη Βόρεια Συρία. Για να αποσυμφορήσει την πίεση και για να εξαναγκάσει την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει, εργαλειοποιεί ως όπλα τους πρόσφυγες, όπως τον κ. al Hussein, εξωθώντας τους προς την Ευρώπη.

Ο κ. al-Hussein, εκπαιδευόμενος μηχανικός πληροφορικής, πέρασε τη νύχτα στη βροχή, στις όχθες του Εβρου, που χωρίζει την δυτική Τουρκία από την ανατολική Ελλάδα. Το πρωί της επόμενης μέρας έφτασε την ελληνική ακτή με λαστιχένια βάρκα, γεμάτη με άλλους μετανάστες.

Όμως το ταξίδι του, τέλειωσε μόλις μια ώρα μετά, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Αυτός και οι συνταξιδιώτες τους συνελήφθησαν από τους Έλληνες συνοροφύλακες, και οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης. Ακολουθώντας τη διαδρομή της ομάδας του στο κινητό του τηλέφωνο, κατέληξε ότι ήταν λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από το χωριό του Πόρου.

Το κέντρο συνίσταται κυρίως από τρεις αποθήκες με κόκκινη στέγη, πίσω από ένα επαρχιακό δρόμο, που σχηματίζουν Π. Εκατοντάδες άλλοι κρατούμενοι μετανάστες περίμεναν έξω, ενώ ο κ. al-Hussain oδηγήθηκε εντός του κτιρίου, στριμωγμένος με δεκάδες άλλους. Το τηλέφωνό του κατασχέθηκε, για να μην μπορεί να τηλεφωνήσει, και οι εκκλήσεις του να καταθέσει αίτημα ασύλου και να επικοινωνήσει με τον ΟΗΕ αγνοήθηκαν. «Γι'αυτούς είμαστε σαν ζώα», είπε ο κ. Al Hussain αναφερόμενος στους Έλληνες φύλακες.

Μετά από μία νύχτα χωρίς φαγητό ή νερό, την 1η Μαρτίου ο al-Hussein και δεκάδες άλλοι οδηγήθηκαν πίσω στον ποταμό Έβρο, όπου Έλληνες αστυνομική, τους έστειλαν πίσω στην τουρκική πλευρά σε μικρό ταχύπλοο.

Ο κ. al-Hussein ήταν ένας ένας από τους  πολλούς μετανάστες με παρόμοιες μαρτυρίες, εξωθεσμικών κρατήσεων και επαναπροωθήσεων, όμως η δική του διήγηση ήταν η πιο λεπτομερής».

Οι ρεπόρτερ των NyTimes επιβεβαιώνουν με ανάλυση εικόνας την εκτόξευση χημικών από τους Τούρκους αστυνομικούς στα σύνορα, και την υποβοηθούμενη από την τουρκική αστυνομία επιχείρηση μεταναστών να γκρεμίσουν σημείο του φράχτη του Έβρου. Επίσης στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει και βίντεο και αναφορά στο επεισόδιο βίαιης αναχαίτισης λέμβου με μετανάστες  από το Ελληνικό λιμενικό, κοντά στην Κω στις 2 Μαρτίου. 

Tην ύπαρξη του κέντρου κράτησης στον Πόρο επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού προγράμματος Respond Project που συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Περισσότερα στο www.respondmigration.com.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση Πέτσα να δικαιολογήσει τα περί «ασύμμετρης απειλής»
Την επιλογή του πρωθυπουργού να επιμένει στη ρητορική της «ασύμμετρης απειλής» και κατά το ταξίδι του στη Γερμανία προσπάθησε να δικαιολογήσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιχείρηση Πέτσα να δικαιολογήσει τα περί «ασύμμετρης απειλής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι άλλη σφαίρα στην καρδιά μετανάστη
Δύο σφαίρες, πραγματικά πυρά, μία στην καρδιά και μία στο δεξί μέρος του σώματος, δέχτηκε ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ, ενώ προσπαθούσε να περάσει το συρματόπλεγμα κοντά στις Καστανιές.
Κι άλλη σφαίρα στην καρδιά μετανάστη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Εβρο και το... πουλέν της Λεπέν
Αντιπροσωπεία Γάλλων εθνικιστών με επικεφαλής τον 24χρονο ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά επισκέπτεται σήμερα συνοριακά φυλάκια. Θα συναντηθεί με τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και αργότερα με τον Φαήλο...
Στον Εβρο και το... πουλέν της Λεπέν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το καράβι από τη Γένοβα
Τα σοβαρά κενά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα αναδεικνύει η στάση που κράτησαν τα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού στην έλευση ενός κρουαζιερόπλοιου από την Ιταλία στο λιμάνι του Κατάκολου την...
Το καράβι από τη Γένοβα
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ποιος φυλάει τα σύνορα;
Η επιδεικτική παρουσία του χρυσαυγίτη Λαγού στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η οργανωμένη «εκδρομή» Αυστριακών ακροδεξιών στον Εβρο θα έπρεπε να...
Ποιος φυλάει τα σύνορα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας