• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%

Ο Κώστας Μουτζούρης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακροδεξιά σύναξη με υπογραφή Μουτζούρη

 • A-
 • A+
Με το «έτσι θέλω» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δίνει στην αυριανή νησιωτική κινητοποίηση ακραία ξενοφοβικά στοιχεία, αποκλείοντας τώρα και τους εκπροσώπους φορέων ώστε να μην ακουστούν διαφορετικές απόψεις ● Ομόφωνη η καταδίκη του «προσηλυτισμού» που επιχείρησε ο ίδιος σε μαθητές.

Σε υπόθεση της «δεξιάς πολυκατοικίας», και ειδικότερα της ακραίας ξενοφοβικής πτέρυγας, μετατρέπει την αυριανή νησιωτική κινητοποίηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης. Μετά το ακροδεξιό πλαίσιο στο οποίο περιόρισε τα αιτήματα επιβάλλοντας την ξενοφοβική αφίσα, τώρα πάει ένα βήμα παραπέρα και φιμώνει την άλλη άποψη απαγορεύοντας στους εκπροσώπους φορέων να εκφραστούν από το βήμα της εκδήλωσης.

Με προσωπική του απόφαση στο βήμα των συγκεντρώσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο θα βρεθούν οι δήμαρχοι των τριών νησιών, Στρατής Κύτελης, Σταμάτης Κάρμαντζης και Γιώργος Στάντζος αντίστοιχα, και εκ μέρους της Περιφέρειας, στη Λέσβο ο ίδιος και στα άλλα δύο νησιά οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Παντελής Μπουγδάνος και Βασίλης Πανουράκης αντίστοιχα. Αιρετοί, δηλαδή, που έχουν «διακριθεί» για τον ακραίο λόγο τους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δήμαρχο Χίου, που μόλις χθες δέχτηκε μηνυτήρια αναφορά από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και τον κ. Παναγιώτη Δημητρά για διασπορά ψευδούς είδησης περί αντικατάστασης πληθυσμού των νησιών.

Γνωστός για τον ακραίο λόγο του και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, μέχρι την εκλογή του ενοικίαζε ακίνητο ιδιοκτησίας του σε ΜΚΟ στη Χίο, εισπράττοντας συνολικά ποσό περί τις 30.000 ευρώ, στην οποία άσκησε έξωση με την εκλογή του και την ανάδειξή του στη συγκεκριμένη θέση.

Γνωστές είναι οι απόψεις των άλλων δύο δημάρχων Λέσβου και Σάμου, με τον δεύτερο εξ αυτών, Γιώργο Στάντζο, να γίνεται πρωταγωνιστής βίαιης συμπεριφοράς εναντίον προσφύγων στην κεντρική πλατεία στο Βαθύ Σάμου.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση σε αυτή την πρωτοφανή τακτική ήρθε από την ΑΔΕΔΥ Χίου, η οποία πλέον θέτει υπό αίρεση τη συμμετοχή της στο αυριανό συλλαλητήριο και καλεί, σήμερα στις 10.00, σε έκτακτη διάσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

«Αναρωτιόμαστε με ποιο δικαίωμα φιμώνονται φορείς από τον περιφερειάρχη και ποια είναι η θέση του δημάρχου, του αντιπεριφερειάρχη και όλων όσων τους στηρίζουν. Το δόγμα ‘‘αποφασίζουμε και διατάσσουμε’’ καλά κρατεί!» τονίζει η ΑΔΕΔΥ Χίου σε σχετική της ανακοίνωση. Προσθέτει δε ότι «μεθοδικά επιχειρούν να βάλουν στον γύψο τις λαϊκές αντιδράσεις εντός των επιλογών της κυβέρνησης. Γι’ αυτό λένε άλλα σήμερα, άλλα αύριο, άλλα εδώ κι άλλα εκεί. Γι’ αυτό και σάλπισαν σιωπητήριο, για να μην ακουστεί καμιά φωνή που θα δυσαρεστήσει τους κυβερνώντες, για να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο κομμένο και ραμμένο στα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης με την περιφερειακή αρχή, ένα συλλαλητήριο άλλοθι σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές».

Το χάσμα όμως αφορά και άλλους φορείς που σε ανακοινώσεις τους προτάσσουν τα πάγια αιτήματα των νησιωτών, τα οποία αφορούν την άμεση αποσυμφόρηση των δομών και τάσσονται εναντίον των νέων δομών αλλά και του απάνθρωπου τρόπου λειτουργίας των ΚΥΤ. Μεταξύ αυτών το Σωματείο Λιμενικών Λέσβου-Λήμνου, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χίου κ.ά.

Το χάσμα αυτό αφορά όμως κυρίως τους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρο, οι οποίοι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κώστα Μουτζούρη παρουσίασαν το παραπάνω πλαίσιο ως αδιαπραγμάτευτο, παρά τη διαφωνία που εξέφρασε ακόμα μία φορά ο περιφερειάρχης!

«Δεν θεωρώ την αποσυμφόρηση το ‘‘κλειδί’’ για την επίλυση του ζητήματος. Κλειδί είναι η μη αύξηση του αριθμού των μεταναστών» τόνισε, κατηγορώντας τη Frontex για ανικανότητα φύλαξης των συνόρων και τις ΜΚΟ ότι έχουν ύποπτο ρόλο διευκολύνοντας την παράνομη είσοδο ανθρώπων. Αιχμές όμως εξαπέλυσε και προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «επέλεξε να τα χαλάσει με το Βόρειο Αιγαίο των 200.000 κατοίκων, αντί της υπόλοιπης Ελλάδας των 10.000.000» και την οποία κάλεσε «να αλλάξει τις διεθνείς συμφωνίες που επιτρέπουν στον Ερντογάν να παίζει παιχνίδια με τις ροές».

Ομόφωνη καταδίκη του παιδομαζώματος

Στο μεταξύ ομόφωνη υπήρξε η καταδίκη της επιχείρησης προσηλυτισμού των μαθητών σε ξενοφοβικές απόψεις που επιχείρησε ο Κώστας Μουτζούρης, με -σχεδόν- το σύνολο του τοπικού και όχι μόνο Τύπου να ασκεί δριμεία κριτική στην πρόσκληση που απηύθυνε στα 15μελή μαθητικά συμβούλια.

Ο ίδιος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες περί παιδομαζώματος που του αποδόθηκαν, επικαλέστηκε μέχρι και την καθηγητική του ιδιότητα. «Τους είπα ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να έρθουν, παρότι ευπρόσδεκτοι, και ότι θα πρέπει να συζητήσουν και με τους γονείς τους και να αποφασίσουν μόνοι τους τη συμμετοχή τους» είπε, την ώρα πάντως που και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης αποφάσισε τη συμμετοχή της.

Κέρδισε τη μάχη με τον θάνατο η 18χρονη

Στο περιθώριο όλων αυτών, στη Μόρια των κατατρεγμένων, μια 18χρονη Αφγανή έπεσε θύμα ενός 20χρονου ομοεθνή της που της επιτέθηκε με μαχαίρι καταφέρνοντάς της δύο χτυπήματα στην κοιλιά και στο στήθος. Η 18χρονη μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ακόμα, έχοντας ευτυχώς ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ο 20χρονος συνελήφθη και κρατείται. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αιτία της επίθεσης ήταν ένα κινητό τηλέφωνο. Το περιστατικό φέρνει στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής, όταν οι συνθήκες προσομοιάζουν με αυτές της ζούγκλας σε δομές όπως της Μόριας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επί ποδός οι νησιώτες, παραμονεύει η Ακροδεξιά
Εντελώς ετερόκλητο είναι το μείγμα των ανθρώπων που θα διαδηλώσουν σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για το προσφυγικό, με κίνδυνο να βγουν μπροστά οι ακραίες ξενοφοβικές φωνές που ζητούν... κρεμάλες.
Επί ποδός οι νησιώτες, παραμονεύει η Ακροδεξιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό
Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι εκλεκτοί της Ν.Δ. στην τοπική αυτοδιοίκηση αρνούνται να στηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεξιός εμφύλιος για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιλεκτικές πιέσεις της Χριστιάνας Καλογήρου
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται για τη μεταφορά 56 προσφύγων από τη Σάμο στη Λέσβο και για την εν γένει επιβάρυνση των νησιών της περιφέρειάς της, δεν πιέζει όμως συναδέλφους της στην ενδοχώρα...
Οι επιλεκτικές πιέσεις της Χριστιάνας Καλογήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε αντιπολιτευτικές κορόνες αναζητά στήριγμα η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ενόψει των εκλογών. Uυμήθηκε, έστω και τώρα, τις δραματικές διαστάσεις που έχει...
Οψιμο ενδιαφέρον της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείνουν δύο υποστηρικτικές δομές, αυξάνοντας την πίεση στη Μόρια
Την απαγόρευση λειτουργίας δύο υποστηρικτικών δομών για πρόσφυγες αποφάσισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, εκ των οποίων η μία στέγαζε μέχρι σήμερα 250 άτομα και οι οποίοι τώρα...
Κλείνουν δύο υποστηρικτικές δομές, αυξάνοντας την πίεση στη Μόρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμείλικτα ερωτήματα για τις επαναπροωθήσεις από τη «Συνύπαρξη στο Αιγαίο»
Την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο απαιτεί με ανακοίνωση της η οργάνωση.
Αμείλικτα ερωτήματα για τις επαναπροωθήσεις από τη «Συνύπαρξη στο Αιγαίο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας