• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 23.9°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.8°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.2°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.8°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 24.9°C
  4 BF
  31%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  37%

Κλειστές οι εξωτερικές τουαλέτες, σε άθλια κατάσταση και οι χημικές στον προαύλιο χώρο (δεξιά)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκουπιδότοπος η Υπηρεσία Ασύλου

 • A-
 • A+
Απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες για την υγεία όλων συνθήκες επικρατούν στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, καθώς τα σκουπίδια σχηματίζουν βουνά, οι τουαλέτες είναι κλειστές λόγω βρομιάς και αντ’ αυτών λειτουργούν χημικές, ενώ ιδιαίτερα εκτεθειμένοι είναι οι πρόσφυγες, που πλέον δεν έχουν καν ΑΜΚΑ...

Σε ένα ολοένα πιο επικίνδυνο, τοξικό και απαξιωτικό περιβάλλον αναγκάζονται να ζουν και να δουλεύουν για έναν μήνα συνεχόμενα οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη και σε άλλα περιφερειακά γραφεία, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που την επισκέπτονται και οι δικηγόροι και διερμηνείς που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συνθήκες τουλάχιστον ταπεινωτικές.

Τα σκουπίδια σωρεύονται και λιμνάζουν στον αύλειο χώρο υποδοχής και αναμονής καθημερινά περισσότερων από 700 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, οι εξωτερικές τουαλέτες είναι κλειστές λόγω ακαθαρσίας και η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια, ή μάλλον τη μύτη, στο οξύτατο πρόβλημα.

Από την αρχή του έτους δεν έχει μπει συνεργείο καθαριότητας στο προαύλιο λόγω λήξης των συμβάσεων καθαριότητας, γεγονός που αποτυπώνεται μόνο μερικώς στις φωτογραφίες των τελευταίων ημερών που δημοσιοποιεί η «Εφ.Συν.».

Ο λόγος που δεν έχουν σχηματίσει βουνό τα σκουπίδια είναι το φιλότιμο των υπαλλήλων φύλαξης και των εθελοντών της οργάνωσης Μετάδραση, που αναλαμβάνουν να αδειάζουν τους ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων.

Το πρόβλημα φυσικά δεν λύνεται, κάθε άλλο, όπως αποδεικνύουν οι χτεσινές και προχτεσινές φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», που δείχνουν μια κατάσταση πολύ χειρότερη σε σχέση με τις φωτογραφίες που είχαμε δημοσιεύσει μέσα στον μήνα.

«Η απαξίωση των προσφύγων και όσων εργαζόμαστε μ’ αυτούς δεν φαίνεται μόνο στον νέο νόμο για τη διεθνή προστασία και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, αλλά και στην Αθήνα, στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη, όπου συνωστιζόμαστε σε εξαιρετικά μικρά γραφεία εργαζόμενοι, πρόσφυγες, δικηγόροι και διερμηνείς, καθώς και στον εξωτερικό χώρο με τους υπερχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, στον οποίο βρίσκονται τα γραφεία αυτά. Η απαξίωση φαίνεται και στις τουαλέτες, όπου οι εικόνες μιλούν μόνες τους. Για όσους ζητούν άσυλο, η έλλειψη ΑΜΚΑ ή αντίστοιχου αριθμού εμποδίζει και την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τις λοιμώξεις και τις λοιπές ασθένειες, που έχει προκαλέσει ή πρόκειται να προκαλέσει η κατάσταση αυτή», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Κουλοχέρης, δικηγόρος στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Αφόρητες πιέσεις

Σ’ αυτές τις οριακές συνθήκες, οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν στο κόκκινο τα τελευταία χρόνια, υφίστανται τον τελευταίο μήνα επιπλέον πίεση λόγω του διαχειριστικού χάους που έχουν επιφέρει οι κυβερνητικές παλινωδίες στο προσφυγικό, αλλά και λόγω των υπέρογκων απαιτήσεων που θέτει η εφαρμογή του νέου νόμου για τη διεθνή προστασία, ένα «δύσκολο στοίχημα για τη διοίκηση», όπως παραδεχόταν στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εισηγητής του νόμου.

Αστοχία με τις εναλλασσόμενες βάρδιες

Αλλο ένα δείγμα διαχειριστικής αστοχίας δέχτηκαν χτες οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας, καθώς πληροφορήθηκαν από τον ηλεκτρονικό Τύπο την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να αλλάξει το ωράριό τους μέχρι το τέλος του έτους, θεσπίζοντας σύστημα εναλλασσόμενης βάρδιας (6 π.μ. – 2 μ.μ. και 2 μ.μ. – 10 μ.μ.) «για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασύλου, καθώς και των τμημάτων της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου και Πληροφορικής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου».

Σύμφωνα με πηγές του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών, πριν περάσουν δύο ώρες, το γραφείο του υπουργού διαβεβαίωνε τον Σύλλογο ότι η απόφαση αφορά μόνο τα Περιφερειακά Γραφεία των νησιών που δέχονται τη μεγαλύτερη ροή ενόψει της τοποθέτησης νέων συμβασιούχων και ότι κατηγορηματικά δεν πρόκειται να ισχύσει για την Κεντρική Υπηρεσία, ούτε είναι αναγκαία για την ενδοχώρα. Προφανώς οι εναλλασσόμενες βάρδιες στα νησιά κρίθηκαν αναγκαίες λόγω έλλειψης χώρου και υποδομών, γεγονός που αναγκάζει τους νέους υπαλλήλους να μοιράζονται σε βάρδιες γραφεία και υπολογιστές.

Κριτική και από τους συμβασιούχους

Για «ασαφείς και πολύπλοκες διατάξεις που έχουν προκαλέσει ερμηνευτικά ζητήματα και πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος και, σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλης υποστήριξης και σχεδιασμού σε κεντρικό επίπεδο, οδηγούν σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σημειώνει ότι δεν έχει βρει ανταπόκριση στο αίτημα για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία από τον Ιούλιο. Εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο είναι εναρμονισμένος με το διεθνές δίκαιο ο νέος νόμος για τη διεθνή προστασία και υπογραμμίζει ότι ο νόμος δεν έχει στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία, ούτε να την κάνει αποτελεσματικότερη και δικαιότερη, αλλά «εισάγει έναν τιμωρητικό χαρακτήρα που θέτει εκτός διαδικασιών ασύλου έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά «σκουπιδότοπος» η Υπηρεσία Ασύλου
Σκουπιδότοπο θυμίζει ξανά ο χώρος υποδοχής της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς φαίνεται ότι έληξε η προσωρινή λύση να αναλάβει την καθαριότητα του χώρου συνεργείο από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Ξανά «σκουπιδότοπος» η Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής
Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο το πρωί οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας.
Στάση εργασίας στην Υπηρεσία Ασύλου για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εικόνες ντροπής στην Υπηρεσία Ασύλου
Σκουπιδότοπο θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη, καθώς η σύμβαση καθαριότητας έχει λήξει εδώ και περίπου μία εβδομάδα.
Εικόνες ντροπής στην Υπηρεσία Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατάντησαν το άσυλο... ανέκδοτο!
Mέχρι τώρα η κυβέρνηση, και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, μας διαβεβαίωνε ότι οι Σύροι είναι πρόσφυγες. Ισχυριζόταν μάλιστα περίπου πως μόνο οι Σύροι είναι πρόσφυγες, σε αντίθεση με τις άλλες...
Κατάντησαν το άσυλο... ανέκδοτο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
Με ξενοφοβικά τσιτάτα ο Νότης Μηταράκης παραδέχθηκε την άρνηση ένταξης στους 11.000 πρόσφυγες που βρίσκονται υπό έξωση από σπίτια και δομές.
Υπεκφυγές ακροδεξιάς έμπνευσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας