Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποχωρήσεις με «μομφές»
EUROKINISSI / ΧΑΡΗΣ ΜΠΙΛΙΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποχωρήσεις με «μομφές»

  • A-
  • A+

Αν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησε απευθείας την «εκκαθάριση» του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου και του καλλιτεχνικού διευθυντή, στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ακολουθήθηκε η… πλάγια μέθοδος.

Ο πρόεδρος (ο αντιπρόεδρος είχε παραιτηθεί λίγες μέρες νωρίτερα) και δύο μέλη του συμβουλίου παραιτήθηκαν χθες καθώς, από ό,τι φαίνεται, έμειναν ακάλυπτοι στη σύγκρουση τόσο με τους εργαζομένους όσο και με την καλλιτεχνική διευθύντρια.

Η επιστολή παραίτησης του προέδρου του Ειδικού Ταμείου Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας (ΕΤΟΣ), Ούβε Παπαματθαίου Μάτσκε (φωτ.), και των μελών Ελευθερίας Παπαδημητρίου και Μιχάλη Νηστικάκη

Με επιστολή τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας (ΕΤΟΣ), Ούβε Παπαματθαίου Μάτσκε, και τα μέλη Ελευθερία Παπαδημητρίου και Μιχάλης Νηστικάκης παραιτήθηκαν (ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χανδράκης είχε παραιτηθεί μερικές μέρες νωρίτερα) καταγγέλλοντας ότι το υπουργείο τούς έχει αφήσει ακάλυπτους, αφού οι υπηρεσίες του «δεν ανταποκρίνονται στα ζητήματα που ανακύπτουν».

Μόνο μικρά δεν είναι τα ζητήματα. Ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου που παραιτήθηκαν κάνουν λόγο για «σειρά παρεξηγήσεων» καθώς οι θέσεις του ΕΤΟΣ «για τη χρηστή διοίκηση» ερμηνεύτηκαν με φήμες ως επιδίωξη ιδιωτικοποίησης της ορχήστρας, «προφανώς ψευδείς, καθότι είναι γνωστός ο αγώνας που έχουμε δώσει για τον δημόσιο χαρακτήρα της» (ας σημειωθεί πως ο κ. Μάτσκε, αν και διορίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί Αριστείδη Μπαλτά, είναι γνωστό ότι έχει θέσεις στα αριστερά του πρώην κυβερνώντος κόμματος). Μάλιστα οι παραιτηθέντες είχαν ζητήσει να συγκληθεί συνέλευση μουσικών και διοικητικών υπαλλήλων για να δοθούν διευκρινίσεις, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Καταγγελία σύμβασης

Ανάλογου, ίσως και μεγαλύτερου, μεγέθους είναι η κόντρα με τη διευθύντρια της Ορχήστρας, Ζωή Τσόκανου, αφού τέθηκε θέμα νομιμότητας της σύμβασης (η οποία καταγγέλθηκε) που συνήψε τον περασμένο χρόνο με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (η ΚΟΘ απαιτεί από τον φορέα να της αποδοθεί επιπλέον 10% στο ήδη συμφωνηθέν ποσό από τις εισπράξεις των παραστάσεων).

Ο αντιπρόεδρος παραιτήθηκε διότι γνωστοποιήθηκε στους μουσικούς της ορχήστρας ηλεκτρονικό μήνυμά του προς τον πρόεδρο –με θέσεις του για ζητήματα αδειών των μουσικών– λίγο πριν από τη συνάντηση του προεδρείου με τον γ.γ. του υπουργείου (16.12.19) Νίκο Γιατρομανωλάκη.

Οι παραιτηθέντες κλείνουν την επιστολή παραίτησης κάνοντας έναν μίνι απολογισμό πεπραγμένων στον οποίο επίσης οι αιχμές εναντίον προσώπων και καταστάσεων δεν λείπουν.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι ο κ. Μάτσκε, καθηγητής Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αντικατέστησε στη θέση του προέδρου τού ΕΤΟΣ τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ετσι, στον απολογισμό μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι:

1) ρύθμισαν το ζήτημα των ανυπόγραφων επί τριετία πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου (κάποιοι κλήθηκαν να υπογράψουν και με χρήση εξωδίκων), γεγονός που είχε αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ορκωτοί λογιστές να ολοκληρώσουν το έργο τους,

2) διευθέτησαν χρέη ύψους 2.000.000 ευρώ, ενώ η τακτική επιχορήγηση ήταν μόλις 500.000,

3) διευθετήθηκαν οφειλές προς ιδιώτες, χρέη της περιόδου 1998-2004,

4) υποβλήθηκε το 2017, για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΟΣ το 1998, αίτημα επιστροφής ΦΠΑ στην Εφορία, αποφεύγοντας το ποινικό αδίκημα της απιστίας προς το ελληνικό Δημόσιο,

5) προσλήφθηκαν έπειτα από χρόνια 20 μόνιμοι υπάλληλοι (μουσικοί και διοικητικοί),

6) καταγράφηκαν τα όργανα της Ορχήστρας και αγοράστηκαν νέα (400.000 ευρώ) και

7) δικαιώθηκαν οι δικαστικές απαιτήσεις για είσπραξη οφειλών προς το ΕΤΟΣ από τις Σχολές Παστέρ και από την πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της ΚΟΘ, Κ. Μιμηκοπούλου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σούπερ μάρκετ τα «Ηλύσια» παρά τις λαϊκές αντιδράσεις
Το υπουργείο Πολιτισμού εισάγει σήμερα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την έγκριση μελέτης με αντικείμενο τη μετατροπή των «Ηλυσίων», του διατηρητέου μνημείου στη Θεσσαλονίκη.
Σούπερ μάρκετ τα «Ηλύσια» παρά τις λαϊκές αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»
Εκκωφαντική απάντηση έδωσαν χθες βράδυ οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στα κυβερνητικά σχέδια για αποξήλωση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.
«Βενιζέλου και Εγνατία η δίκη μας Πομπηία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα «αναγκαίο κακό»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό να αλλάξουν τον σχεδιασμό για τον σταθμό Βενιζέλου και τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί
Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι ένα «αναγκαίο κακό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
Μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, ο οποίος δεν κλήθηκε στη συνεδρίαση, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον δήμαρχο, ζητώντας να παραμείνουν τα ευρήματα στη θέση τους.
Φωνές κατά Ζέρβα για τα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό, αρχαιότητες και «δωμάτιο με μωρά»
Δεν θα είναι εύκολο για τη νέα κυβέρνηση να γυρίσει το ρολόι 7 χρόνια πίσω και να αλλάξει τα σχέδια για τον σταθμό Βενιζέλου και τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό στα έγκατά του.
Μετρό, αρχαιότητες και «δωμάτιο με μωρά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσω... ολοταχώς για το 2012
Κυβερνητικοί και συντηρητικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης επαναφέρουν το σχέδιο που ήθελε να αποσπαστούν πρώτα οι αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου και μετά την κατασκευή του να επανατοποθετηθούν.
Πρόσω... ολοταχώς για το 2012

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας