Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις τόσο σύσσωμης της αντιπολίτευσης όσο και δικών της βουλευτών ήρθε στη Βουλή η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές ήρθαν εκ των έσω, με τη Μαριέττα Γιαννάκου να αντιτίθεται στη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών από δήμους και περιφέρειες, χαρακτηρίζοντάς την ιδεολογικά επικίνδυνη και ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψηφίσει. «Να το βγάλετε αυτό από το νομοσχέδιο.
Ολη η νομοθεσία για τα ναρκωτικά πρέπει να αλλάξει, είναι ιδεολογικά επικίνδυνη η κατάσταση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Σε πιο υψηλούς τόνους, ο Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «χώρους εποπτευόμενου θανάτου», που ενισχύουν την τοξικοεξάρτηση, και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης.
Απαντώντας, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στους εποπτευόμενους χώρους η χρήση ουσιών θα γίνεται κάτω από ασφαλέστερες και υγιεινότερες συνθήκες. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχω προσωπικά πολλές ανησυχίες και εγώ», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Στη συζήτηση για την Πολιτική Προστασία, η πρώην υπουργός Ολγα Γεροβασίλη κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το σχέδιο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετικά, όπως είπε, «θα κάνουμε πάλι μπαλώματα που θα λύνονται στις αίθουσες δικαστηρίων».
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι «δύσκολο, αλλά είναι ο μόνος δρόμος».
Παραδέχτηκε ότι στη χώρα υπάρχει έλλειμμα συντονισμού στη διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές και πρόσθεσε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει έλλειμμα ευθύνης, οριζόντια και κάθετα, που σε κρίσιμες στιγμές οδήγησε σε τραγωδίες και επιχειρήσεις που δεν εξελίχθηκαν ομαλά».
Η απάντηση σε αυτό, υποστήριξε ο ίδιος, είναι «αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η υλοποίηση θα είναι δύσκολη.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι «οι προβλεπόμενες απόρρητες δαπάνες στην Πολιτική Προστασία είναι ο ορισμός του σκανδάλου».
Απαντώντας, ο υπουργός έκανε λόγο για «μια απολύτως συνταγματική, νόμιμη διαδικασία, που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, όπως η κυβερνοασφάλεια. Η διαχείριση απόρρητων δαπανών δεν αποτελεί προνόμιο κάποιου που πληρώνει κατά βούληση», συμπλήρωσε.
Ο Γ. Καμίνης
Για μεθόδους κακής νομοθέτησης μίλησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.
«Φτιάχνετε ένα τεράστιο σχήμα με υπερ-συγκεντρωμένες υπηρεσίες, με αυξημένα κόστη και σπατάλες και αδιαφανείς διαδικασίες. Αυτό είναι ένα υπερ-φιλόδοξο σχέδιο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε.
Τη δημιουργία νέων προβλημάτων με το νομοσχέδιο, λόγω δυσλειτουργιών, προέβλεψε ο Μ. Συντυχάκης (ΚΚΕ), τονίζοντας ότι «προσανατολίζεται στη διαχείριση και όχι στην πρόληψη, κινείται στη λογική στρατιωτικοποίησης της Πολιτικής Προστασίας με έναν πιο σφιχτό κεντρικό σχηματισμό».
Η Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25) κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο.
