Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγράφηκε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά σε βάρος έντεκα θεραπευόμενων της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω και των δύο συνοδών τους, όταν επέστρεφαν πεζή στο Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης ανδρών έπειτα από την καθιερωμένη έξοδό τους για γυμναστική, όπως προβλέπεται από το θεραπευτικό πρόγραμμα.
Ο γυμναστής Κώστας Πασλής, που συνόδευε τους θεραπευόμενους μαζί με τον επισκέπτη Yγείας, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τι συνέβη: «Ηταν λίγο μετά τις 10 το πρωί, όταν επιστρέφαμε στη δομή μετά την προγραμματισμένη εκγύμναση σε ανοιχτό γηπεδάκι στα Κάτω Πατήσια.
Στη λεωφόρο Αχαρνών άρχισαν να μας ακολουθούν δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ και σε απόσταση 50 μέτρων από τη Μονάδα μάς πλεύρισαν δύο περιπολικά. Προσπαθήσαμε αμέσως να εξηγήσουμε στους αστυνομικούς ότι τα άτομα που ήταν μαζί μας βρίσκονται σε θεραπεία και επιδείξαμε τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούσαν.
Ομως, μας είπαν “Ψηλά τα χέρια” και μέσα σε λίγα λεπτά γύρω μας ήταν δώδεκα αστυνομικοί, οκτώ της ομάδας ΔΙΑΣ και τέσσερις της Αμεσης Δράσης, που μας έστησαν στον τοίχο με τα χέρια ψηλά για επιφανειακό σωματικό έλεγχο».
Παρά τις εκκλήσεις των συνοδών να μην υποβάλουν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο ανθρώπους που βρίσκονται υπό θεραπεία, οι αστυνομικοί συνέχισαν και δεν επέτρεψαν στον γυμναστή να επικοινωνήσει με τη Μονάδα.
«Μόνο μου μέλημα ήταν να κρατήσω υπό έλεγχο την κατάσταση, επαναλάμβανα σε ήρεμο τόνο ότι “Τα παιδιά κινδυνεύουν να βγουν εκτός προγράμματος” και εξηγούσα ότι “Κυκλοφορούμε καθημερινά εδώ, έχουμε πάρει άδεια, τα έγγραφα πιστοποιούν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε”.
»Ομως οι απαντήσεις που έλαβα από έναν από τους αστυνομικούς ήταν: “Δεκαπέντε άτομα βγαίνετε έτσι κάθε μέρα; Είστε πάνω σε ελληνικό έδαφος, έχουμε κάθε δικαίωμα να σας ελέγξουμε”. Αν και κατά κύριο λόγο υπήρχε προσπάθεια συνεργασίας από τον μεγαλύτερο αριθμό των αστυνομικών, παρ’ όλα αυτά οι εξαιρέσεις είναι αυτές που δημιουργούν τα προβλήματα».
Αν και δεν ήταν πρώτη φορά που αστυνομικοί σταματούσαν ομάδα του 18 Ανω, ποτέ δεν είχαν προχωρήσει σε σωματικό έλεγχο παρά την επίδειξη των εγγράφων, ενώ περίοικοι είχαν βγει από τα καταστήματά τους και παρακολουθούσαν το περιστατικό.
«Είχα πολύ άγχος μην παρεκτραπεί κάποιος επειδή, όπως φάνηκε, οι αστυνομικοί δεν ήταν σωστά ενημερωμένοι, ούτε εκπαιδευμένοι. Δεν κάνεις σωματικό έλεγχο σε θεραπευόμενους, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί σωματική βία. Η αστυνομία θεωρεί ότι ο έλεγχος είναι καθήκον της, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ευάλωτους ανθρώπους και απαιτείται πολύ ευαίσθητος χειρισμός από όλους μας. Δεν κάνουμε υπόθαλψη εγκληματιών», τονίζει ο Κ. Πασλής και συνεχίζει:
«Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για το τόσο λεπτό και δύσκολα διαχειρίσιμο κομμάτι της δουλειάς μας, που έχει να κάνει με άτομα υπό θεραπεία που η κάθε ενέργεια μπορεί να αποβεί μοιραία όχι μόνο για την προσπάθεια απεξάρτησης -και να επιφέρει διακοπή της- αλλά και για την ίδια τη ζωή, καθώς αρκετά από αυτά τα άτομα είναι διπλής διάγνωσης: χρήστες ουσιών αλλά και ψυχικών διαταραχών».
Ομως πώς αντέδρασαν οι θεραπευόμενοι; «Ηταν απόλυτα συνεργάσιμοι και ήρεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού. Ομως, όταν γυρίσαμε στη Μονάδα ήταν πολύ αναστατωμένοι. Ενιωθαν ανασφάλεια και φόβο, η ασφάλεια που παρέχει η Μονάδα τέθηκε υπό έντονη αμφισβήτηση και εξέλαβαν ως μάταιη τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά.
»Τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν άσχημα βιώματα από την αστυνομία και ο συγκεκριμένος έλεγχος ήταν ταπεινωτικός γι’ αυτούς. Τους εξήγησα ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά θα πρέπει να μην ξανασυμβεί προκειμένου να μην εισπράξουν ότι στοχοποιούνται, ενώ βρίσκονται σε πρόγραμμα γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης».
Η διευθύντρια του 18 Ανω, ψυχίατρος Στέλλα Χρηστίδη, έστειλε επιστολή στη ΓΑΔΑ, ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία της αστυνομίας προκειμένου να ενημερωθεί για το περιστατικό και να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο.
Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες της αστυνομίας αλλά και προς ενημέρωση στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Βασίλη Κικίλια αντίστοιχα, και στον εθνικό συντονιστή για τα ναρκωτικά, Χρήστο Κουιμτσίδη, και αναμένεται τι θέση θα πάρει η Πολιτεία.
«Εξέθεσαν τα παιδιά μας σε δημόσιο έλεγχο μπροστά σε όλους, σαν εγκληματίες. Αν αυτό το στίγμα που οι εξαρτημένοι βιώνουν έξω στην κοινωνία, το βιώνουν και υπό τη σκέπη του προγράμματος, τότε θα αποτύχουμε. Δεν σεβάστηκαν ότι τα παιδιά είναι ενταγμένα σε δημόσιο πρόγραμμα απεξάρτησης, ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν ψυχική νόσο και ότι καταβάλλουν καθημερινά μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Κατανοούμε το έργο της αστυνομίας, αλλά ζητάμε να κατανοήσουν και το δικό μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Στέλλα Χρηστίδη.
Αραγε πώς θα μπορέσει η δομή να προσεγγίσει εξαρτημένους, να τους πείσει να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών αν δεν είναι διασφαλισμένο ότι τους παρέχει ασφάλεια και προστασία για να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της θεραπείας;
Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Εργου του 18 Ανω
Χτύπημα στη θεραπεία απεξάρτησης
«Την ώρα που τα ναρκωτικά θερίζουν και τα παιδιά κινδυνεύουν, δεν επιτρέπονται τέτοιες συμπεριφορές που στέλνουν μήνυμα ότι τα εξαρτημένα άτομα παραμένουν στόχος των δυνάμεων καταστολής, ακόμα και κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Για τον λόγο αυτό οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν λόγο στην κοινωνία.
»Είναι πολύ υποκριτικό πριν από λίγο καιρό ο Β. Κικίλιας να επισκέπτεται το 18 Ανω και να εξαίρει το έργο του και τώρα η ομάδα ΔΙΑΣ να επιτίθεται στους θεραπευόμενους και να υπάρχει σιγή ιχθύος και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Και όλα αυτά ενώ κατήργησαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ υπονομεύοντας το έργο του.
»Η ταπείνωση και ο εξευτελισμός είναι παράγοντες για τους οποίους παιδιά με ευαίσθητο ψυχισμό είναι πολύ πιθανόν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία, να κάνουν υπερβολική χρήση ναρκωτικών και να πεθάνουν. Με τον τρόπο αυτό οι δυνάμεις καταστολής ουσιαστικά καταστέλλουν την απόφαση ευάλωτων ανθρώπων να επανενταχθούν στην κοινωνία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας