Η αφορμή για τη συζήτησή μας με τη Ρόδη Κράτσα, περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, ήταν οι δηλώσεις που έκανε στον ζακυνθινό ρ/σ «Στίγμα 97,6», προσφάτως (10.01.2020), σχετικά με την επένδυση του εμίρη του Κατάρ στην ορεινή ΒΔ Ζάκυνθο. Η τοποθέτησή της αυτή ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του τέως περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα», Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί στις 9 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε:
«Στη συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη, εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την αντίθεσή του στην προσπάθεια υφαρπαγής της δημοτικής περιουσίας από την καταχρηστική αγοραπωλησία στα ορεινά. Το ίδιο ζήτημα μας απασχόλησε και στη συνάντησή μας με τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια καταχρηστική επιλογή. Πρόκειται για μια μη νόμιμη αγοραπωλησία. Δεν ξέρουμε τη στάση της περιφερειακής αρχής. Πρέπει να εκφραστεί και η ίδια».
Η κ. Κράτσα, λοιπόν, έκανε την εξής δήλωση στις 10.01.2010: «Πάνε υπουργοί στο Κατάρ, και κάθονται μία ώρα έξω από έναν μεγάλο επενδυτικό οίκο, περιμένοντας να παρουσιάσουν το πρότζεκτ τους για μια επένδυση. Εμείς στη Ζάκυνθο, χωρίς καν να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας, μπήκαμε στο κεντρικό ενδιαφέρον ενός μεγάλου οίκου από το Κατάρ, που θέλει να προχωρήσει σε μια μεγάλη επένδυση στα ορεινά το νησιού. Δεν έχω έρθει σε επαφή με τους αγοραστές και δεν ξέρω ποιο είναι το πρότζεκτ της επένδυσης που θέλουν να κάνουν, αλλά, όπως με διαβεβαίωσε και ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό, είναι ζωηρό, από τον νεαρό εμίρη του Κατάρ. Βέβαια δεν είναι μια επένδυση που κάνει το επίσημο κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, η Pimana δεν είναι στον επίσημο κατάλογο των επενδυτικών funds του Κατάρ, όμως εγώ προλέγω ότι πρόκειται για μια πρότυπη επένδυση και είμαι υπέρ αυτής της επένδυσης, αρκεί φυσικά να τηρηθεί η νομιμότητα».
Σπύρος Ξένος: «Ανήκουστο και ηθελημένο έλλειμμα γνώσης των πρόσφατων δικαστικών εξελίξεων εκ μέρους της περιφερειάρχη»
Στη δήλωσή της αυτή, απαντά με επιστολή του στην εφημερίδα μας ο Σπύρος Ξένος, κοινωνιολόγος-ερευνητής, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος την ιστορία αυτή από τότε που ξεκίνησε (2014), ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ασχολείται σε καθημερινή βάση με την υπόθεση, ερευνώντας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και σε όσες υπηρεσίες εμπλέκονται, ώστε να αποδείξει ότι αυτή η αγοραπωλησία δεν είναι νόμιμη:
«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ομολογώ ότι άκουσα τα “προλεγόμενα” της κ. Ρ. Κράτσα, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (Stigma radio, 10/1/2020), όπου εκεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αναφερόμενη στο σκάνδαλο των ορεινών της Ζακύνθου, μας γνωστοποιεί και μας “μεταφέρει” ότι είναι “υπέρ μιας ‘πρότυπης’ επένδυσης στα ορεινά της Ζακύνθου, την οποία επένδυση η ίδια δεν γνωρίζει, αλλά προφανώς ούτε και κανένας άλλος γνωρίζει…”, αφού, ενώ “πάνε υπουργοί και περιμένουν έξω από τους επενδυτικούς οίκους, εμείς χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας, ‘μπήκαμε’ στο ενδιαφέρον ενός ‘μεγάλου οίκου’ […] αρκεί βεβαίως να τηρηθεί η νομιμότητα”!
»Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις της κ. Ρόδης Κράτσα. Και τούτο διότι φρονώ ότι τα λόγια της, ως κοινωνικά επινοήματα, προσιδιάζουν περισσότερο με “ευχετήριες κάρτες”, προδίδοντας ένα ανήκουστο και ηθελημένο έλλειμμα γνώσης των πρόσφατων δικαστικών εξελίξεων καθώς και μια απροθυμία ξεκάθαρης πολιτικής τοποθέτησης.
»Δεν θα σχολιάσω, επίσης, το αγλάισμα των εν Ζακύνθω εκπροσώπων του “μεγάλου οίκου” όπου “μπήκαμε”, καθώς τα πρόσωπα είναι γνωστά και ενδεικτικά της οδού από την οποία θα “βγούμε”.
Δεν θα σχολιάσω, τέλος, και το παράδοξο, από τη μια, ο Δήμος Ζακύνθου να προχωρά σε αγωγή διεκδίκησης των 8.600 στρεμμάτων, που του έκλεψε ο “μεγάλος επενδυτικός οίκος” και, από την άλλη, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων να τάσσεται υπέρ μιας επένδυσης που δεν γνωρίζει!
»Οφείλω, όμως, δοθείσης της παρούσης ευκαιρίας, να τονίσω την άμεση ανάγκη σωστής ενημέρωσης και δράσης των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, πριν καταστεί η κοινή μας πατρίδα ένας “μεγάλος οίκος”!
Με εκτίμηση
ΣΠΥΡΙΔΩΝ Σ. ΞΕΝΟΣ»
Ρόδη Κράτσα: «Μόνο με νόμιμο πλαίσιο η επένδυση»
Όταν πληροφορήσαμε την κ. Κράτσα ότι η επικοινωνία μας μαζί της αφορούσε την «επένδυση του εμίρη του Κατάρ» στη ΒΔ Ζάκυνθο, έσπευσε να σχολιάσει: «Την πιθανολογούμενη επένδυση του εμίρη. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση. Δέχομαι αυτό που κυκλοφορεί, ότι δηλαδή η εταιρεία εκπροσωπεί τον εμίρη του Κατάρ και ας μην είναι μια επένδυση που κάνει το επίσημο κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ», προσθέτοντας, όμως, ότι: «Επειδή ξέρω καλύτερα τη δομή των funds στα εμιράτα, σας λέω ότι το επίσημο κράτος επενδύει και σε άλλες εταιρείες, οπότε η Pimana ίσως να είναι μία από αυτές». Τόνισε ότι: «Αυτές οι μεγάλες επενδύσεις κατ’ αρχάς είναι πολύπλοκες καταστάσεις, όμως αλλάζουν τη φυσιογνωμία ενός τόπου. Π.χ., η Σαρδηνία μπήκε σε άλλον τουριστικό χάρτη, όταν έγινε μια τέτοια επένδυση, η οποία, σήμερα, μετά από πώληση, βρίσκεται στα χέρια του Κατάρ. Έχω, επίσης, κατά νου τη μεγάλη περιπέτεια που είχε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος για τη μεγάλη επένδυση στο “Costa Navarino”. Δεκαπέντε χρόνια παιδευόταν, από την πολυπλοκότητα, από την ελληνική γραφειοκρατία κ.λπ.
»Αυτές οι επενδύσεις που έχουν αρκετούς πόρους και θέλουν να εντυπωσιάσουν στη διεθνή σκηνή είναι συνήθως επενδύσεις πρότυπες περιβαλλοντολογικά. Αυτό το θεωρώ κέρδος για τη χώρα μου. Θέλω, όμως, να είμαι σαφής: Ούτε σχέδια έχω δει ούτε ξέρω αν υπάρχουν, αλλά γενικά οι επενδύσεις που έχουν πίσω τους τέτοιους μεγάλους χρηματοδοτικούς πόρους έχουν στόχο να πρωτοτυπήσουν. Εγώ, ως άνθρωπος με ευθύνη στη διοίκηση της Περιφέρειας, δίνω μεγάλη σημασία στο οικιστικό περιβάλλον, στον χαρακτήρα ενός τόπου, και θα ήθελα ό,τι γίνει, μικρό ή μεγάλο, να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Όσον αφορά την επένδυση στη Ζάκυνθο, γνωρίζω ότι έχει κάποιες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις». Στην παρατήρησή μας ότι «οι “κάποιες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις” είναι πολλές και σοβαρές», συμφώνησε, λέγοντας «εύχομαι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο όπου κανείς δεν αδικείται, ένα πλαίσιο νόμιμο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει μια επένδυση, αλλιώς δεν δίνονται άδειες».
Επισημάναμε στην κ. Κράτσα ότι, δύο χρόνια πριν, στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό («Στίγμα 96,7»), ο νυν καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει ότι «Δεν μπορεί να έρχεται ο εμίρης του Κατάρ να επενδύσει και εμάς να μας ξινίζει. Όσο για τη νομιμότητα, μπορούμε και να αλλάξουμε τους νόμους για να επενδύσει ο εμίρης». Η απάντησή της ήταν πολύ σαφής: «Δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα. Δεν αλλάζουν οι νόμοι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Δεν γνωρίζω αυτές τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και δεν θα τις κρίνω, ούτε και είναι ένα ζήτημα που θα το λύσω εγώ. Πιστεύω όμως ότι είναι μεγάλη τύχη για τη Ζάκυνθο, διότι γνωρίζω τις προσπάθειες διάφορες χώρες, περιοχές, πόλεις στην Ευρώπη, με εξωστρέφεια, και τις έχω δει εγώ με το φάκελό τους να θέλουν να προβάλουν τα πρότζεκτ τους με επιχειρήματα κ.λπ. Εμάς μας ήρθε χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας. Θα ήταν τύχη για τον τόπο μου, την Περιφέρειά μου και την ιδιαιτέρα μου πατρίδα να μπορέσει να υποδεχτεί μια τέτοια επένδυση. Αυτό απαιτεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο, το οποίο δεν θα το λύσω εγώ».
Πόσο ευλογία, όμως, μπορεί να είναι μια επένδυση για έναν τόπο, όταν ακόμα και το συμβόλαιο για αυτή την αγοραπωλησία έγινε εν κρυπτώ και οι θιγόμενοι/ενδιαφερόμενοι το έμαθαν δύο μήνες αργότερα; Αν είναι τύχη για το νησί, γιατί δεν το διατυμπάνισαν να το μάθουν αμέσως όλοι στη Ζάκυνθο και να χαρούν; «Εγώ δεν τα γνωρίζω όλα αυτά», ήταν η απάντηση της κ. περιφερειάρχη, «όσο και να μου αναλύετε τα προβλήματα και τα πιθανά προβλήματα, δεν έχω ασχοληθεί, δεν είναι της αρμοδιότητάς μου. Πιστεύω ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο δίκαιο και ευνοϊκό, το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στη Ζάκυνθο να αναβαθμίσει τον τουρισμό της, γιατί με τα ξενοδοχεία που συνήθως γίνονται και με το επίπεδο τουρισμού που παρέχει, αυτό δεν επιτυγχάνεται. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν φαντάζεται ότι θα πάει κάποιος χωρίς άδειες και ξεκαθαρισμένα πλαίσια και θα αρχίσει να επενδύει. Ούτε σε τοπικό, ούτε σε περιφερειακό, ούτε σε εθνικό επίπεδο».
Στη συνέχεια της κουβέντας μας, ακούστηκε και η λέξη «fast truck», «με σκοπό να γίνονται κάποιες διευκολύνσεις στις μεγάλες επενδύσεις, που έχουν να ξεκαθαρίσουν πράγματα», όπως σημείωσε η κ. Κράτσα, «γι’ αυτό και κάποιες λέγονται “στρατηγικές επενδύσεις” και έχουν ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δεν γνωρίζω καν αν η επένδυση αυτή έχει κάνει αίτημα ως επενδυτικό σχέδιο για να μπει στις στρατηγικές επενδύσεις. Προφανώς, βέβαια, χωρίς να έχουν τελεσιδικήσει κάποιες αποφάσεις, δεν μπορεί να το κάνει. Δεν γνωρίζω το στάδιο αυτών των υποθέσεων. Εγώ ευχή εξέφρασα. «Μόνο που με ευχολόγια δεν ξεκαθαρίζονται οι υποθέσεις», επισημάναμε στην κ. Κράτσα, η οποία μας είπε πως έχει «την ελπίδα να δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο μια τόσο μεγάλη επένδυση».
Στο σχόλιό μας ότι, όπως περιέγραψε στη δήλωσή της στον ρ/σ «Στίγμα 97,6» τους υπουργούς που στέκονται και περιμένουν έξω από έναν μεγάλο επενδυτικό οίκο, τους εμφανίζει σαν φτωχούς συγγενείς που ζητάνε χάρη από τον πολυχρονεμένο, απάντησε «κάτι τέτοιο δεν εκπροσωπεί τη σκέψη μου», για να προσθέσει αμέσως μετά «τους έχω δει να στέκονται με τις ώρες και είναι φυσικό, λόγω της κρίσης που περάσαμε δέκα χρόνια τώρα, με την ευρωζώνη να έχει πολύ χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης. Αυτοί που τρέχουν γρήγορα και ξέρουν να προετοιμάζουν το μέλλον πηγαίνουν εκτός ευρωζώνης να βρουν πόρους. Αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα για χώρες και περιοχές που ξέρουν πώς επενδύει ο κόσμος σήμερα».
Μόνο που, στην περίπτωση της Ζακύνθου, η υπόθεση είναι πιο σύνθετη, αναφέραμε στην κ. Κράτσα, η οποία απάντησε: «Σίγουρα είναι πιο σύνθετη, άλλωστε έχει κρατήσει χρόνια, αλλά εγώ πάντα θυμάμαι το “Costa Navarino”, που άλλαξε τη μορφή της περιοχής και είναι ένα στολίδι και για τη χώρα μας, ένας πόλος έλξης τουρισμού, πόσα χρόνια κράτησε αυτή η ιστορία του καπετάνιου που επέμενε και υπόμενε λόγω της αγάπης που είχε για τον τόπο του και ένα όραμα που δεν ήθελε να του σβήσει».
Στην επένδυση του εμίρη του Κατάρ, όμως, δεν είναι μόνο γραφειοκρατικό το ζήτημα, όπως τονίσαμε στην κ. Κράτσα, αλλά και ηθικό και δικαστικό, διότι η έκταση περιλαμβάνει ιδιωτική, δημοτική και εκκλησιαστική περιουσία –κάποιοι από τους συντελεστές μάλιστα διώκονται για κακουργήματα– η τοποθέτησή της ήταν σαφέστατη: «Αν δεν υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον, δεν θα γίνει η επένδυση. Απλά τα πράγματα. Πρέπει να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις, να υπάρξει μια συνεννόηση για να γίνει η επένδυση».
Τέλος, για τη ζώνη Natura που περιλαμβάνεται στην πωληθείσα έκταση, η κ. περιφερειάρχης δήλωσε ότι το γνωρίζει, «γι’ αυτό και, στο νέο προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα επιτρέπεται μια ήπια ανάπτυξη και στις ζώνες Natura –οι οποίες υπάρχουν παντού στη χώρα μας– ώστε να μην είναι εγκαταλελειμμένες, αλλά να τις αναδείξουμε, για να τις απολαμβάνουν και οι κάτοικοι και οι επισκέπτες».
Ανακοίνωση της παράταξης «ΑΝΑΣΑ»
Ως απάντηση στις δηλώσεις της Ρόδης Κράτσα στον ρ/σ «Στίγμα 97,6», η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών - ΑΝΑΣΑ, χθες το βράδυ (12.01.2020), εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«[…] Γεωργιάδης - Κράτσα από κοινού προσφέρουν ανενδοίαστα στήριξη σε μια “επένδυση-κλοπή”, που βασίζεται στη γνωστή παράνομη και καταχρηστική αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων πάνω από την παγκοσμίως γνωστή παραλία “Ναυάγιο” στη Ζάκυνθο.
»Και αν ο ακροδεξιός υπουργός Γεωργιάδης είναι γνωστός για την άνευ όρων υποστήριξή του σε επενδυτές και “επενδυτές”, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση της κ. Κράτσα. Αλήθεια η κ. περιφερειάρχης, που ως Κράτσα-Τσαγκαροπούλου έλκει την καταγωγή της από τη Ζάκυνθο, δεν γνωρίζει ότι με το γνωστό ψευτοσυμβόλαιο της αγοραπωλησίας: 1. Εκλάπησαν 8.600 στρέμματα κοινοτικής και δημοτικής περιουσίας στις κοινότητες Αναφωνήτριας και Μαριών; 2. Εκλάπη η περιουσία 200 κατοίκων της ορεινής Ζακύνθου; 3. Εκλάπη το μοναστηριακό δάσος του Αγίου Γεωργίου ομού με το αρχαιότατο μοναστήρι του Κάτω Άη-Γιώργη των Κρημνών […]; 4. Εκλάπη το Κατοικητήριο και ο ιερός ναός Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου; 5. Εκλάπη οδικό δίκτυο χιλιομέτρων με δημόσιο χαρακτήρα (νομαρχιακό δημοτικό αγροτικό δασικό);
»Προφανώς είναι γνώστης όλων των παραπάνω η Περιφερειάρχης. […] Πώς είναι δυνατόν να αδιαφορεί για την ιδιαίτερη πατρίδα της και να στηρίζει αναφανδόν την υποθήκευση του 15% της ζακυνθινής γης στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού;
»Η ΑΝΑΣΑ από την πρώτη στιγμή στάθηκε απέναντι στην “κλοπή” της ζακυνθινής γης και θα συνεχίσει να το πράττει με συνέπεια μέχρι την ακύρωση του ψευτοσυμβόλαιου και τη δικαίωση δήμου, Εκκλησίας και πολιτών.
»Η περιφερειάρχης είναι υποχρεωμένη να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον ρόλο της στην υπόθεση αυτή και την υπεράσπιση που προσφέρει στην Pimana S.A.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας