Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.7° 33.2°
4 BF
23%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
36.6° 30.8°
3 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
37.6° 32.1°
3 BF
29%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
34%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
33.5° 32.9°
4 BF
31%
Βέροια
Αίθριος καιρός
34°C
36.6° 30.1°
2 BF
43%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.4° 30.6°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
0 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
32.2° 22.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.3°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.8°
6 BF
42%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
0 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.9° 32.9°
3 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 28.2°
4 BF
63%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 32.8°
4 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 30.5°
3 BF
45%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
35.0° 30.8°
3 BF
49%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
31°C
30.8° 30.8°
1 BF
40%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο

ΚΚΕ (μ-λ): Η λαϊκή οργή πρέπει να δυναμώσει

«Ο πρώτος και άμεσος στόχος αυτής της κυβερνητικής επιχείρησης δεν είναι άλλος από την υλοποίηση της ΠΝΠ που με επίταξη εκατοντάδων στρεμμάτων επιταχύνει την ανέγερση στρατοπέδων-φυλακών για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου. 

Η λαϊκή οργή και το μαζικό ξέσπασμα απέναντι σε αυτή την επιχείρηση μαζικής τρομοκρατίας και επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής «του νόμου και της τάξης» είναι δίκαιη και πρέπει να δυναμώσει!», τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ (μ-λ).

Στους έξι ο αριθμός των τραυματιών στη Χίο

Ακόμη τέσσερις τραυματίες στην περιοχή του Αίπους μετά από τις επιθέσεις ΜΑΤ σε διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα τέσσερις άνδρες ηλικίας 30, 45, 50, 52 μεταφέρθηκαν στα επείγονται περιστατικά του νοσοκομείου Χϊου.

Οι δύο φέρουν τραύματα στο πόδι και οι άλλοι δύο στο κεφάλι.

 

«Πόντιος Πιλάτος» οι Βρυξέλλες για το ξύλο και τα χημικά

Αστυνομικοί κατά κυβέρνησης και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών διαμαρτυρόμενοι για τους χειρισμούς στο θέμα των νησιών, τις συνθήκες μεταφοράς των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και κάνουν λόγο για πειθαρχικές ευθύνες

Ανίκανοι ή αδιάφοροι;  Σίγουρα επικίνδυνοι!

Οι «φωτεινοί παντογνώστες» που ήταν επιφορτισμένοι για την λήψη διοικητικής μέριμνας, εν όψει της ογκώδους μετακίνησης αστυνομικών δυνάμεων από την Αττική στην Χίο και στη Λέσβο, έλαμψαν δια της απουσίας τους!

Την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοί μας από Υ.ΜΕ.Τ., Υ.Α.Τ., Ο.Π.Κ.Ε. και άλλες Υπηρεσίες, μετέβαιναν στα ανωτέρω νησιά με διαταγή της Υπηρεσίας ώστε να εργαστούν σε συνθήκες «πολέμου», για ένα ακόμη ζήτημα που από εθνικό τείνει να μετατραπεί σε  αστυνομικό, ορισμένοι το μόνο που όφειλαν να κάνουν ήταν η εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των αστυνομικών δυνάμεων, η διαμονή και η σίτισή τους.

Μάλλον όμως ζητάμε πάρα πολλά !!!

Για να γνωρίζει ο κάθε αστυνομικός και ο κάθε πολίτης για το τι έχει συμβεί, αναφέρουμε τα εξής τραγελαφικά:

 • Τα ναυλωμένα από την Διοίκηση πλοία δεν διέθεταν τον απαιτούμενο αριθμό καμπινών, ώστε οι συνάδελφοί μας να μπορέσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους να ξεκουραστούν και να αναλάβουν υπηρεσία εάν διατάσσονταν σχετικά. Επίσης, όσες καμπίνες υπήρχαν δεν διατέθηκαν, αφού σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν οι συνάδελφοι – μέλη μας, δεν είχε πληρωθεί το ακριβές αντίτιμο για την παροχή καμπίνας !
 • Οι συνάδελφοί μας με την άφιξή τους στα δυο νησιά διατάχθηκαν απευθείας να εκτελέσουν υπηρεσία σε πολεμικές συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή η Διοίκηση δεν είχε μεριμνήσει ούτε για ένα μπουκάλι νερό !
 • Στις αγωνιώδεις ερωτήσεις των συναδέλφων μας για το που θα στεγαστούν κατά την διάρκεια της παραμονής τους στα νησιά, δεν έλαβαν ουδεμία σαφή απάντηση.

Αυτά είναι ελάχιστα από τα δεκάδες προβλήματα που μας καταγγέλθηκαν τις πρώτες μόνο ώρες μιας επιχείρησης που κανονικά θα έπρεπε να είναι απόλυτα σχεδιασμένη από υψηλά αμειβόμενα στελέχη !

Εμείς, όπως και κάθε φορά όμως, δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του, αφού δεν είμαστε «διορισμένοι» αλλά εκλεγόμαστε από τα χιλιάδες μέλη μας, στα οποία λογοδοτούμε και μόνο.  Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών χθες το βράδυ (24/02/2020) ύστερα και από τη σημαντική συνδρομή του Προέδρου της  Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γερακαράκου Γρηγόρη,  με καθοριστικές παρεμβάσεις προς την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία εξασφάλισε τη διάθεση των ελάχιστων καμπινών για τους συναδέλφους μας. Σήμερα  το πρωί (25/2/2020), το Προεδρείο της Ένωσής μας μετέβη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ύστερα από συνεχείς πιέσεις προς τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες, διασφάλισε τα αυτονόητα !!!! Ήτοι: α) Σίτιση έστω και στις 10.00 π.μ. και β) Τη διαμονή των συναδέλφων μας.

Η έκδοση των Διαταγών την τελευταία στιγμή δίνει την εντύπωση σ’ όλους ότι όλα λειτουργούν εκ του προχείρου με ορατή και επακόλουθη αρκετές φορές την αποτυχία του στοχευμένου αποτελέσματος, γεγονός που προκαλεί σωρεία δυσμενών και αρνητικών σχολίων για τον τρόπο λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Επειδή όμως, δεν είναι δική μας δουλειά να καλύπτουμε τις ανεπάρκειες των διοικούντων,  αξιώνουμε από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία τα ονοματεπώνυμα των υπευθύνων για την ελλιπή διοικητική μέριμνα και την ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ τους ΔΙΩΞΗ, αφού είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουν την ευθιξία να υποβάλλουν την παραίτησή τους για το γεγονός ότι υποχρέωσαν τους συναδέλφους να ταξιδέψουν και να εργαστούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, τις οποίες εάν βίωνε κάποιος πολίτης ή μετανάστης θα είχαμε το λιγότερο εισαγγελική παρέμβαση!!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Κυνηγητό μέσα στη νύχτα στη Λέσβο

Οδομαχίες και κυνηγητό από τις αστυνομικές δυνάμεις στον περιοχή Καράβα με τα ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών στους συγκεντρωμένους, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για τραυματισμό πολιτών ή αστυνομικών.

βίντεο από την ιστοσελίδα stonisi.gr

Δακρυγόνα, πέτρες και συγκρούσεις στη Χίο

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στην περιοχή Φλώρι του Αίπους Χίου, όπου κάτοικοι πραγματοποιούν διαμαρτυρία κατά των επιδιώξεων της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα κράτησης.

Ένταση και συγκρούσεις στην περιοχή μέσα στο σκοτάδι. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και χημικά και οι πολίτες απάντησαν με πέτρες, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε αρκετά οχήματα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν τραυματιστεί μία 30χρονη και μία 16χρονη, ενώ η πρώτη φέρεται να τραυματίστηκε απευθείας από βολή δακρυγόνου.

βίντεο από το astraparis.gr

Ο διεθνής Τύπος για τις εξελίξεις στα νησιά

Ρεπορτάζ και εκτενείς αναφορές κάνουν διεθνή μέσα ενημέρωσης στις εξελίξεις σε Λέσβο και Χίο.

Δακρυγόνα και στην θέση Καραβά στη Λέσβο

Κλιμακώνεται η ένταση ξανά στην περιοχή Καραβά στη Λέσβο, όπου κάτοικοι του νησιού πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Η αστυνομία απάντησε ήδη με χρήση δακρυγόνων και χημικών.

Ένταση ξανά στο Αίπος Χίου

Νέα απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν κάτοικοι της Χίου στην περιοχή Αίπος, όπου είχαν συγκεντρωθεί έπειτα από… κάλεσμα του μητροπολίτη Χίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μητροπολίτης Χίου είχε καλέσει σε ιερά παράκληση στο σημείο, όμως, στην πορεία, ενδεχομένως εξαιτίας της παρουσίας της αστυνομίας και υπό τον φόβο επεισοδίων, άλλαξε το κάλεσμα και το μετέφερε για τις 2.30 το μεσημέρι.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτοικοι που δεν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή χώρου και ώρας να βρεθούν στο Αίπος και να δεχθούν εκ νέου επίθεση από τα ΜΑΤ.

Μουτζούρης: Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!

Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση Μουτζούρη για τα όσα συμβαίνουν από το πρωί στα νησιά Βορείου Αιγαίου.

Απόστρατοι αστυνομικοί: Απαράδεκτη η καταστολή στα ακριτικά νησιά

Τη βαθιά της ανησυχία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και  της ηγεσίας του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκφράζει η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών.

Μεταξύ άλλων οι απόστρατοι επισημαίνουν:

Οι νησιώτες μας βιώνουν καθημερινά την προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας και τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, με υπαιτιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αντί να τύχουν της ιδιαίτερης υποστήριξης του κράτους, δέχονται τη βάρβαρη καταστολή. 

Αγωνίζονται να μη μετατραπούν τα νησιά σε  γιγάντιες φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ε.Ε.  Υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων. Ζητούν να αποτραπούν οι επικίνδυνες συνέπειες που  έχει για  τη ζωή τους, αλλά και για τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, ο εγκλωβισμός των τελευταίων στα νησιά. 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα νησιωτών. Καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να επιβάλλει με τον αυταρχισμό και την καταστολή τις πολιτικές της Ε.Ε. σε βάρος  τους. Έχει την υποχρέωση να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της. Να απεγκλωβίσει αμέσως τα νησιά από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Να καταγγείλει την απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε –Τουρκίας, καθώς και τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που απαγορεύουν τη μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού της και έχουν δημιουργήσει τις καταστάσεις αθλιότητας στα νησιά μας. Να εφοδιάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες με ταξιδιωτικά έγγραφα και να ζητήσει από την Ε.Ε να τους δεχτεί σε όλες τις χώρες της.

Καλεί τους συναδέλφους αστυνομικούς των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τις τακτικές της κυβέρνησης που  τους μετακινεί σε κάθε άκρη της χώρας για να επιβάλλει με τη βία τις πολιτικές της και να μην είναι τυφλά όργανα καταστολής ενάντια στους αγρότες, τους ψαράδες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, το λαό των ακριτικών νησιών μας. 

 

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι τώρα

Άγιος Μακάριος, Χίος
| EUROKINISSI

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση σε Λέσβο και Χίο. Κάτοικοι και τοπικοί αξιωματούχοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες κλειστές προσφυγικές δομές μέσω επίταξης χώρων.

 • Από νωρίς το πρωί, πολίτες συγκεντρώνονται στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου ενώ οι πρώτες συγκρούσεις είναι γεγονός. Διπλή απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν οι κάτοικοι της Λέσβου που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, στην δεύτερη είσοδο προς την επιταγμένη έκταση της Καράβας (Μανταμάδος). Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να διασπάσουν το πλήθος.
 • Δύο πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των κατοίκων στο μπλόκο του Αγίου Μακάριου στη Χίο τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο πρώτος τραυματίας μεταφέρθηκε για ιατρική περίθαλψη με τραύματα στο κεφάλι που προήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικό γκλομπ. Ο δεύτερος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Θύμα της επιθετικής συμπεριφοράς των ΜΑΤ έπεσε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης . Ο κ. Μιχαηλίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κι απο κει στην εισαγγελεία όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. 
 • Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί. Ανάλογες εικόνες και στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Λίγο πριν την νυχτερινή άφιξη πλοίου με δεκάδες αστυνομικούς, ΜΑΤ με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης η Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει κάλεσμα προς όλους τους Λέσβιους για συγκέντρωση σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς και ακολούθως να μετακινηθούν όλοι μαζί προς την Καράβα. Επίσης, προκηρύσσεται γενική απεργία για αύριο Τετάρτη, 26 Φεβρoυαρίου. Συγκεντρώσεις και στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και σε περιοχή κοντά στο Αίπος.

► Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης «για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κλπ) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός Δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή» κατέθεσε σήμερα ο Δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Γενικός γραμματέας του Δήμου δυτικής Λέσβου και έγκριτος νομικός Αριστόβουλος Ελευθερίου.

Οι δυο αυτοδιοικητικοί ζητούν «την ποινική δίωξη και την άμεση σύλληψη δίωξη παντός υπευθύνου (χειριστές μηχανημάτων, αξιωματούχων που επιβλέπουν τα έργα και δίνουν τις σχετικές εντολές κ.λπ.) για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στην περιοχή μας και την άμεση παρέμβασή σας για τα όλα τα ποινικά αδικήματα που τελούνται αυτή τη στιγμή και διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

 • «Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέλνοντας μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους των νησιών που έχουν ξεσηκωθεί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ο Στέλιος Πέτσας, επιχείρησε να δώσει ένα νέο αφήγημα για την ανάγκη δημιουργίας κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

 • «Είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών, ιδίως σήμερα που βρίσκονται σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας (κορονοϊός), να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, παρά σε άναρχες ανοιχτές δομές που αποτελούν υγειονομική βόμβα για όλα τα νησιά μας» δήλωσε (ANT1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να εμπιστευτούν την κυβέρνηση.

Αντιδράσεις κομμάτων

 • «Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων», καταγγέλλει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
 • Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών». Ο κ. Παφίλης ζήτησε από τον υφυπουργό «να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών».
 • «Η κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος ''Νόμος και Τάξη'' που η Ν.Δ. θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

► Οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τα κλειστά κέντρα, επιλέχθηκαν ως ανάδοχοι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που κοινοποιείται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κλπ) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός Δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή» κατέθεσε σήμερα ο Δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Γενικός γραμματέας του Δήμου δυτικής Λέσβου και έγκριτος νομικός Αριστόβουλος Ελευθερίου.

Οι δυο άνδρες κατήγγειλαν ότι οι πραγματοποιημένες εργασίες προκειμένου να υπάρξει άλλη πρόσβαση προς την υπό επίταξη έκταση από αυτή που έχουν καταλάβει οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι καταλύει «κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και εν γένει νομιμότητας, δημιουργώντας πραγματικά πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί, όπου το ίδιο το κράτος παρανομεί απροκάλυπτα σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου».

Τέλος οι δυο αυτοδιοικητικοί ζητούν «την ποινική δίωξη και την άμεση σύλληψη δίωξη παντός υπευθύνου (χειριστές μηχανημάτων, αξιωματούχων που επιβλέπουν τα έργα και δίνουν τις σχετικές εντολές κ.λπ.) για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στην περιοχή μας και την άμεση παρέμβασή σας για τα όλα τα ποινικά αδικήματα που τελούνται αυτή τη στιγμή και διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Γενική απεργία την Τετάρτη στη Λέσβο

Μυτιλήνη
| EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Αναβρασμός επικρατεί στο νησί με το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κλειστά κέντρα που προωθεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή της αστυνομίας. Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, προσκαλώντας τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, αλλά και τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρξει κάλεσμα προς όλους τους Λέσβιους για συγκέντρωση σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς και ακολούθως να μετακινηθούν όλοι μαζί προς την Καράβα. Επίσης, προκηρύσσεται γενική απεργία για αύριο Τετάρτη, 26 Φεβρoυαρίου.

ΟΕΒΕ Χίου: Να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά

H Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου καλεί τους συναδέλφους «να διατηρήσουν τα καταστήματα τους σήμερα το απόγευμα κλειστά και να δώσουν το παρών στις 2.30 το μεσημέρι στο Φαφάλιο γήπεδο!»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στοχεύει στην αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων

«Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων», καταγγέλλει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρώην υπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση για «το ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές», και διαμηνύει ότι «απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες», που «εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

Στ. Πέτσας: Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

«Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέλνοντας μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους των νησιών που έχουν ξεσηκωθεί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησία» είπε ο Στ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος. «Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: «Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησία), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι ανάδοχες εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Θέση Καράβα Μανταμάδου
| EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τα κλειστά κέντρα, επιλέχθηκαν ως ανάδοχοι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ. Τέλος, στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.

Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.

Προ των πυλών παραιτήσεις (και) στη ΝΟΔΕ Σάμου

Σύμφωνα με δηλώσεις (Ράδιο Αρμονία) του προέδρου της ΝΟΔΕ, Γιάννη Μάρκου, το απόγευμα της Τρίτης, θα συνεδριάσουν τα μέλη της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής με σκοπό να στείλουν τις μαζικές παραιτήσεις τούς στα κεντρικά του κόμματος, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών».

Ο κ. Παφίλης ζήτησε από τον υφυπουργό «να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών».

ΚΕΕΡΦΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξέγερση στα νησιά

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οργάνωσε στρατιωτικού τύπου απόβαση στα νησιά με εκατοντάδες δυνάμεις των ΜΑΤ να εισβάλλουν από τα λιμάνια αντιμετωπίζοντας τους εργαζομένους, την νεολαία, τους αγρότες και τους ψαράδες, το κόσμο της αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους πρόσφυγες ως “εσωτερικούς εχθρούς”» αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και την Ρατσιστική Απειλή καλώντας σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σήμερα στις 6 μ.μ.

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο

Θέση Καράβα Μανταμάδου
| EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Μεγάλες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα δύο νησιά. Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης ενώ κάλεσμα υπάρχει για τις 14.00 σε όλες και όλους με σκοπό τη μεταφορά τους (με πούλμαν και Ι.Χ.) στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου. Πορεία διαμαρτυρίας αυτήν την ώρα και στη Χίο. Διαδηλωτές κατευθύνονται στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη και θα επιστρέψουν και πάλι στην πλατεία Πλαστήρα. Στο μεταξύ απορριμματοφόρα του Δήμου κατευθύνονται προς την περιοχή Αίπος.

Τραυματίες στη Χίο από τα πρωινά επεισόδια

Δύο πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των κατοίκων στο μπλόκο του Αγίου Μακάριου στη Χίο τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο πρώτος τραυματίας μεταφέρθηκε για ιατρική περίθαλψη με τραύματα στο κεφάλι που προήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικό γκλομπ. Ο δεύτερος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Θύμα της επιθετικής συμπεριφοράς των ΜΑΤ έπεσε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης . Ο κ. Μιχαηλίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κι απο κει στην εισαγγελεία όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη ο οποίος είχε συλληφθεί και όντας τραυματισμένος αιμορραγούσε».

Στο δρόμο

Κλειστά όλα τα καταστήματα στο νησί. Συγκέντρωση αυτήν την ώρα στην πλατεία Πλαστήρα. Καλεί η ΑΔΕΔΥ.

Κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χίου κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την πρωτοφανή αστυνομική βία.Η Π.Ε. Χίου θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις καταγγελίας και διαμαρτυρίας που οργανώνονται από άλλους τοπικούς φορείς.

Χημικά στο μπλόκο στο Διαβολόρεμα

Διπλή απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν οι κάτοικοι της Λέσβου που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, στην δεύτερη είσοδο προς την επιταγμένη έκταση της Καράβας (Μανταμάδος).

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να διασπάσουν το πλήθος που αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστής δομής.

Από την επίθεση των ΜΑΤ έπιασαν μάλιστα και μικρές εστίες φωτιάς μέσα στο δάσος.

Οι κάτοικοι της Λέσβου που βρίσκονταν στο σημείο, μαζί τους και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο για να προφυλαχθούν από τα χημικά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χίο

Κλείνουν τα καταστήματα στη Χίο καθώς υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του νησιού. 

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Πλήρης αναλγησία της Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος ''Νόμος και Τάξη'' που η Ν.Δ. θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

«Η πλήρης αναλγησία της Ν.Δ. για τους κατοίκους των νησιών που εκφράζεται με την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους, αλλά και η απίθανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου. Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα μας» προσθέτει το ΚΙΝ.ΑΛΛ και καταλήγει: «Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. όλοι είμαστε νησιώτες».

Γενική απεργία στη Λέσβο

EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία ενώ παράλληλα οργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

⇒ Άρχισαν να κλείνουν και καταστήματα στη Χίο, εν αναμονή της κήρυξης απεργίας. 

Στη θέση Διαβολόρεμα κάτοικοι της Λέσβου

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί αυτή τη στιγμή στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Καβακλή για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση.

Με απόφαση στου αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπογδάνου, κλείνουν τα σχολεία στον Βροντάδο. 

Έρχονται παραιτήσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με τον «Πολίτη Χίου», αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τα μέλη της ΝΟΔΕ Χίου, κατόπιν εσωτερικής συνεννόησης ετοιμάζουν μαζικές παραιτήσεις ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.

Επεισόδια σε Λέσβο και Χίο

Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή.

Λέσβος

Οδομαχίες είχαμε νωρίς το πρωί και στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

Στο πόδι οι κάτοικοι σε Λέσβο και Χίο

Άρχισαν τα όργανα σε Λέσβο και Χίο, όπου οι κάτοικοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες κλειστές προσφυγικές δομές μέσω επίταξης χώρων.

Από νωρίς το πρωί, πολίτες συγκεντρώνονται στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου ενώ οι πρώτες συγκρούσεις είναι γεγονός.

stonisi.gr

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Χίο. Στο νησί έχουν στηθεί τρία μπλόκα στο χωριό Πιτυός, στο 17ο χιλιόμετρο Χίου - Βολισσού και στον Άγιο Μάρκο.

Αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφεραν λίγο πριν τις 08.00 να σπάσουν το μπλόκο στον Άγιο Μάρκο. 

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο, αναφέρει τα εξής:

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ